14.6.10

- Έντονη κινητικότητα γύρω απο το Σκοπιανό - Οι ΗΠΑ προτείνουν "Μακεδονία του Βαρδάρη"






Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζεται τις τελευταίες 15 ημέρες γύρω απο το Σκοπιανό. Αναπτύσσεται έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με πιέσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια για να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση σχετικά με το όνομα.

Η αμερικανική πλευρά, με την κάλυψη του ΟΗΕ, έχει προτείνει... το όνομα "Μακεδονία του Βαρδάρη". Είναι ένα όνομα που σύμφωνα με τους διαπραγματευτές προσδιορίζει γεωγραφικά την ΠΓΔΜ, αφού την διαχωρίζει απο την Ελληνική Μακεδονία και τη Μακεδονία του Πιρίν, άρα η Ελλάδα πρέπει να το δεχτεί. ...

Οι Σκοπιανοί στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν την ονομασία, άρα οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η γειτονική χώρα μπορεί να την αποδεχτεί. Η ελληνική πλευρά εξετάζει το ζήτημα, όπως και η σκοπιανή. Είναι αυτονόητο ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα είναι πιο “ανοιχτή” σε πιέσεις, ενώ οι αποσχιστικές τάσεις που εμφανίζονται στα Σκόπια, κυρίως απο τους αλβανόφωνους, πιέζουν για λύση το ταχύτερο δυνατό.


Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ βρίσκονται κοντά στη συμφωνία επί της ονομασίας "Μακεδονία του Βαρδάρη". Άριστα ενημερωμένη δυτική διπλωματική πηγή περιέγραψε ως καθοριστικό παράγοντα της πορείας προς τη λύση την πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου να εγακινιάσει απ' ευθείας συναντήσεις με τον Ν. Γκρούεφσκι, οι οποίες “έσπασαν τον πάγο”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις παίζει ο δεύτερος στην ιεραρχία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ ο οποίος τον τελευταίο χρόνο έχει επισκεφθεί επανειλημμένα και τις δύο χώρες. Πρόσφατα ο αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι “επίκειται η λήψη δύσκολων αποφάσεων” από τον κ. Γκρούεφσκι, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, και χαιρέτισε την “ατζέντα 2014” του έλληνα πρωθυπουργού – σχέδιο ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, 100 χρόνια μετά την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, η αμερικανική πλευρά είχε διαμηνύσει την πρόθεσή της να υιοθετήσει τόσο στα διεθνή φόρα, όσο και στις διμερείς σχέσεις είτε το “Βόρεια Μακεδονία”, είτε το “Μακεδονία του Βαρδάρη” , που – όπως αναφέρει η εφημερίδα – είναι η ονομασία στην οποιά φαίνεται πιθανότερο να καταλήξουν οι δύο χώρες.

Αντιδράσεις

“Η ελληνική κόκκινη γραμμή είναι γνωστή. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και γενική ισχύ. Η συγκεκριμένη πρόταση, αν πράγματι είναι έτσι, δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Εμπίπτει κατ' αρχήν σε αυτές τις προδιαγραφές. Ομως, παραμένει άγνωστο το εύρος της χρήσης της. Οπως άγνωστο παραμένει το αν η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε συζητήσεις εκτός πλαισίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σε μυστική διαπραγμάτευση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος.
πηγη newsit.gr