16.6.10

Όνειρο ήταν και..πάει !

Posted: 15 Jun 2010 01:22 AM PDT
 Μετά τον Παπανδρέου και ο βούλγαρος πρωθυπουργός... ανακάλυψε ότι προκαλεί περιβαλλοντικά προβλήματα

 Έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Δεν μπορεί να έχουν παράπονο οι φίλοι μας οι Αμερικανοί. Η εντολή τους εξετελέσθη κατά γράμμα. Σαν καλά παιδιά ανοίξαμε τον δρόμο για τη... ματαίωση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Ως κεραυνός είχε πέσει η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, σε προεκλογική συγκέντρωση τον Σεπτέμβρη του 2009, ότι θα παγώσει τον αγωγό μέχρι να γίνει μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Νύξη δεν είχε διατυπωθεί ποτέ κατά της κατασκευής του ...αγωγού. Ούτε όταν μπήκαν οι πρώτες υπογραφές στο Ζάππειο, από τους τρεις πρωθυπουργούς, Ρωσίας, Βουλγαρίας,Ελλάδας.

Τίποτε δεν προμήνυε την αιφνιδιαστική αλλαγή γραμμής του Παπανδρέου. Απόλυτος αιφνιδιασμός. Η εξήγηση κοινή. Έδινε διαπιστευτήρια, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, στους φίλους πέραν του Ατλαντικού. Η συνέχεια ανήκε στο νέο αμερικανάκι στη γειτονιά μας, τη Βουλγαρία. Είχαν προηγηθεί κάποιες περίεργες καθυστερήσεις και αναβολές στην επίλυση προβλημάτων για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού, με το πρόσχημα ότι θέλει μεγαλύτερο ποσοστό.

Ο... φίλος μας ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, θυμάστε, εκείνος με το σκουφί της Adidas, που ήρθε να συνδιαλλαγεί με τους απεργούς αγρότες για να αποσυρθούν από τα μπλόκα ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι και να περάσουν τα βουλγαρικά φορτηγά, έβαλε την ταφόπλακα, ανακοινώνοντας ότι αποσύρεται οριστικά η Βουλγαρία από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.


Η... απόφαση, λέει, πάρθηκε κατόπιν αντίδρασης των κατοίκων των παραθαλάσσιων πόλεων του Εύξεινου Πόντου και της ευρύτερης περιοχής!

Ο ανεπιθύμητος για την Ουάσινγκτον αγωγός μένει πλέον στα χαρτιά! Πρόκειται για πολύ μεγάλη ανατροπή για την Ελλάδα. Και από οικονομικής πλευράς αλλά και για τη στήριξη που χρειαζόμαστε για τα εθνικά μας θέματα. Προτεραιότητα, βλέπεις, δεν έχουν τα δικά μας... Αυτό που πετύχαμε ήταν να στείλουμε τον Πούτιν στην αγκαλιά του Ερντογάν.

Έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Εξηγήσεις για τις αρνητικές εξελίξεις ζητά απο τον πρωθυπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση καλώντας τον να ενημερώσει την Εθνική αντιπροσωπεία για τους λόγους που οδήγησαν στην ακύρωση του έργου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος τύπου αναφέρεται ότι:

«Ο Πρωθυπουργός φέρει βαρύτατες ευθύνες, ο ίδιος, για την ακύρωση της συμμετοχής της χώρας μας στα Διεθνή Δίκτυα Ενεργειακών Αγωγών. Κατά ένα περίεργο τρόπο, τα πρώτα σύννεφα είχαν εμφανιστεί με τις δηλώσεις, που είχε κάνει ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά, πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του ΄09, ως αρχηγός, τότε, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στις δηλώσεις του αυτές, είχε κάνει λόγο για κάποια προβλήματα, που αφορούσαν το περιβάλλον στην περιοχή και δημιουργούσαν σκέψεις, για το κατά πόσο πρέπει να προχωρήσει ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

Τώρα, οκτώ (8) μήνες μετά την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, τα έργα ακυρώνονται.
 Ως Νέα Δημοκρατία, ζητούμε από τον Πρωθυπουργό να έλθει, το συντομότερο δυνατό, στη Βουλή και να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον Ελληνικό Λαό για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτές τις εξελίξεις.

Του ζητούμε, επίσης, να δώσει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες και όλη την απαιτούμενη πληροφόρηση, για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα, στα πολιτικά κόμματα στη χώρα μας».

Στην κατάθεση επερώτησης προχώρησαν 15 βουλευτές της ΝΔ στην οποία επισημαίνουν ότι,

• Από τον Οκτώβριο και μετά δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να έρθει σε συνεννόηση με τη Βουλγαρία για να προωθηθεί ο αγωγός «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», με εξαίρεση μία επίσκεψη του Υφυπουργού κ. Μανιάτη στη Σόφια στο πλαίσιο Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Καμία επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού ή αρμόδιου Υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα.
• Επιπλέον, εδώ και 9 μήνες εκκρεμεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «Διαδρομή-Εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», το οποίο ήταν σχεδόν έτοιμο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
• Ακόμη περισσότερο έχει καταστεί εμφανής η απουσία της κυβέρνησης στη λεγόμενη διπλωματία των αγωγών, καθώς τόσο η σχετική δραστηριότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, όσο και η αντίστοιχη του ΥΠΕΚΑ είναι χλωμή και αδύναμη.


Το Παρόν,Αntinews