5.6.10

Απέφυγε ο Πάπας να αναφερθεί στο Κυπριακό


Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, στις δύο ομιλίες του κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Κύπρο, απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο Κυπριακό, παρόλο που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζήτησαν την ενεργό συμπαράστασή του. ....


Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και ευχήθηκε «η πρόσφατη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να οδηγήσει σε ευημερία το νησί, αλλά και οι άλλες χώρες της Ευρώπης να επωφεληθούν από την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του, η οποία αντικατοπτρίζει τον ιστορικό της ρόλο καθώς βρίσκεται στο μέσο Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής».

Η μόνη αναφορά από τις ομιλίες του που παραπέμπει στο Κυπριακό ήταν η εξής: «Μακάρι η αγάπη της πατρίδας σας και των οικογενειών σας και η επιθυμία να ζήσετε με αρμονία με τους γείτονές σας κάτω από την ευσπλαχνική προστασία του Παντοδύναμου Θεού να σας εμπνεύσει υπομονετικά για να επιλύσετε τις παραμένουσες ανησυχίες που μοιράζεστε με τη διεθνή κοινότητα για το μέλλον του νησιού σας».

Ο Πάπας στις ομιλίες του έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επιτευχθεί ενότητα του χριστιανικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες δεκαετίες μπορούμε να «επαναπροσδιορίσουμε την πλούσια αποστολική κληρονομιά που μοιράζεται η Ανατολή και η Δύση, και με υπομονή και ειλικρινή διάλογο να βρούμε τρόπους να έρθουμε πιο κοντά, ξεπερνώντας παλιές αντιθέσεις και κοιτάζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Εκκλησία της Κύπρου χρησιμεύει ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης και ότι έχει συμβάλει πολύ σε αυτή την πρόοδο της αναθεώρησης.

«Το μονοπάτι που οδηγεί στο στόχο της πλήρους ένωσης σίγουρα δεν θα είναι χωρίς δυσκολίες, ωστόσο η Καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι αφοσιωμένες στην προαγωγή του διαλόγου και της αδελφικής συνεργασίας», τόνισε.

Υπογραμμίζεται ότι στην ομιλία του στη στήλη του Αποστόλου Παύλου ο Πάπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Άγιο Επιφάνιο, τον Επίσκοπο Σαλαμίνας και Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο «πατέρας» του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Κύπρου που κατοχυρώθηκε στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο.
zougla.gr