16.6.10

Στενές επαφές Ελλάδας - Κίνας



14 οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες με τον κινέζο αντιπρόεδρο Ντεγιάνγκ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Πουλερές

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

▅Παπανδρέου  - Ντεγιάνγκ.   Την κοινή πορεία της Ελλάδας και της  Κίνας στον  οικονομικό  και εμπορικό  τομέα χάραξαν ο έλληνας  πρωθυπουργός και ο κινέζος αντιπρόεδρος
Με δεκατέσσερις διακρατικές συμφωνίες στις βαλίτσες του, που διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για στενότερη οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, επιστρέφει σήμερα στο Πεκίνο ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Ντεγιάνγκ. 
Oι συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες και αφορούν κυρίως τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας, της ...ναυτιλίας, της ναυπήγησης πλοίων, των μεταφορών, του εμπορίου και των τροφίμων, αναμένεται από τη μια να δώσουν νέα ώθηση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και από την άλλη να φέρουν νέες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αιχμή του δόρατος των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα παραμένει η Cosco, η οποία εκτός από το λιμάνι του Πειραιά επιθυμεί να αποκτήσει βάσεις και σε άλλα λιμάνια της χώρας, όπως της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου και ενδεχομένως και του Ηρακλείου Κρήτης.

Επίσης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η διεκδίκηση από την Cosco- από κοινού με τον ΟΛΠ- του έργου της εκμετάλλευσης του εμπορευματικού σταθμού του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο και άλλων συνεργασιών μεταξύ των δύο επιχειρήσεων.

Σημαντικός πελάτης για ΟΤΕ
Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών η κινεζική εταιρεία Ηuawei, που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιακού υλικού από το 2005, αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς πελάτες του ΟΤΕ. Μόλις χθες η Ηuawei ανέλαβε το έργο εγκατάστασης του προηγμένου συστήματος Ιnternet Ρrotocol (ΙΡ) Μultimedia Subsystem (ΙΜS) του ΟΤΕ.

Η Ηuawei είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών λύσεων παγκοσμίως. Τα προϊόντα και οι λύσεις της διατίθενται σε περισσότερες από 100 χώρες και εξυπηρετούν 36 από τους 50 κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους διεθνώς. Το 2008 έκλεισε συμβόλαια ύψους 3,3 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων 75% προέρχονταν από διεθνείς αγορές.

Η εταιρεία βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2005 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 70 υπαλλήλους, εκ των οποίων 75% είναι Ελληνες.

Εμπορευματικό κέντρο στον Πειραιά
Επίσης, η κινεζική κατασκευαστική εταιρεία ΒCΕGΙ σχεδιάζει να κατασκευάσει από κοινού με την ελληνική εταιρεία Ηelios Ρlaza μεγάλο εμπορευματικό κέντρο στον Πειραιά.

Η υπογραφή του μνημονίου οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα αποτέλεσε μέρος των διευρυμένων συναντήσεων που πραγματοποίησε ο κινέζος αντιπρόεδρος Ζανγκ Ντεγιάνγκ, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ελλάδας. Της ελληνικής αντιπροσωπείας προΐστατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Στην 23μελή ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και οι γενικοί γραμματείς Ιωάννης Δρυμούσης, Γιώργος Βλάχος και Θεοχάρης Τσιόκας. 
tanea-online