28.6.10

Παρέμβαση εισαγγελέα στον Πειραιά ζητούν οι ακτοπλόοι



«Δεν θα φύγει κανένα πλοίο» διαμηνύουν δύο ενώσεις ναυτεργατών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010
Τελευταία ενημέρωση: 28/06/2010 17:40
Web-Only

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (Ε.Ε.Ν.). Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στην Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα να πράξουν τα δέοντα, προκειμένου να τηρηθεί ο νόμος.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες ζητούν να γίνει ...
κανονικά ο απόπλους, τη στιγμή που μέρος των ναυτεργατών προαναγγέλλεί για αύριο «μπλόκο» στο λιμάνι. Συγκεκριμένα, δύο από τα 14 σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) εμμένουν στην απόφασή τους για απεργία, παρά την απόφαση της Ομοσπονδίας να μην συμμετάσχει στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ.

Η ΠΕΜΕΝ και η Στέφενσον (που ελέγχονται από το Π.Α.ΜΕ.) ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν τον απόπλου από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM 99,5, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Π.Α.ΜΕ., Νίκος Ξουράφης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αύριο δεν θα φύγουν καράβια από το λιμάνι του Πειραιά».

«Αν η κυβέρνηση επιλέξει να χτυπήσει την αυριανή απεργία, θα έχει την ευθύνη», διεμήνυσε ο κ. Ξουράφης, υποστηρίζοντας ότι τα φαινόμενα έντασης «προκαλούν τηλεοπτικοί σταθμοί που αναπαράγουν τις ανακοινώσεις της Ένωσης Εφοπλιστών».

Ο Νίκος Ξουράφης τόνισε ότι στην απεργία συμμετέχουν, εκτός από τα δυο σωματεία ΠΕΜΕΝ και Στέφενσον, και εργαζόμενοι από άλλα σωματεία, που δεν ακολουθούν την απόφαση της Π.Ν.Ο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ν., Απόστολος Βεντούρης, επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, θέτοντάς του το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας του λιμανιού. Ο κ. Τέντες επιφυλάχθηκε για τις νόμιμες ενέργειές του.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βεντούρης δήλωσε ότι «το λιμάνι του Πειραιά πρέπει να λειτουργήσει, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι ναυτεργάτες θέλουν να δουλέψουν, μια και είναι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι». Ανέφερε, επίσης, ότι «ο κόσμος ταλαιπωρείται, τη στιγμή που βιώνει μια μεγάλη οικονομική κρίση και οι άνθρωποι στα νησιά περιμένουν να δουλέψουν».

Έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων απηύθυνε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Γ. Κασιμάτης, κάνοντας λόγο για ενέργειες που «καταδεικνύουν ανωριμότητα και καταδικάζονται στο σύνολό τους από την ελληνική κοινωνία».

«Ο εμπορικός κόσμος δεν μπορεί πλέον να επιδείξει άλλες ανοχές», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι δυνατόν σήμερα κάποιες κοινωνικές ομάδες που θεωρούν ότι θίγονται από ορισμένα μέτρα, να αποκλείουν την δυνατότητα πρόσβασης χιλιάδων ταξιδιωτών στα πλοία, σε μια περίοδο κατά την οποία η τουριστική κίνηση σχεδόν τριπλασιάζεται και το λιμάνι του Πειραιά καλείται να εξυπηρετήσει ολόκληρη την νησιωτική Ελλάδα», κατέληξε.
tanea-online