30.6.10

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΝΕΟΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΣ: ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΝΤΑΞΙΑΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ...


Στο ίδιο έργο θεατές: Από βδομάδος αναμένεται να ανοίξει ακόμα ένα τουρκικό ενταξιακό κεφάλαιο, αυτό της «Ασφάλειας Τροφίμων, Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Πολιτικής». Η Ελλάδα, ναρκωμένη από τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τις εκρηκτικές κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούν τα κυβερνητικά νομοσχέδια, αδυνατεί να παρακαλουθήσει και να ενεργήσει καταλυτικά στα διεθνή δρώμενα, που άπτονται ζωτικού εθνικού συμφέροντος. Από την άλλη, η Κυπριακή Δημοκρατία ζαλισμένη από τις γκάφες του Προέδρου Χριστόφια, προχωρεί αναπόφευκτα σε ακόμα ένα μοιραίο στραβοπάτημα: την παραχώρηση λευκής επιταγής στην τουρκική ενταξιακή πορεία, αυτοεγκλωβιζόμενη στα αδιέξοδα της επαναπροσεγγιστικής-ομοσπονδιακής πολιτικής...

Αυτή την περίοδο, τα βασικά αντικείμενα της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής είναι: ....


1) H επικοινωνιακή αντιμετώπιση του Έρογλου, ως αδιάλλακτου, καθώς ο Χριστόφιας επιτέλους κατάλαβε ότι οι «δικοινοτικές συνομιλίες» που εγκαινίασε πριν 2 χρόνια συνέτειναν στην εδραίωση της διχοτόμησης. Με άλλα λόγια, η κυπριακή εξωτερική πολιτική στο Κυπριακό, προσβλέπει στην ομαλή έξοδο από τις διαπραγματεύσεις, χρεώνοντας το ναυάγιο στην τουρκική πλευρά. Σε αυτό αποσκοπούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου, σχετικά με τις «διαιρετικές προτάσεις Έρογλου», όπως και η εμφανής δυσφορία Χριστόφια για τις αδιάκριτες υπερβάσεις αρμοδιοτήτων του Αλ. Ντάουνερ και οι πιέσεις του προς την ελληνική κυπριακή πλευρά, για επιβολή χρονοδιαγράμματος.

Η ΑΠΟΕΛΛΑΣ έγκαιρα είχε προβλέψει την κατάληξη των ψευδοδικοινοτικών συνομιλιών, και είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους αναβάθμισης του ψευδοκράτους, που ελλοχεύουν από τη διαδικασία ομοσπονδοποίησης της Κύπρου.

2) Ο βασικός άξονας των Ερντογάν και Έρογλου (όπως και προηγουμένως του Ταλάτ) για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, είναι η ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο και η υιοθέτηση ως κοινοτικού κεκτημένου, του Κανονισμού απευθείας εμπορίου Ε.Ε. - με τις τουρκοπατημένες κατεχόμενες ελληνικές περιοχές. Επίσης, οι Τ/κύπριοι επιδιώκουν να καταλάβουν τις 2 από τις 6 έδρες των Κυπρίων Ευρωβουλευτών, καθώς και να καταστεί η τουρκική γλώσσα επίσημη στην Ε.Ε!! Ο τουρκικός στρατηγικός αυτός στόχος, είναι το «σχέδιο Β», στην περίπτωση ναυαγίου των «συνομιλιών». Παράλληλα, αποτελεί μοχλό πίεσης στην ελληνική πλευρά, για περεταίρω παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις. Ως γνωστόν, ο κ. Χριστόφιας ΔΕΝ έχει «σχέδιο Β», παρά τις χαζομάρες περί σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό!

3) Η άμεση διπλωματική εξέλιξη, είναι η αναμενόμενη έγκριση από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε του ανοίγματος του τουρκικού κεφαλαίου της «Ασφάλειας Τροφίμων, Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Πολιτικής». Οι εκτιμήσεις των ξένων διπλωματικών κύκλων αλλά και των εγχώριων δημοσιογράφων, είναι πως η Λευκωσία, θα δώσει το πράσινο φως για το εν λόγω κεφάλαιο, για να έχει τη δυνατότητα (πολύ αργότερα) σύναψης συμμαχιών στην αντιμετώπιση του ζητήματος του Ευρωπαϊκού Κανονισμού απευθείας εμπορίου. Επίσης, η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζει ότι με την αποδοχή της για άνοιγμα του Κεφαλαίου της Ασφάλειας των Τροφίμων, οι Ευρωπαίοι δεν θα την πιέσουν για να ξεπαγώσει τα υπόλοιπα 6 κεφάλαια που πάγωσε μονομερώς το Δεκέμβριο του 2009.

Μέγα σφάλμα! Γιατί ακριβώς, αυτή η δουλική αντιμετώπιση, θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα! Ο κ. Χριστόφιας και οι συνεργάτες του, δεν έχουν αντιληφθεί πως για τα μικρά κράτη, που έχουν ως όπλο το Δίκαιο και τα θεσμικά ευρωπαϊκά δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα αρνησικυρίας, η μοναδική δυνατότητα αποφυγής δυσμενών εξελίξεων και επίτευξης των βασικών στρατηγικών στόχων, είναι η επίδειξη Αξιοπιστίας και Πίστης στον Αγώνα τους.

Η κυπριακή αναξιοπιστία, σε πρακτικό επίπεδο, μεταφράζεται στην αδυναμία έκφρασης μιας υγιούς αντικατοχικής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να προσκυνά τον πρίγκηπα της διεθνούς πολιτικής: τον Αχμέτ Νταβούτογλου και το δόγμα του Νεο-οθωμανισμού... Στα καθαρά κυπριακά πλαίσια, βάσει δημοσιογραφικών πληροφοριών, ο Νταβούτογλου αναμένεται στα τέλη του 2010 να προωθήσει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για «έξοδο των Τ/κυπρίων από την απομόνωση», ενώ θα προηγηθεί το Νοέμβριο η έκθεση του Γ. Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό: είτε η ελληνική πλευρά θα χρεωθεί το ναυάγιο των συνομιλιών, είτε τα πράγματα θα οδηγήσουν σε πιο εντατικές διαπραγματεύσεις, είτε θα συγκληθεί η Διεθνής Διάσκεψη... Ολόκληρο αυτό το σκηνικό, τροφοδοτεί την τουρκική πολιτική για ομαλή συνέχιση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, καθώς η απειλή έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Απευθείας Εμπορίου, ουσιαστικά θα ξεπαγώσει και τα υπόλοιπα ενταξιακά κεφάλαια το Δεκέμβριο...

Η ΑΠΟΕΛΛΑΣ παρακολουθεί πολύ καθαρά τα δρώμενα και ήδη καταθέσαμε τις προδιαγεγραμμένες εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα. Είναι αδιανόητο η κυπριακή κυβέρνηση να ενδώσει στην τουρκική ενταξιακή πορεία, ενώ οι Τούρκοι φτύνουν τη νομική μας υπόσταση. Πόση δουλοπρέπεια θα επιδεικνύει ο ελληνισμός στο σουλτάνο της Ανατολικής Μεσογείου;

Τα εθνικά συμφέροντα του Ελληνισμού υπαγορέουν την αξιοπρεπή στάση της αρνησικυρίας. Άρνηση στην Τουρκία να προχωρήσει προς την Ευρώπη!

Μόνο έτσι θα καταδείξουμε την αποφασιστικότητα μας για την εθνική και φυσική επιβίωση στη γη των πατέρων μας!


WWW.APOELLAS.COM