6.6.10

Η σωματική άσκηση «ασπίδα» της υπέρτασης


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010, 03:50
Οι νέοι που δεν κάνουν αερόβιες ή άλλου τύπου σωματικές ασκήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ειδικότερα οι επιστήμονες, που εξέτασαν...
ιατρικά αρχεία 4.618 ανδρών και γυναικών διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των περιστατικών υψηλής αρτηριακής πίεσης οφείλεται στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και αερόβιας άσκησης.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες μετρούσαν συστηματικά την αρτηριακή πίεση των εθελοντών, ενώ τους έδιναν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αναφορικά με το πόσο συχνά γυμνάζονταν, το είδος και τη διάρκεια της άσκησης.

Η έρευνα ξεκίνησε το 1985 σε εθελοντές ηλικίας 18 με 30 ετών. Οι ερευνητές επανεξέτασαν τους εθελοντές μετά από 7, 10, 15 και 20 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η έλλειψη σωματικής άσκησης ενοχοποιείται για υψηλή αρτηριακή πίεση σε μεγαλύτερη ηλικία. Εκτός αυτού, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα περιστατικά υψηλής αρτηριακής πίεσης θα μπορούσαν να μειωθούν τουλάχιστον κατά 34% αν οι συμμετέχοντες είχαν αυξήσει τη σωματική τους δραστηριότητα.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Mercedes Carnethon από την ιατρική σχολή του Northwestern University, τόνισε ότι η έρευνα επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών που συνδέουν την έλλειψη άσκησης με την αυξημένη αρτηριακή πίεση.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η έλλειψη άσκησης σε νεαρή ηλικία, όταν ο κίνδυνος για καρδιακά νοσήματα είναι σχετικά μικρός, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για υπέρταση μακροπρόθεσμα», επισήμανε ο κ. Carnethon.
zougla.gr