15.6.10

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Πρώτος στο χώρο του αεροδρομίου έφθασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία. Λίγα λεπτά αργότερα έφθασε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μαζί με τη διαπραγματευτική του ομάδα. Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτερχεϊμ.
Η συνάντηση διήρκησε δύο ώρες με τις δυο πλευρές να καταθέτουν εκ νέου τις θέσεις τους επί του περιουσιακού. Δεν πρόκειται για καινούριες θέσεις αλλά για τις πάγιες θέσεις των δυο πλευρών, οι οποίες θα συνεχίσουν τη συζήτηση στην επόμενη συνάντηση....

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ, ότι θα επανέφερε το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι όσο περισσότερο έδαφος επιστραφεί στην Ελληνοκυπριακή πλευρά και όσο περισσότεροι έποικοι αποχωρήσουν από το νησί, τόσο ευκολότερη θα καταστεί και η επίτευξη συμφωνίας στο περιουσιακό. Οι επόμενες συναντήσεις ανάμεσα στους δυο ηγέτες ορίστηκαν για τις 23 Ιουνίου, 9, 22 και 28 Ιουλίου.  Ενδιάμεσα θα υπάρξουν επιπλέον συναντήσεις ανάμεσα στους δυο συμβούλους τους Ιακώβου και Οζερσάϊ.
Επιπλέον όπως ανακοίνωσε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ, Λίζα Μπάτενχαϊμ Ιακώβου και Οζερσάϊ θα μεταβούν στο Λιμνίτη για να  διαπιστώσουν ιδιοις όμμασι σε ποιο σημείο βρίσκονται τα έργα για τη διάνοιξη του οδοφράγματος.
Η συνάντηση έλαβε χώρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αεροδρομίου Λευκωσίας, στη σκιά της κρίσης που προκλήθηκε στη δεύτερη συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου, η οποία ήρθη τελικά με δήλωση των ΗΕ.

Το πρωί είχαν συνάντηση οι σύμβουλοι των κ. Χριστόφια και Έρογλου, Γιώργος Ιακώβου και Κουτρέτ Οζερσάι.
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες την πρώτη του γνωριμία με την νέα Ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίσα Μπάτενχαϊμ, η οποία αντικατέστησε τον Ταγέ Μπρουκ Ζεριχούν.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί εκ νέου το περιουσιακό, με την τ/κ πλευρά να μην φαίνεται πρόθυμη να διαφοροποιήσει τις αδιάλλακτες θέσεις της.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναμένεται να επαναφέρει το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι όσο περισσότερο έδαφος επιστραφεί στην ε/κ πλευρά και όσο περισσότεροι έποικοι αποχωρήσουν από το νησί, τόσο ευκολότερη θα καταστεί και η επίτευξη συμφωνίας στο περιουσιακό.

Με αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή θα ρυθμιστεί το περιουσιακό λέει ο Έρογλου

Στο μεταξύ ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντάται μέχρι και τρεις φορές την εβδομάδα με τον Πρόεδρο Χριστόφια προκειμένου να επιτευχθεί λύση μέχρι τέλους του έτους.
Όπως ανέφερε σε τ/κ εφημερίδα, η πρόταση αυτή έγινε στην ε/κ πλευρά και μέχρι στιγμής δεν πήρε απάντηση. Κατά τον κ. Ερογλου, εξαντλείται η υπομονή τόσο των ξένων όσο και της Τουρκίας.
Δήλωσε ακόμη ότι σε περίπτωση που οι διμερείς συνομιλίες δεν οδηγήσουν σε λύση, τότε ο ίδιος βλέπει με καλό μάτι μια πενταμερή με τη συμμετοχή της Ελλάδας, Τουρκίας, Αγγλίας, Ε/κ και Τ/κ.
Σχετικά με το θέμα της Αμμοχώστου, την επιστροφή της οποίας επιθυμεί η ε/κ πλευρά, ο κ. Ερογλου σημείωσε ότι δεν θα πρέπει το θέμα να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών καθ' ότι είναι μέρος της συνολικής λύσης.
Για το περιουσιακό, πρόσθεσε ότι θα ρυθμιστεί με αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή, ενώ δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα οι συνομιλίες να άρχιζαν από την διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών και όχι με το περιουσιακό. Όπως είπε, αποδέχτηκε την έναρξη των συνομιλιών από το περιουσιακό για να μην κατηγορηθεί ότι παρεμβάλλει εμπόδια στη διαδικασία.

Ο Ταλάτ κατέστρεψε τα αρχεία των συνομιλιών;
Την ίδια στιγμή η εθνικιστική εφημερίδα  ''Βολκάν'' γράφει ότι προτού ο τέως Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παραδώσει τη λεγόμενη προεδρία στον Ντερβίς Ερογλου αχρήστευσε το υλικό που αφορούσε τις μέχρι τότε συνομιλίες και τώρα η νέα διαπραγματευτική ομάδα δεν γνωρίζει το τι συζητήθηκε, τι έγινε αποδεκτό και τι απορρίφθηκε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πληροφορίες που αφορούσαν τις συνομιλίες φυλάσσονταν σε ειδικό κέντρο με πρόσβαση μόνον εξουσιοδοτημένων προσώπων.