12.6.10

Κατώτερη των προσδοκιών η Εθνική


Ήττα 2-0 στη “μουντιαλική” πρεμιέρα από τη Νότια Κορέα με κακή εμφάνιση

Ξύπνησε και έχασε ευκαιρίες στο τέλος

Κατώτερη των προσδοκιών η Εθνική έχασε με κάτω τα χέρια από τη Νότια Κορέα με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι της Ελλάδας στο 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απογοήτευσε πλήρως με την απόδοση στην πρώτη ώρα και όταν αναθάρρησε και προσπάθησε για κάτι καλό στο τελευταίο 20λεπτο ήταν αργά. Τα γκολ της τεχνικής και γρήγορης κορεατικής ομάδας πέτυχαν οι Λι Γιουνγκ Σου (7') και Γι Σουνγκ Παρκ(52').

Η Εθνική ομάδα με την εμφάνιση της στο Nelson Mandela Bay Stadium (που με 32.000 κόσμο κατά το ένα τρίτο ήταν άδειο) ξύπνησε μνήμες του '94 όταν έφυγε με τρεις ήττες και σκορ 0-10 από τα αμερικάνικα γήπεδα. Ο Ότο Ρεχάγκελ έκανε την έκπληξη και άφησε εκτός ενδεκάδας τον ...
Σωτήρη Κυργιάκο, εμπιστεύθηκε τον παντελώς ανέτοιμο Σεΐταρίδη, αχρήστευσε στην αριστερή πλευρά τον Τοροσίδη και δεν δικαιώθηκε με τον στατικό και βαρύ Χαριστέα αντί του ταχύτερου Σαλπιγγίδη. Μέσα σ' όλα, το κεντρικό αμυντικό δίδυμο Βύντρα – Παπαδόπουλου υπέπεσε σε αρκετά λάθη και ο Κατσουράνης επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο όταν απέχει πολύ από τον καλό του εαυτό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Εθνική αφού απείλησε μόλις στο 2ο λεπτό με τον Τοροσίδη στη συνέχεια σπατάλησε μια ώρα και ξανάκανε ευκαιρίες μετά το 65ο λεπτό. Τα “στημένα” υποτίθεται πως ήταν η δύναμη της Εθνικής, από “στημένο” δέχτηκε η Ελλάδα το πρώτο γκολ στο 7ο λεπτό. Ψυχρολουσία για την Εθνική που δεν μπόρεσε να αντιδράσει, να βρει λύσεις, να παίξει ποδόσφαιρο απέναντι σε μια Νότια Κορέα που και την μπάλα έβαζε κάτω και κυκλοφορούσε, αλλά και σε ταχύτητα και κίνηση υπερτερούσε.

Στατική, προβλέψιμη η Εθνική, χωρίς δημιουργικότητα, προσπαθούσε με ψηλοκρεμαστές μπαλιές από τους αμυντικούς να πατήσει στην περιοχή της Νότιας Κορέας, οι αμυντικοί της οποίας απομάκρυναν με σχετική ευκολία τους όποιους κινδύνους. Ούτε από τις εκτελέσεις κόρνερ μπόρεσε η Ελλάδα να φανεί απειλητική.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική δεν ωφελήθηκε από την είσοδο του Πατσατζόγλου (αντί του Καραγκούνη). Δέχτηκε γρήγορα (52') ένα “φτηνό” γκολ από τον Παρκ μετά το τραγικό λάθος του Βύντρα και όλα πλέον έδειχναν να έχουν τελειώσει. Με την είσοδο των Σαλπιγγίδη, Καπετάνου η Ελλάδα λειτούργησε στοιχειωδώς καλύτερα. Πίεσε, έφτιαξε (δυο-τρεις) ευκαιρίες αλλά αστόχησε στην τελική προσπάθεια. Και όσο περνούσε ο χρόνος ήταν ολοφάνερη η απογοήτευση στους διεθνείς.

Συμπερασματικά, η Ελλάδα συνέχισε από κει που σταμάτησε στο Euro 2008 στην Αυστρία. Με ομάδα που φανερώνει την ανεπάρκεια της σ' 'ολες τις γραμμές και ιδίως στην ανάπτυξη. Με ομάδα που θέλει, αλλά δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο απαιτήσεων, να επιβάλλει τον ρυθμό της. Με ομάδα που ως ένα σημείο την ευθύνη φέρει ο Ρεχάγκελ. Διότι από κει και πέρα υπάρχει η γύμνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε ταλέντα, σε νέους ποδοσφαιριστές.
Το φιλμ του αγώνα

3'  Κόρνερ του Καραγκούνη, πλασέ με το αριστερό από τον Τοροσίδη από την καρδιά της αντίπαλης περιοχής, η μπάλα καταλήγει άουτ.
7' ΓΚΟΛ (1-0) Η Εκτέλεση φάουλ στο δεύτερο δοκάρι, Χαριστέας και Τζιόλης, όπως και ο Τζόρβας, ολιγωρούν και ο Λι Γιούνγκ Σο με προβολή από τη μικρή περιοχή ανοίγει το σκορ.
23' Ο Τσου Γιουνγκ Παρκ από καλή θέση σουτάρει, αλλά η μπάλα περνά άουτ.
27' Μπαλιά του Γι Σουνγκ Παρκ στον Τσου Γιουνγκ Παρκ, ο Παπαδόπουλος τον χάνει, αλλά ο Τζόρβας με το πόδι αποκρούει σε κόρνερ.
52' ΓΚΟΛ (2-0) Τραγικό λάθος από τον Λουκά Βύντρα, που ανοίγει το κοντρόλ και η μπάλα πάει στον Γι Σουνγκ Παρκ, ο οποίος μπαίνει ανενόχλητος και πλασάρει τον εξερχόμενο Τζόρβα.
67' Ο Γκέκας κοντρολάρει στην περιοχή με το στήθος και πλάτη στην εστία, αλλά το γυριστό σουτ που επιχειρεί στέλνει την μπάλα ψηλά άουτ.
71' Εξαιρετική προσπάθεια του Σαλπιγγίδη από τα δεξιά και κάθετη πάσα, ο Καπετάνος ανενόχλητος από ύψος του πέναλτι σουτάρει ψηλά άουτ.
81' Ο Γκέκας  σουτάρει από το ύψος της περιοχής, όμως ο Σουνγκ Ριόνγκ να αποκρούει εντυπωσιακά σε κόρνερ.
85' Λάθος του Βύντρα εκμεταλλεύεται ο Κιμ που σουτάρει, αλλά διώχνει σε κόρνερ ο Τζόρβας.
ΣΚΟΡΕΡ: 7' Λι Γιουνγκ Σο, 52' Γι Σουνγκ Παρκ
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μάικλ Χέστερ (Νέα Ζηλανδία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 56' Τοροσίδης
ΣΤΑΔΙΟ: Nelson Mandela Bay, Πορτ Ελίζαμπεθ
ΘΕΑΤΕΣ: 31.514.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (Χου Γιουνγκ Μου): Σουνγκ Ριόνγκ, Τσα Ντου Ρι, Λι Γιουνγκ Πιο, Λι Γιουνγκ Σο, Γιονγκ Χιουνγκ, Κι Σουνγκ Γενγκ (74' Ναμ Ιλ Κιμ), Κιμ Γιουνγκ Γου, Γι Σουνγκ Παρκ, Λι Τσουνγκ Γιονγκ (90' Κιμ Γιάε Σουνγκ), Παρκ Τσου Γιουνγκ (87' Λι Σέουνγκ Γέουλ), Γκέομ Κι Χουν.
ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Βύντρα, Κατσουράνης, Τζιόλης, Καραγκούνης (46' Πατσατζόγλου), Χαριστέας (61' Καπετάνος), Σαμαράς (59' Σαλπιγγίδης), Γκέκας.
enet