23.6.10

Το Κουρδικό σε τροχιά τρόμου

ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Αρκετά πίσω πηγαίνουν τα πράγματα στο Κουρδικό στην Τουρκία, όπου πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αλλά και επιχειρηματικός κόσμος θέτουν μοναδικό στόχο την αντιμετώπιση του ΡΚΚ με πρόσθετα μέτρα και την υπογράμμιση ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα λήψης μέτρων προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού.

Kρίσιμες οι μέρες στην Τουρκία όχι μόνο ως προς το Κουρδικό, αλλά και ως προς τη γενικότερη πορεία της ομαλότητας στη χώρα. Οι ....
επανειλημμένες επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ και οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων έχουν δημιουργήσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Προς το παρόν δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθεί «καθεστώς εκτάκτου ανάγκης», το οποίο ίσχυε για πολλά χρόνια στη νοτιοανατολική Τουρκία. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, είπε χθες ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ. Ωστόσο ο στρατηγός είπε ότι «όσο η τρομοκρατική οργάνωση συνεχίζει να έχει ένοπλη δράση, είναι λάθος να σκεφτούμε ότι η τρομοκρατία θα λάβει τέλος με οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά μέσα» και υπογράμμισε την «αποφασιστικότητα για μέχρι τέλους αντιμετώπιση του ΡΚΚ». Οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων εναντίον του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ συνεχίζονται.

Επανεξέταση στρατηγικής
Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα και θα επανεξεταστεί η δομή και λειτουργία του συστήματος συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το ΡΚΚ.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Βιομηχάνων Ουμίτ Μποϊνέρ δήλωνε ότι «η τρομοκρατία είναι και πάλι το σημαντικότερο ζήτημα της Τουρκίας» και υποστήριζε ότι «το κράτος είναι υπεύθυνο να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του δικαιώματος στη ζωή. Εάν δεν το κάνει, πρέπει να λογοδοτήσει».

Γκιουλ με αρχηγούς κομμάτων
Ο πρόεδρος Γκιουλ ξεκίνησε από χθες επαφές με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αρχικά συναντήθηκε με τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικό Κίνημα, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια το κόμμα υπογραμμίστηκε ότι ο Μπαχτσελί ανέφερε στον Γκιουλ πως «η Τουρκία παρασύρεται στο χείλος του γκρεμού και το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή». Ακολούθησε η συνάντηση του Γκιουλ με την αντιπρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνη και Δημοκρατία Γκιουλτάν Κίσανακ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουν ήδη διαμορφωθεί στην Τουρκία συνθήκες κάτω από τις οποίες ουδείς μπορεί να μιλήσει για την ανάγκη λήψης μέτρων εκδημοκρατισμού, αφού σχεδόν οι πάντες συμφωνούν ότι προέχει η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η διάσταση του Κουρδικού που έχει να κάνει με την ασφάλεια. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


infognomonpolitics