21.6.10

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ





Πλαστές ταυτότητες “μοίραζε” 37χρονος Αφγανός

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21 Ιουνίου 2010
Συντάκτης: Σπύρος Μπέτσης
Θεματική κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το κουβάρι άλλης μίας υπόθεσης εκμετάλλευσης μεταναστών από δουλεμπορικά γραφεία, ξετυλίγει από το απόγευμα η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, μετά τον εντοπισμό πέντε αλλοδαπών με πλαστές ταυτότητες στο αεροδρόμιο του νησιού και ενός ακόμα που φαίνεται ότι τους προμήθευσε με τα πλαστά έγγραφα.
Ο ανθρώπινος πόνος, οι πόλεμοι, η πείνα και η δυστυχία στα κράτη (Αφγανιστάν, Ιράκ) των πέντε κατατρεγμένων αλλοδαπών, όπως και σε άλλα ανά την υφήλιο, αποτελούν αντικείμενο εύκολου πλουτισμού αδίστακτων διεθνών κυκλωμάτων, που εκμεταλλευόμενα την κατάσταση, ζητάνε χιλιάδες ευρώ πουλώντας “ταξίδια στο όνειρο” των κρατών της Ευρώπης και όχι μόνο.
Το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες περιοχές της υφηλίου, αφού εκτιμάται ότι η εμπλοκή σε κυκλώματα λαθρομετανάστευσης, αποτελεί την πιο κερδοφόρα “επιχείρηση”, μετά το εμπόριο ναρκωτικών. Ταυτόχρονα, περιοχές όπως η Ζάκυνθος, θεωρούνται από τους σημαντικότερους σταθμούς “μεταφόρτωσης”, προς τον τελικό προορισμό καθενός.
Είναι τέτοια η διάστασή του προβλήματος, που και τοπικά, μέσα σε λίγες μέρες, είναι η δεύτερη παρόμοια υπόθεση που αποκαλύπτεται, μετά αυτή των 16 Πακιστανών στο Κορακονήσι του Κοιλιωμένου, όπου περίμεναν τη μεταφορά τους στην ...
Ιταλία με πλωτό μέσο.
Το τελευταίο συμβάν
Για το τελευταίο περιστατικό, η Αστυνομία είχε πληροφορίες ότι στη Ζάκυνθο πρόκειται να βρεθεί άτομο που θα προσπαθούσε να “εκδιώξει” σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μετανάστες από ασιατικά κράτη. Τα στοιχεία των διωκτικών αρχών ήταν ακριβή και ο έλεγχος που έγινε πέτυχε… λαβράκι.
Συγκεκριμένα, στις 16:50 το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από παρακολούθηση του συγκεκριμένου ατόμου, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι Αφγανός 37 χρονών, η Αστυνομία εντόπισε στο αεροδρόμιο τους πέντε αλλοδαπούς (τρεις Αφγανοί και δύο Ιρακινοί), που προσπάθησαν να επιβιβαστούν στην πτήση ΑΒ 2453 για τη Ζυρίχη της Ελβετίας.
Και οι πέντε έφεραν πλαστές ταυτότητες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νέου τύπου, οι οποίες μοιάζουν σαν τις παλιές τηλεκάρτες. Στο αεροδρόμιο εντοπίστηκε και συνελήφθη και ο 37χρονος φερόμενος ως προμηθευτής των πλαστών ταυτοτήτων, όπου στην κατοχή του βρέθηκαν άλλα οχτώ πλαστά δελτία, και 510€.
Ο τελευταίος φέρεται ότι είχε εφοδιάσει τα άλλα πέντε άτομα με τις πλαστές ταυτότητες και βρισκόταν εκεί προκειμένου να παρακολουθήσει την επιχειρούμενη επιβίβασή τους στο αεροπλάνο.
Οι πέντε, όπως έγινε γνωστό, ήρθαν στο νησί μας οδικώς με λεωφορείο της γραμμής του ΚΤΕΛ από την Αθήνα, συνοδευόμενοι από τον 37χρονο, που δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε κάνει αίτηση παραχώρησης πολιτικού ασύλου στη χώρα μας. Φτάνοντας στη Ζάκυνθο, ο ίδιος τους μετέφερε στο αεροδρόμιο και επρόκειτο να επιστρέψει στην πρωτεύουσα.
Κερδοφόρα “επιχείρηση”
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα είναι αρκετά μεγάλο. Η εκμετάλλευση των κατατρεγμένων ανθρώπων, ξεκινά από τις χώρες τους, όπου κυκλώματα της μαφίας “κανονίζουν” και τις “μεταφορές” στην Ευρώπη. Εκεί ζητούνται τα πρώτα ποσά, που μπορεί να ξεκινούν από 5.000€ ως 7.000€ το άτομο, ανάλογα και τη χώρα που επιθυμεί να μεταβεί.
Εάν ξεπεραστούν τα εμπόδια μέχρι την Ελλάδα, ιδιαίτερα στα σύνορα μεταξύ των κρατών, το σχέδιο μπαίνει σε δεύτερη φάση, αρχίζοντας την προσπάθεια μετακίνησής τους στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Άλλωστε η χώρα μας, βρίσκεται στο “σταυροδρόμι” μεταξύ δύο ηπείρων και “εξυπηρετεί” ως σταθμός “μεταφόρτωσης” προς κάθε κατεύθυνση.
Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα, ή αλλού, εκδίδονται και οι πλαστές ταυτότητες, όπου οποιοσδήποτε, όντας “πολίτης” χώρας της Ε.Ε. μπορεί να ταξιδέψει προς οποιονδήποτε προορισμό. Γι’ αυτό το σκοπό και για διευκόλυνση της μεταφοράς, τα κυκλώματα χρησιμοποιούν κυρίως τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, προτιμώντας τα τουριστικά νησιά που λειτουργούν σχεδόν το μισό χρόνο και συνδέονται άμεσα με ξένα κράτη. Νωρίτερα, έχουν κλειστεί εισιτήρια, μέσω ίντερνετ, στις πτήσεις τσάρτερ των τουριστικών εταιριών και “εξασφαλίζεται” η μεταφορά των μεταναστών ως τουριστών που επιστρέφουν στις… χώρες τους.
Τα περιφερειακά αεροδρόμια, όπως της Ζακύνθου, επιλέγονται και λόγω των αυστηρότατων μέτρων που ισχύουν στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, με τους σωματέμπορους στην ουσία να “ποντάρουν”, σε τυχόν πιο εύκολη διαδικασία απ’ ότι στα κεντρικά.
Χαρακτηριστικό του μεγέθους και της οργάνωσης των συγκεκριμένων κυκλωμάτων, είναι ο αριθμός και η “ποικιλία” των ταυτοτήτων που έφερε πάνω του ο 37χρονος Αφγανός. Βρέθηκαν πλαστές ταυτότητες Πολωνίας, Ουγγαρίας, Βελγίου, Εσθονίας ακόμη και της Ισπανίας. Υπολογίζεται ότι κάθε μία αξίζει εκατοντάδες ευρώ, ενώ σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, μόνο για το “ταξίδι” από την Ελλάδα στη Ζυρίχη, ένα από τα πέντε συλληφθέντα άτομα πλήρωσε 500€ ως προκαταβολή και άλλα 1.500€ που θα κατέθετε από την Ελβετία, ενδεχομένως σε τραπεζικό λογαριασμό.
Τα κυκλώματα εκμεταλλεύονται κυρίως Πακιστανούς, κατοίκους του Μπαγκλαντές, Αφγανούς, Ιρακινούς, οι χώρες των οποίων μαστίζονται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την ολοκληρωτική εξαθλίωση, με τον ανθρώπινο πόνο να μην έχει τέλος.
Η Αστυνομία
Σε σχετικό δελτίο τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης, σε σχέση με το τελευταίο περιστατικό, αναφέρονται τα εξής: “Την Παρασκευή 18 Ιουνίου, στις 16.50, στον Κρατικό Αερολιμένα Ζακύνθου «Δ. Σολωμός» συνελήφθησαν πέντε αλλοδαποί (3 υπήκοοι Αφγανιστάν και δύο υπήκοοι Ιράκ), κατά τη διαδικασία ελέγχου επιβίβασης στην υπ’ αριθμ. πτήση ΑΒ 2453 πτήση προς Ζυρίχη, διότι είχαν εφοδιαστεί με πλαστές ταυτότητες υπηκόων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί με τους ανωτέρω συνελήφθη και ένας αλλοδαπός υπήκοος Αφγανιστάν, ο οποίος τους είχε εφοδιάσει με τις πλαστές ταυτότητες και τα εισιτήρια. Κατά τη σωματική έρευνα που ακολούθησε βρέθηκε να κατέχει επιπλέον οκτώ πλαστά δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών ΕΕ και 510 ευρώ, τα οποία κατασχέθηκαν.
Ειδικότερα, στην Υπηρεσία περιήλθαν πληροφορίες ότι αλλοδαπός εφοδιάζει μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μας με πλαστά δελτία έναντι χρηματικού ποσού 1500 ευρώ περίπου, προκειμένου να αναχωρούν για χώρες της ΕΕ από τον αερολιμένα Ζακύνθου. Οι μετανάστες επέβαιναν σε λεωφορείο της γραμμής από Αθήνα, συνοδεύονταν από αυτόν μέχρι το αεροδρόμιο και μετά την αναχώρησή τους θα επέστρεφε στην Αθήνα.
Άνδρες της Υπηρεσίας ακολούθησαν το εν λόγω άτομο από αφίξεώς του στην πόλη της Ζακύνθου μέχρι και το αεροδρόμιο και την κατάλληλη στιγμή τους συνέλαβαν. Σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος τους και θα οδηγηθούν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου. Πλαστές ταυτότητες, κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό κατασχέθηκαν”.
Όπως έγινε γνωστό τέλος και τα έξι άτομα πρόκειται να δικαστούν σήμερα (1μ.μ.) με τη διαδικασία του αυτοφώρου, κατηγορούμενα για την πλαστογράφηση των δελτίων.
" Ημέρα τση Ζάκυθος "