2.6.10

Γιατί το Ισραήλ σκότωσε Τούρκους

Μία θεωρία πλανάται στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας από χθες, και όσο περνούν οι ώρες κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η τρομοκρατική επίθεση χθες βράδυ σε ναυτική βάση στο Ισκεντερούν της Τουρκίας, που άφησε επτά Τούρκους ναύτες νεκρούς, και η έφοδος των ισραηλινών στρατευμάτων στο πλοίο Mavi Marmara δεν πρέπει να θεωρηθούν περιστατικά άσχετα μεταξύ τους.

Προχθές το βράδυ επίθεση με ρουκέτα που αποδίδεται στο ΡΚΚ άφησε επτά νεκρούς σε ναυτική βάση στο Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), σημαντικό στρατιωτικό λιμάνι της Τουρκίας απέναντι από τη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο. Η χρονική σύμπτωση των δύο περιστατικών δίνει τροφή σε εικασίες πως αυτά είναι συνδεδεμένα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χουσεΐν Τσελίκ δήλωσε εν ονόματι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης: «Θεωρούμε πως το περιστατικό αποτελεί [χρονική] σύμπτωση.» ο Τσελίκ εστίασε και στο γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ρουκέτα, και ότι η επίθεση έλαβε χώρα στο εσωτερικό του λιμανιού.....


Τόσο ο χείμαρρος των επικρίσεων κατά του Ισραήλ, αλλά και η θεωρία της συνωμοσίας συνενώνει τις πιο διαφορετικές φωνές. Τόσο ο πρόεδρος του ακραίου ισλαμικού Κόμματος της Ευτυχίας Νουμάν Κουρτουλούς όσο και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσαν πως δε θεωρούν σύμπτωση τη χρονική ταύτιση της επίθεσης στο Ισκεντερούν με την επιχείρηση στην ανθρωπιστική νηοπομπή.

Η χώρα είναι οργισμένη και λυπημένη, πολύ πιο ψύχραιμη όμως από ότι θα περίμεναν πολλοί. Για άλλη μία φορά, ένα γεγονός της εξωτερικής επικαιρότητας χτυπά με τραγικό τρόπο την εσωτερική, και προκαλούνται ποικίλες αντιδράσεις από τις διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού.

Τα πολιτικά κόμματα της χώρας και η πλειοψηφία των αναλυτών κάνουν λόγο για έγκλημα πολέμου, και η καταδίκη τους είναι απερίφραστη. Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, ενώ είναι αποφασισμένη να προσφύγει σε όλα τα διεθνή φόρα προκειμένου να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή καταδίκη και διπλωματική απομόνωση για το Ισραήλ. Σύμφωνα με τη Χουριέτ, η Τουρκία μετά το φόνο των Τούρκων ακτιβιστών μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει συμπαραταχθεί με μία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Μέση Ανατολή. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να σιωπήσει έναντι σε μία «επίθεση που συνιστά κρατική τρομοκρατία αντίθετη στο διεθνές δίκαιο» και ζήτησε ως πρώτο βήμα τη σύγκληση έκτακτου συμβουλίου του ΝΑΤΟ.

Στο διπλωματικό επίπεδο, οι όποιες περαιτέρω ενέργειες ξεκίνησαν θα εκκινήσουν από την προσφυγή στον ΟΗΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες των Τούρκων διπλωματικών συντακτών. Στόχος της Τουρκίας να επιτευχθεί η το δυνατόν σκληρότερη για το Ισραήλ απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Προς το στόχο αυτό οι Τουρκικές πρεσβείες έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στις πρωτεύουσες των πέντε χωρών – μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και σε εκείνες των μη μονίμων μελών.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του Ιλκέρ Μπάσμπουγ, αλλά έλαβε το μήνυμα πως η επίθεση ήταν κατάφωρα σκληρή και απαράδεκτη. Στο μεταξύ, με ικανοποίηση μεταδίδεται στην Τουρκία είδηση περί ματαίωσης κοινής ναυτικής άσκησης του Ισραήλ με την Ελλάδα. Τη ματαίωση ζήτησε η ελληνική πλευρά, αντίδραση που επικροτούν οι Τούρκοι σχολιαστές. Κάποιοι αναγνώστες από το πρωί ζητούσαν επίμονα στα σχόλιά τους να «σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, που κάνει κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα». Ακυρώθηκαν τρεις προγραμματισμένες διμερείς ασκήσεις. Σε ανθρώπινο επίπεδο, η Τουρκία ζητεί από το Ισραήλ να τις αποδώσει τους τραυματίες, που προς το παρόν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Χαντάσσα της Ιερουσαλήμ.

Στο μέτρο που τα σχόλια των αναγνωστών στις ιστοσελίδες των εφημερίδων και των πρακτορείων, αλλά και στα blogs μπορούν να χρησιμεύσουν ως βαρόμετρο της κοινής γνώμης, διαπιστώνει γρήγορα κανείς πως μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης των κεμαλιστών και των κεντρώων αναγνωστών προβληματίζεται για το πόσο ενδεχομένως η επέμβαση των ισραηλινών ήταν δικαιολογημένη. Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στη νοτιοανατολική Τουρκία με το Κουρδικό, πολλοί αναγνώστες διαμαρτύρονται πως δεν έπρεπε η νηοπομπή να πλησιάσει τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.

«Επί μία εβδομάδα οι άνθρωποι λυσσάξανε να προειδοποιούν, μη τους στείλετε, μην το κάνετε, αν το κάνετε θα τους εμποδίσουμε, το να τους στείλετε σημαίνει ανάμιξη στα εσωτερικά μας, δε θα τους αφήσουμε με κανένα τρόπο να μπουν στα χωρικά μας ύδατα. Και παρόλα αυτά η νηοπομπή πήγε» διαμαρτύρεται ένας αναγνώστης. Αρκετοί αναγνώστες επισημαίνουν πως προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση και προτού η κοινή γνώμη καταλήξει στα συμπεράσματά της, πρέπει να μελετηθεί η ταυτότητα της οργάνωσης IHH, αλλά και οι ισραηλινοί ισχυρισμοί πως το πλοίο μετέφερε όπλα. «Αφού και καλά δε μεταφέρατε όπλα, γιατί δε συνεργασθήκατε με τις ισραηλινές αρχές και γιατί δεν επιτρέψατε τον έλεγχο; Οι Ισραηλινοί είχαν απόλυτο δίκιο» γράφει αναγνώστρια κεμαλικής εφημερίδας. Προφανώς, η ισλαμιστική ταυτότητα, οι συνεχείς αναφορές στον Αλλάχ και το Κοράνι, η ενδυμασία και οι γενειάδες των μελών του IHH εγείρουν αμφιβολίες και σε κάποιους Τούρκους για την αθωότητα των προθέσεων της οργάνωσης. Πολλοί αναγνώστες θυμούνται πως τον Απρίλιο οι ισραηλινές αρχές απέλασαν μέλος του IHH, που είχε ανοίξει γραφείο στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, με την κατηγορία της συνεργασίας με διεθνή δίκτυα τζιχαντιστών και τη Χαμάς και τη Χεζμπολλά.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν δημοσιεύσει στοιχεία από γαλλικές, δανέζικες και άλλες ξένες πηγές που ισχυρίζονται πως αποδεικνύουν τη σχέση του IHH με την ισλαμική τρομοκρατία, και συγκεκριμένα με τη στρατολόγηση μαχητών και τη χρηματοδότηση τζιχαντικών ενεργειών. Παρόμοιοι ισχυρισμοί δεν περιορίζονται φαίνεται μόνο στις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, αλλά καθώς φαίνεται κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και μεταξύ πολλών Τούρκων που φοβούνται το ισλαμιστικό κίνημα.

Είναι όμως η δυσπιστία κάποιων Τούρκων για τις καλές προθέσεις της νηοπομπής σοβαρή, ή στεγάζεται όπως εικάζονται κάποιοι φιλελεύθεροι σχολιαστές σε απλή δυσαρέσκεια με την εικόνα του πλήθους που συγκεντρώθηκε σήμερα στην πλατεία Τάξιμ, και που παρουσίαζε μια εικόνα που θύμιζε Αφγανιστάν; Δυστυχώς, οι πληροφορίες, οι ισχυρισμοί και οι εκτιμήσεις είναι πολλοί και συγκεχυμένοι και τα πνεύματα πολύ οξυμένα για να λάβει χώρα μία σοβαρή συζήτηση για το ζήτημα του ρόλου του IHH. Προς το παρόν, οι αρχές στην Τουρκία φαίνεται πως αντιμετωπίζουν την όλη υπόθεση ως «ζήτημα εθνικής τιμής», ενώ η οργή και η πικρία του κόσμου ξεχειλίζει.

Μετά την επίθεση κατά Ισραηλινού ποδηλάτη στη Ρεδαιστό και την ανακοίνωση επαρχιακού εκπροσώπου του Κόμματος της Ευτυχίας ότι «αυτή η συμπεριφορά μας κάνει να προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του Χίτλερ και των Φαραώ», ακυρώθηκαν όλες οι κρουαζιέρες από το Ισραήλ προς τις τουρκικές ακτές. Οι ισραηλινές αρχές κάλεσαν όλους τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σύμφωνα με καταγγελίες σε φιλελεύθερα blogs, πολλοί Τούρκοι χρήστες του facebook ανήρτησαν φωτογραφίες του Χίτλερ στα προφίλ τους.
Newstime.gr-Αλέξανδρος Μασσαβέτας

infognomonpolitics