27.6.10

Σαμαράς: «Η Ελλάδα μπορούσε να αποφύγει το ΔΝΤ»



Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει το ΔΝΤ εκφράζει ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι η κυβέρνηση μπορούσε να έχει αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης αν δεν «φούσκωνε» το έλλειμμα του 2009 τουλάχιστον κατά 9 δισ. ευρώ, αν έπαιρνε έγκαιρα μέτρα και αν απέφευγε να δυσφημεί τη χώρα διεθνώς.

Παράλληλα, υπεραμύνεται της επιλογής του να ψηφίσει «όχι» στη συμφωνία με την τρόικα, και αναφέρει ότι επίσημα έγγραφα του ΔΝΤ και της Κομισιόν αλλά και διεθνείς οικονομολόγοι, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε φαύλο κύκλο ύφεσης, εξαιτίας των μέτρων αυτών....

Ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει «αστειότητες» τις κατηγορίες ότι η ΝΔ προσπαθεί να «ερδοσκοπήσει» από ενδεχόμενη αποτυχία του Προγράμματος Σταθεροποίησης και τονίζει ότι στη θέση του πρωθυπουργού θα έψαχνε τρόπο να απεμπλακεί από το μνημόνιο ακολουθώντας άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής. Για τις εξεταστικές σχολιάζει ότι όσο ψάχνονται αυτές οι υποθέσεις τόσο περισσότερα στοιχεία ανάμιξης στελεχών του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύονται.

Ερωτηθείς για τα εθνικά θέματα ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει ότι όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας -λόγω της οικονομικής κρίσης- δεν είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να κλείσει εθνικά μέτωπα.

Για τα εσωκομματικά σημειώνει ότι δοκιμάζονται νέοι άνθρωποι και υπόσχεται «ευχάριστες εκπλήξεις» στο επικείμενο συνέδριο. Επαναλαμβάνει ότι όσοι έβλαψαν τη ΝΔ δεν έχουν θέση στο κόμμα και τονίζει ότι ανεξαρτήτως προθέσεων τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, λειτούργησαν σαν «εξαπτέρυγα» του ΠΑΣΟΚ.

Σε ερώτηση για τη στάση του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι έχει μιλήσει για τα λάθη του χθες, αλλά ούτε η ισοπεδωτική κριτική της κυβέρνησης θα μένει αναπάντηση, ούτε το θετικό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης ανυπεράσπιστο.

kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ