1.6.10

Ισραηλινή επιδρομή εναντίον στολίσκου ακτιβιστών




Συγκεχυμένες εξακολουθούν να είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών και την ταυτότητα αυτών. Μέχρι στις 14.15, είχε αφιχθεί στο λιμάνι του Ασντοντ μόνο το πλοίο Τάλετζερ 1.

Στο πλοίο υπήρχαν και τραυματίες, δίχως να διευκρινίζεται ο αριθμός τους, οι οποίοι πιθανότατα έφεραν ελαφρά τραύματα, αφού δεν χρειάστηκε η μεταφορά τους σε νοσοκομείο και απλά τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο λιμάνι....

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ Αβιτάλ Λίμποβιτς, τόνισε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες ανάμεσα στους νεκρούς, ωστόσο επισήμανε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναφορικά με τους τραυματίες οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

Μέχρι αργά το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθεί η προσέλευση των σκαφών που κατελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό στο λιμάνι του Ασντόντ.

Στην περιοχή όσοι εκ των επιβατών είναι τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ για όλους τους υπόλοιπους γίνεται ταυτοποίηση στοιχείων από την αστυνομία και το υπουργείο των Εσωτερικών του Ισραήλ και στη συνέχεια θα ενημερωθούν ότι απελαύνονται από τη χώρα.

Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ ερωτηθείς για τις κατηγορίες, οι οποίες θα απαγγελθούν στους συλληφθέντες και στις οποίες θα στηριχθεί η απέλασή τους, ανέφερε την επιχείρηση παράνομης εισόδου σε χαρακτηρισμένη κλειστή στρατιωτική ζώνη.

Ερωτηθείς επίσης για το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε στα διεθνή χωρικά ύδατα, λόγω των πληροφοριών που υπήρχαν για πιθανούς τρομοκράτες που επέβαιναν στα σκάφη.

Απαντώντας στο ερώτημα πως το Ισραήλ νομιμοποιείται να διεξάγει επιχειρήσεις σε διεθνή χωρικά ύδατα, δίχως την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, απάντησε ότι ο λόγος που προανέφερε είναι ικανός.

Σε ενημέρωση των ξένων διπλωματών στο υπουργείο των Εξωτερικών, και όταν αυτοί ζήτησαν στοιχεία για τραυματίες και νεκρούς, αναφέρθηκε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και πως μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση δεν πρόκειται να δοθούν λεπτομέρειες για τις εθνικότητες αυτών.

Στο λιμάνι του Ανστοντ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση, στο σημείο όπου δένουν τα πλοία, στους αντιπροσώπους των πρεσβειών, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην υπάρχει καμία επικοινωνία με τους πολίτες που επέβαιναν στα σκάφη.

«Εκείνοι ξεκίνησαν τις βιαιότητες»

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τους επιβάτες της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας επιδιώκοντας να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό ότι «ξεκίνησαν τις βιαιότητες», που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 19 από αυτούς.

«Εκείνοι ξεκίνησαν τις βιαιότητες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρεγκέβ.

«Καταβάλαμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε το συμβάν. Οι στρατιωτικοί είχαν λάβει εντολές σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για μια αστυνομική επιχείρηση και ότι έπρεπε να επιδειχθεί η περισσότερη δυνατή αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μαρκ Ρεγκέβ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δύο πιστόλια βρέθηκαν σε πλοία της νηοπομπής.

Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι, κατηγορεί μία τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση για τα βίαια επεισόδια.

«Αυτό που συνέβη στο πλοίο Mavi Marmara, που ανήκει στην εξτερμιστική οργάνωση IHH, δε συγκρίνεται με αυτό που συνέβη στα υπόλοιπα πέντε πλοία του στολίσκου», δήλωσε ο Ασκενάζι σε συνέντευξη Τύπου.

«Υπήρξε έκρηξη βίας από τη στιγμή που οι δυνάμεις μας ανέβηκαν στο συγκεκριμένο πλοίο. Ήταν προσχεδιασμένο και υπήρχαν όπλα: σιδηρολοστοί, μαχαίρια και κάποια στιγμή πιστόλια, που ίσως πήραν από τους στρατιώτες», πρόσθεσε.

Ο ναύαρχος Ελιέζερ Μαρόμ, επικεφαλής του ισραηλινού ναυτικού, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο Mavi Marmara, στο οποίο επέβαιναν 600 άνθρωποι, οι στρατιώτες μας δέχθηκαν ιδιαίτερα βίαιη επίθεση με πυροβόλο όπλο και άλλα όπλα και αναγκάστηκαν να ανταποδόσουν τα πυρά για να υπερασπιστούν τις ζωές τους που κινδύνευαν από ανθρώπους που ήθελαν να τους σκοτώσουν».

«Η προσφυγή στη χρήση όπλων δεν ήταν αναγκαία σε κανένα άλλο πλοίο του στολίσκου», πρόσθεσε ο Μαρόμ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν κατηγόρησε τους ακτιβιστές για άσκηση βίας και τους χαρακτήρισε συμμάχους των ισλαμιστών, εχθρών του Ισραήλ στη Χαμάς και στην Αλ Κάιντα. Εάν είχαν περάσει, θα άνοιγαν δρόμο λαθρεμπορίου όπλων προς τη Γάζα, είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης του αποκλεισμού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στη Γάζα, στη μεθόριο με τη Συρία και τον Λίβανο, καθώς και στην Ιερουσαλήμ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και το βόρειο Ισραήλ, όπου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευσαν την πληροφορία ότι ο Σέιχ Ράεντ Σάλαχ, εξέχων ιερωμένος της αραβικής κοινότητας του βορείου Ισραήλ περιλαμβάνεται μεταξύ των νεκρών.

Επιστρέφει εσπευσμένα στο Ισραήλ ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στην Οτάβα και σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο επισπεύδει την επιστροφή του στο Ισραήλ, ακυρώνοντας την αυριανή του συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επισπεύδοντας την επιστροφή του στο Ισραήλ.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο εντασσόταν στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον, οι οποίες πλέον δεν είναι πιθανόν να συνεχισθούν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Δεκαεννέα οι νεκροί σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση

Σε 19 ανέρχονται οι νεκροί και σε 26 οι τραυματίες μεταξύ των επιβατών του στολίσκου της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και δέχθηκε επίθεση από ισραηλινούς κομάντος, μετέδωσε το «Channel 10» της ισραηλινής τηλεόρασης.

Το κανάλι διευκρίνισε πως ένας από τους τραυματίες βρίσκεται σε «κρίσιμη» κατάσταση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν επίσης, ο ένας από τους οποίους «σοβαρά».

Για 15 νεκρούς κάνει λόγο τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση

Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επιδρομή στη διεθνή ανθρωπιστική νηοπομπή που κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι τουρκικής υπηκοότητας, ανακοίνωσε από τη Γάζα μία τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση που συμμετείχε στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

«Δεκαπέντε άτομα σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, στην πλειονότητά τους τούρκοι πολίτες», δήλωσε από τη Γάζα ο Μοχάμεντ Κάγια, επικεφαλής της τουρκικής ανθρωπιστικής οργάνωσης ΙΗΗ που συμμετείχε στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

Προηγούμενη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για περισσότερους από δέκα νεκρούς μεταξύ των επιβαινόντων.

«Κατά την επιχείρηση, οι Ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Κομάντος κατέλαβαν έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό [της Λωρίδας της Γάζας]... Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές οι οποίοι επιτέθηκαν με αληθινά πυρά», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Από τις συγκρούσεις αυτές, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των επιβατών. Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας από σφαίρα, και μεταφέρθηκαν στα ισραηλινά νοσοκομεία», προσθέτει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Οι τραυματίες από τους ακτιβιστές μεταφέρονται με ελικόπτερα στα νοσοκομεία του Άσκαλον και της Χάιφα - ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ ο υποστράτηγος Αβίου Μπεναγιά.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους Ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Στα διεθνή ύδατα έγινε η επιχείρηση

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου διευκρίνισε ότι η επιχείρηση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής έγινε σε διεθνή ύδατα.

«Οι κομάντος έδρασαν στην ανοικτή θάλασσα ανάμεσα στις 04:30 και 05:00 το πρωί σε απόσταση 70 ως 80 μίλια (130 ως 150 χιλιόμετρα) από τις ακτές μας», δήλωσε ο στρατηγός στο κρατικό ραδιόφωνο.

Όπως ορίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο (1993) το Ισραήλ έχει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας σε απόσταση 20 μιλίων (37 χιλιομέτρων) από τις ακτές.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ δεν είχε αποφασίσει αν η επιχείρηση θα διεξαγόταν στην ανοικτή θάλασσα ή όταν τα πλοία θα είχαν εισέλθει στη ζώνη των 20 μιλίων. Τελικά κατέληξαν στην πρώτη επιλογή.

Άγνωστο ποιος έδωσε τη διαταγή στους κομάντο να ανοίξουν πυρ

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού συμπλήρωσε πως δεν γνωρίζει «ποιός έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ» οι κομάντος εναντίον των ακτιβιστών που επέβαιναν στα πλοία της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό της Γάζα.

«Δεν γνωρίζω ποιός έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο.

«Το Πολεμικό Ναυτικό ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες και οι οδηγίες για το πότε θα πυροβολούν είναι απόλυτα σαφείς. Οι στρατιώτες είχαν προειδοποιηθεί να μην απαντούν στις προκλήσεις», υπογράμμισε ο στρατηγός Μπεναγιάχου.

«Το Ναυτικό είχε προετοιμαστεί βάσει σεναρίων για την επιχείρηση αυτή, όμως καμιά φορά η ζωή είναι πιο πολύπλοκη από τα σενάρια. Είχαμε προετοιμαστεί για μια στρατιωτική επιχείρηση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις βιαιότητες, όμως ήρθαμε αντιμέτωποι με τρομοκρατικού χαρακτήρα βία», είπε χαρακτηριστικά.

«O στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας»

Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην ανακοινωθεί το όνομά του δήλωσε σήμερα ότι οι ακτιβιστές αγνόησαν τις εντολές του ισραηλινού ναυτικού να επιστρέψουν πίσω ή να οδηγηθούν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντοτ.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ισραηλινά πλοία προειδοποίησαν τους περίπου 700 ακτιβιστές πως η μόνη λύση που υπάρχει είναι να φτάσουν στο λιμάνι Ασντοτ και να ξεφορτώσουν εκεί τους 10 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, την οποία θα μεταφέρουν οι Ισραηλινοί εκεί.

«Επικοινωνήσαμε μαζί τους μέσω του ράδιο αποσαφηνίζοντας ότι δεν μπορεί να περάσουν από περιοχή όπου απαγορεύεται ο πλούς» ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Τους δηλώσαμε ότι είναι καλοδεχούμενοι στο Ασντοτ όπου όλη η ανθρωπισιτκή βοήθεια που μεταφέρουν θα σταλεί στη Γάζα από εμάς. Αλλά ο στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας. Ενημερώσαμε τον καπετάνιο του πρώτου πλοίου να γυρίσει πίσω».

Ο «στολίσκος της ελευθερίας» οργανώθηκε από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις και μια τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση ενώ η Τουρκία έχει εγκαίρως ενημερώσει και έχει ζητήσει από το Ισραήλ να επιτρέψει το ασφαλές πέρασμά του, διαβεβαιώνοντας ότι οι δέκα χιλιάδες τόνοι που μεταφέρουν τα πλοία είναι αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια.

«Ελεύθερη Γάζα»: Καμία επικοινωνία με τους επιβαίνοντες

Η οργάνωση «Ελεύθερη Γάζα» (Free Gaza Movement) δεν έχει καμία επικοινωνία με τους επιβαίνοντες στα σκάφη της διεθνούς νηοπομπής που δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς καθώς μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) η συνιδρυτής της οργάνωσης «Free Gaza Movement» Γκρέτα Μπερλίν, «μαθαίνουμε τα νέα από τους Ισραηλινούς συνδέσμους μας στο Ισραήλ».

«Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τα σκάφη, δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τους επιβαίνοντες», είπε.

«Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες»

Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής και ο κυβερνήτης του δικού μας πλοίου τραυματίστηκε σοβαρά, μετέδωσε ο ανταποκριτής του αλ Τζαζίρα ο οποίος βρίσκεται σε ένα από τα πλοία που κατευθύνονταν στη Γάζα, πριν διακοπεί η επικοινωνία.

«Εκατοντάδες Iσραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο στόλο της ειρήνης και οι επιβάτες του πλοίου στο οποίο βρίσκομαι συμπεριφέρονται με μεγάλο θάρρος», τόνισε ο Αμπάς Νάσερ στην τελευταία επικοινωνία που είχε με το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ.

«Ο κυβερνήτης του πλοίου μας τραυματίστηκε σοβαρά και υπάρχουν άλλοι δύο τραυματίες ανάμεσα στους επιβάτες», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική λογοκρισία απαγόρευσε τη μετάδοση κάθε πληροφορία για τους νεκρούς και τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας.

Νεαρή Αμερικανίδα τραυματίστηκε στο μάτι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες στο σημείο ελέγχου της Καλάντια, κοντά στην Ιερουσαλήμ, έγινε γνωστό από παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την αιματηρή ισραηλινή επιδρομή εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής και επρόκειτο να επιχειρήσει την παραβίαση του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Οργισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν με ρήψη δακρυγόνων.

Η 24χρονη διαδηλώτρια δέχθηκε μία οβίδα δακρυγόνου στο πρόσωπο και κινδυνεύει να χάσει το μάτι της, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Posted: 31 May 2010 09:48 AM PDT
Έξι ναύτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδυνής επίθεσης ανταρτών του ΡΚΚ εναντίον της μονάδας ανεφοδιασμού του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, στην Αλεξανδρέτα (İskenderun). Η επίθεση των ανδρών του ΡΚΚ δημιουργεί στην πράξη νέα δεδομένα για την πορεία του Κουρδικού, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του Οτζαλάν ότι αποσύρεται από τις διαδικασίες εξεύρεσης λύσης στο Κουρδικό, αφού, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, δεν βρίσκει συνομιλητές.

Η επίθεση έγινε τα μεσάνυχτα χθες (στις 00.40), όταν αντάρτες του ΡΚΚ επιτέθηκαν πρώτα με ρουκέτες και στη συνέχεια με πολυβόλα και ατομικά όπλα εναντίον της Μονάδας Εφοδιασμού (İkmal Birliği) της Ναυτικής Διοίκησης Αλεξανδρέτας (İskenderun Deniz Üs Komutanlığı). Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί μια μικρή μάχη μεταξύ ανταρτών και ναυτών.
Από την επίθεση των ανταρτών με ρουκέτες και από την ανταλλαγή πυρών έξι ναύτες έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν, ενώ οι αντάρτες δεν είχαν καμία απώλεια.
Τρεις από τους τραυματίες είναι σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Γκιουλχανέ (GATA).
Ομάδα εξαγριωμένων Τούρκων επιτέθηκε με πέτρες και ξύλα στα γραφεία του Κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο που έχουν διακομιστεί οι τραυματίες.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Αλεξανδρέτας, όπως και αυτές των Αδάνων και της Μερσίνας, κατοικεί μεγάλος αριθμός Κούρδων, που εγκαταστάθηκαν εκεί τη δεκαετία του '90, όταν το τουρκικό κράτος πυρπόλησε τέσσερις χιλιάδες κουρδικά χωριά και εξανάγκασε 4 εκατομμύρια Κούρδους να μεταναστεύσουν σε διάφορες περιοχές εκτός Κουρδιστάν, ανάμεσα στις οποίες και οι προαναφερθείσες.
Η επίθεση των Κούρδων ανταρτών στην Αλεξανδρέτα, αν συνεκτιμηθεί με την πρότελευταία και την τελευταία δήλωση του Οτζαλάν και την παρουσία περίπου 1,5 εκατομμυρίου Κούρδων στη γραμμή Αλεξανδρέτα-Άδανα-Μερσίνα, αναδεικνύει στις πραγματικές διαστάσεις το εκτός Κουρδιστάν Κουρδικό Πρόβλημα της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε μια περιοχή έντονου ενδιαφέροντος για την Κύπρο, τη Συρία και την Ελλάδα.
Καλό είναι επιτέλους οι αναλυτές να πιάσουν τα μολύβια σε Δαμασκό, Λευκωσία και Αθήνα και όχι μόνο.
Πηγή: Ραντικάλ

infognomonpolitics