8.6.10

Δάνειο - μαμούθ στον ΟΣΕ !

Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpgkStCCO7sriUSSLJZ-1dvzAOl1U5tZJvkHw4355qevSWOHzofg5cwtB7w9BYGUipwxrBO_yRv_0mC6s8eqCqXMHD05b79OADRS7S6XWh8zub4eBYIteIumuZ91uFLiuCWfkjdpO4C-35/s320/1.jpg

Την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρας μας βιώνουν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας από την τακτική του Δημοσίου να μην επιστρέφει το ΦΠΑ και να καθυστερεί δραματικά την αποπληρωμή χρεών προς τους ιδιώτες, το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται υπέρογκα ποσά από τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσει δημόσιους οργανισμούς που τελούν υπό χρεοκοπία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΟΣΕ.
Ο Οργανισμός θα... δανειστεί 1,5 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις για την αποπληρωμή τόκων και την κάλυψη δαπανών, μόνο για το 2010.


Υπολογίζεται ότι από τη μη επιστροφή του ΦΠΑ το δημόσιο χρωστά σε ιδιώτες περίπου 1 δισ. ευρώ, 700 εκατ. ευρώ σε όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο και 350 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε άλλα προγράμματα.

Χρωστά σε ιδιώτες περίπου 1 δισεκατομύριο από την μη επιστροφή του ΦΠΑ, 700 εκατομμύρια σε όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο, 350 εκατομμύρια οι οφειλές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε άλλα προγράμματα..

Όπως ανέφερε στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ η αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ασημίνα Γιαννουσιάδου, «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η επιστροφή του ΦΠΑ, αλλά οι παρακρατούμενοι φόροι που δεν επιστρέφονται... φόροι που παρακρατούνται για τις μισθωτές υπηρεσίες και τους οποίους οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πάρουν πίσω».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλη Κορκίδη, «τα πράγματα μέχρι το τέλος του έτους θα είναι πολύ δυσάρεστα, αφού 65.000 επιχειρήσεις μπορεί να βάλουν ‘λουκέτο’ και 120.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους».


Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Οικονομίας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ένας από τους κλάδους που πλήττονται καίρια από την μη επιστροφή του ΦΠΑ , προτείνει μεταξύ άλλων:
- Να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο,

- Να δανειοδοτηθούν οι επιχειρήσεις άτοκα, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων στο ύψος της επιστροφής,
- Να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες το ποσό της επιστροφής, το οποίο οι τράπεζες θα εισπράττουν από το Δημόσιο.

skai
__________________________________________________________________
Φυσικά ζητά δάνεια ο ΟΣΕ, αφού ο τελευταίος σκαφτιάς παίρνει μισθό  2.000 ευρώ το μήνα και σύνταξη 2.300 ευρώ με εφάπαξ 85.000 ευρώ !!!
EFENPRESS