1.6.10

Στα πρόθυρα σύγκρουσης Τουρκία και Ισραήλ!



Μακελειό στα διεθνή ύδατα! Ισραηλινοί κομάντος χτύπησαν κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς Δικαίου και κατέλαβαν το πολυεθνικό στολίσκο που πήγαινε να σπάει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια για τον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της. Οι νεκροί μέχρι στιγμής ξεπερνούν τους δέκα, ενώ οι τραυματίες μπορεί να φτάσουν τους 70. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Ισραηλινοί εστίασαν στα τουρκικά πλοία, όπου και συνάντησαν όμως σφοδρή αντίσταση...


Ερντογάν καλεί Άραβες

Ήρθε και η στρατηγική συμμαχία της Τουρκίας με το Ισραήλ, συμμαχία που προτάθηκε στην Αθήνα και δεν ευδοκίμησε, όχι λόγω άρνησης, αλλά λόγω σύγχυσης των εν Αθήναις ιθυνόντων και το γλυκό έδεσε. Όπως και να έχει, από το 1990 και μετά, εμείς ήμασταν οι χαμένοι. Ό,τι και να κάναμε, ήταν λάθος. Από την άλλη, ο Ερντογάν ήρθε φουριόζος. Ισλαμιστής και φίλα προσκείμενος στον αραβικό κόσμο, δεν έκρυψε εξ αρχής την απέχθειά του για το Ισραήλ.

Κατάλαβε ότι η αμοιβαία καχυποψία ανάμεσα στην Άγκυρα και στον αραβικό κόσμο, καχυποψία με ιστορικές ρίζες, αποτελούσε τροχοπέδη για τα σχέδιά του και είπε να αλλάξει ολίγον τα πράγματα. Ως σουνίτης, σκέφτηκε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να αφήσει τους Άραβες να χειραγωγούνται από το σιιτικό Ιράν. Βελτίωσε και τις σχέσεις του με την Τεχεράνη, αφήνοντας σύξυλους τους Αμερικανούς, ενώ έκλεισε και το μέτωπο με τη Δαμασκό. «Παστρικά» πράγματα.

Μυρίζει μπαρούτι…



Οι Ισραηλινοί, έπεσαν στην παγίδα του Ταγίπ Ερντογάν. Αντέδρασαν σπασμωδικά, υλοποίησαν τις προειδοποιήσεις τους (βλακωδώς) και έδωσαν ένα φοβερό άλλοθι στον Ερντογάν, διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της χώρας του, να κλιμακώσει τις φιλοαραβικές & φιλοπαλαιστινιακές του πρωτοβουλίες. Οι Τούρκοι νεκροί, θα παρουσιαστούν στα μάτια του μέσου πολίτη της γείτονος από την κυβέρνηση της Άγκυρας, ως «μάρτυρες της πίστης». Βέβαια, η Shayatet 6 τα βρήκε μπαστούνια στην κυριολεξία, δύο εκ των τραυματιών Ισραηλινών στρατιωτών, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Όμως, οι Τούρκοι αμύνονταν.

Η Άγκυρα απειλεί τώρα ότι θα στείλει κι άλλα σκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια, με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων! Ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ, γύρισε μάλιστα τρέχοντας στην Άγκυρα από την Αίγυπτο όπου βρισκόταν, όταν έγινε η επίθεση. Εδώ κάπου αρχίζουν τα προβλήματα για το Ισραήλ, που έχει, σημειωτέον, πολύ μεγάλη παρουσία στο ευρύτερο Κουρδιστάν. Η παρτίδα μπλέκεται και μάλιστα πολύ, δεδομένου ότι οι Ισραηλινοί τα έκαναν μούσκεμα: όλα έγιναν 80 μίλια από τις ακτές, σε διεθνή ύδατα! Καραμπινάτη η παραβίαση του διεθνούς Δικαίου. Και δη, αδικαιολόγητη.


Νίκος Χιδίρογλου