18.6.10

ΤΟΥΡΚΙΑ: Κατηγορίες σε 151 Κούρδους. Kαι πρώην βουλευτές μεταξύ των κατηγορουμένων



Κατηγορίες σε 151 Κούρδους απήγγειλε τουρκικό δικαστήριο

Αντιμετωπίζουν μέχρι και ποινές ισόβιας κάθειρξης
Κατηγορίες σε 151 Κούρδους, στην πλειονότητά τους, πολιτικά στελέχη, απήγγειλε δικαστήριο στην Τουρκία, στο πλαίσιο έρευνας των τουρκικών αρχών για το φερόμενο αστικό σκέλος των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών.
Οι ποινές με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι Κούρδοι, κυμαίνονται από φυλάκιση 15 ετών έως και ισόβια κάθειρξη. Ειδικότερα κατηγορούνται για συμμετοχή στην Ένωση Συλλόγων του Κουρδιστάν (KCK), που ...
θεωρείται από την εισαγγελία αστικό σκέλος των ένοπλων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και κατά συνέπεια τρομοκρατική οργάνωση.
Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται και ο δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ, που αντιμετωπίζει έως και 36 χρόνια φυλάκισης, καθώς και άλλοι έντεκα δήμαρχοι, αλλά και ο πρώην βουλευτής Χατίπ Ντίτσλε.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το KCK στρατολογούσε μαχητές για το PKK, λάμβανε όλες τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, όπως η επιλογή των Κούρδων υποψηφίων για τις βουλευτικές και τοπικές εκλογές, αποσπούσε κεφάλαια από τις τοπικές διοικήσεις που ελέγχονταν από τους Κούρδους και οργάνωνε βίαιες διαδηλώσεις.
Όπως αναφέρει η εισαγγελία τα κύρια κουρδικά πολιτικά κόμματα ακολουθούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές του KCK και η οργάνωση ήταν τόσο ισχυρή, που επέβαλε κυρώσεις σε εκείνους που δεν υπάκουσαν τις διαταγές της.
Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών, στα σύνορα με το Ιράκ
enet