12.6.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΤΩΝ ΗΠΑ:Από 1 έως τρία χρόνια ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Το Ιράν μπορεί να χρειάζεται μέχρι τρία χρόνια έως ότου μπορέσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να ασκήσει η διεθνής κοινότητα πιέσεις στην Τεχεράνη.

Στην ερώτηση πόσο καιρό πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι προετοιμασμένοι να περιμένουν για να αποδώσουν οι κυρώσεις του ΟΗΕ στο Ιράν, ο Γκέιτς απάντησε: «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών, ότι έχουμε κάποιο χρόνο ακόμη, και ...

θα συνεχίσουμε απλώς να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό».

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι Ιρανοί δεν θα μπορούσαν πράγματι να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα για τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο ή δύο. Εγώ θα έλεγα ότι οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών κυμαίνονται μεταξύ του ενός και των τριών ετών», προσέθεσε μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο ακόμη κι αν το Ιράν έφτανε τόσο μακριά, σημείωσε, το να έχει υλικό για πυρηνικά όπλα είναι διαφορετικό από το να έχει φτάσει στο σημείο παραγωγής των όπλων ή να έχει συστήματα ικανά για να τα εξαπολύσει τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν τους γείτονες ή τους εχθρούς του.

«Όμως αυτό που σαφώς ανησυχεί τους πάντες είναι το ενδεχόμενο να φτάσουν στα πρόθυρα της απόκτησης των όπλων», υπογράμμισε.

Ο Γκέιτς εξέφρασε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου την απογοήτευσή του για την απόφαση της Τουρκίας να ψηφίσει κατά της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την Αερικανο-τουρκική στρατιωτική συνεργασία.

«Απογοητεύτηκα από την ψήφο της Τουρκίας για τις ιρανικές κυρώσεις. Ωστόσο η Τουρκία είναι εδώ και δεκαετίες σύμμαχος των ΗΠΑ και των άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Γκέιτς.

«Η Τουρκία συνεχίζει να διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο στη συμμαχία», προσέθεσε.

Όσον αφορά το Αφγανιστάν, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε κατά την ίδια συνέντευξη ότι ο αμερικανός διοικητής στη χώρα στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, αναμένει ότι θα έχει επιτευχθεί σοβαρή πρόοδος έως το τέλος του έτους.

Ο δρόμος που βρίσκεται μπροστά θα είναι «μακρύς και σκληρός», αλλά η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν είναι βιώσιμη, σημείωσε.

«Ο στρατηγός ΜακΚρίσταλ δήλωσε στους υπουργούς ότι είναι πεπεισμένος πως θα μπορέσει να παρουσιάσει έως το τέλος του έτους πρόοδο στο νότο και σε όλη τη χώρα και ότι η στρατηγική λειτουργεί», κατέληξε ο Γκέιτς.
 infognomon politics