4.5.10

ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Επανεμφάνιση του U.C.K.

Επειτα από καιρό έκανε την επανεμφάνισή της μία ακόμη ένοπλη οργάνωση Αλβανών στην ΠΓΔΜ, δυνάμεις της οποίας συγκρούστηκαν με αστυνομικές σε συνοριακή περιοχή στα βορειοδυτικά και ανέλαβε την ευθύνη με προκήρυξη που απέστειλε στον αλβανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Alsat-M.

Στην προκήρυξη αναφέρεται συγκεκριμένα: “Ενημερώνουμε την αλβανική κοινή γνώμη στην ΠΓΔΜ ότι στις 28 Απριλίου 2010 στην κοινότητα Στούντεν των Σκοπίων (στην ορεινή περιοχή που αποκαλείται Σκοπιανό Μαυροβούνιο), όπου βρισκόταν βάση ανεφοδιασμού του UCK, οι στρατιώτες μας έπεσαν σε ενέδρα των ενόπλων δυνάμεων των Σλαβομακεδόνων. Το αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν ένας νεκρός από την εχθρική πλευρά και ένας ελαφρά τραυματισμένος στρατιώτης, μέλος της μονάδας υποστήριξης του UCK. Ενημερώνουμε την αλβανική κοινή γνώμη ότι ο UCK συνεχίζει τη δράση του σε όλα τα τμήματα της ΠΓΔΜ, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός”.

Να σημειωθεί ότι...
πριν από εννέα χρόνια είχε εμφανιστεί παρόμοια ένοπλη αλβανική οργάνωση με το ίδιο ακρωνύμιο (UCK) υπό την ηγεσία του Αλί Αχμέτι (ο οποίος σήμερα ηγείται κοινοβουλευτικού κόμματος), η δράση και η πίεση της οποίας είχε εξαναγκάσει την τότε κυβέρνηση των Σκοπίων του ΒΜΡΟ και του Γκεοργκίεφσκι να υπογράψει τη συμφωνία της Οχρίδας με την οποία παραχωρούνταν περισσότερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα στα δυτικά της ΠΓΔΜ. Έτσι, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η σχέση που μπορεί να έχει η οργάνωση εκείνη με την εμφανιζόμενη σήμερα. Αν και όπως σημειώνουν αναλυτές στα Σκόπια, οι αλβανικές εξτρεμιστικές ομάδες που κατά καιρούς εμφανίζονται σε όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έχουν τα ίδια καθοδηγητικά κέντρα των πιο ακραίων αλβανικών στοιχείων.

Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοινώθηκε ότι η “υποτιθέμενη προκήρυξη περιέχει ανακρίβειες, καθώς δεν υπήρχε θύμα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επιχείρησης”, προσθέτοντας ότι είναι αναμενόμενο μεμονωμένα άτομα ή ομάδες να εμφανίζονται στα ΜΜΕ ή να αποστέλλουν μηνύματα, γιατί με την κατάσχεση της μεγάλης ποσότητας όπλων δόθηκε ισχυρό χτύπημα σε εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες αποτελούν απειλή όχι μόνον για την ΠΓΔΜ αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ πριν από μερικές ημέρες ανακάλυψε τέσσερις κρύπτες με παράνομο οπλισμό στην περιοχή Μπλάτσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο. Στις κρύπτες αυτές φυλασσόταν μεγάλη ποσότητα οπλισμού από ένοπλους μασκοφόρους, δώδεκα από τους οποίους αντάλλαξαν πυροβολισμούς με την αστυνομία, κατά την επιχείρηση της τελευταίας. Μετά την ανταλλαγή των πυροβολισμών οι ένοπλοι μασκοφόροι διέφυγαν.

Άμεση ήταν η αντίδραση του συγκυβερνώντος και μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη (DUI) του πρώην ηγέτη του UCK Αλί Αχμέτι, το οποίο έκανε λόγο για “προβοκάτσια” και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ να μην ενδώσουν στις προκλήσεις. Σύμφωνα με το DUI, ένας ήταν ο UCK στην ΠΓΔΜ και με νόμιμο ηγέτη του τον Αλί Αχμέτι. Το άλλο αλβανικό κόμμα της ΠΓΔΜ, το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA), χαρακτήρισε τις θέσεις του DUI προσπάθεια εκφοβισμού της δημόσιας κοινής γνώμης και του ίδιου του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.Makthes.gr-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ανάληψη ευθύνης από τον UCK για επεισόδιο κοντά στα σύνορα ΠΓΔΜ - Κόσοβο

Οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Απελευθερωτικός Εθνικός Στρατός» (UCK) απέστειλε προκήρυξη στον αλβανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων “Alsat-M”, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για το πρόσφατο επεισόδιο, στην περιοχή Μπλάτσε (κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο), μεταξύ των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ομάδας ενόπλων.

Στην προκήρυξη, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Ενημερώνουμε την αλβανική κοινή γνώμη στην ΠΓΔΜ ότι στις 28 Απριλίου 2010 στην κοινότητα Στούντεν των Σκοπίων, όπου βρισκόταν βάση ανεφοδιασμού του UCK, οι στρατιώτες μας έπεσαν σε ενέδρα των ενόπλων δυνάμεων των Σλαβομακεδόνων. Το αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν ένας νεκρός από την εχθρική πλευρά και ένας ελαφρά τραυματισμένος στρατιώτης, μέλος της μονάδας υποστήριξης του UCK. Ενημερώνουμε την αλβανική κοινή γνώμη ότι ο UCK συνεχίζει τη δράση του σε όλα τα τμήματα της ΠΓΔΜ, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός».

Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανέφεραν ότι η «υποτιθέμενη προκήρυξη περιέχει ανακρίβειες, καθώς δεν υπήρχε θύμα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επιχείρησης» και πρόσθεσαν ότι είναι αναμενόμενο μεμονωμένα άτομα ή ομάδες να εμφανίζονται στα ΜΜΕ ή να αποστέλλουν μηνύματα, διότι, με την κατάσχεση της μεγάλης ποσότητας όπλων δόθηκε ισχυρό χτύπημα σε εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες αποτελούν απειλή, όχι μόνον για την ΠΓΔΜ αλλά και για την περιοχή.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, πριν από μερικές ημέρες, ανακάλυψε τέσσερις κρύπτες με παράνομο οπλισμό, στην περιοχή Μπλάτσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.

Στις κρύπτες αυτές φυλασσόταν μεγάλη ποσότητα οπλισμού από ένοπλους μασκοφόρους, οι οποίοι αντάλλαξαν πυροβολισμούς με την αστυνομία, κατά την επιχείρηση της τελευταίας.

Μετά την ανταλλαγή των πυροβολισμών οι ένοπλοι μασκοφόροι διέφυγαν.Άμεση ήταν η αντίδραση και του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, του Αλί Αχμέτι, το οποίο έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ να μην ενδώσουν στις προκλήσεις.

Σύμφωνα με το DUI, ένας ήταν ο UCK στην ΠΓΔΜ, με νόμιμο ηγέτη τον Αλί Αχμέτι.Το 2001, Αλβανοί αντάρτες του UCK είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ. Οι συγκρούσεις είχαν λήξει με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Ο πολιττικός αρχηγός του UCK, Αλί Αχμέτι, μετά το τέλος των συγκρούσεων, προχώρησε στον σχηματισμό πολιτικού κόμματος, του DUI, το οποίο σήμερα είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ.
www.kathimerini.gr


infognomonpolitics