2.5.10

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν πίσω από το αυτοκίνητο – βόμβα στην Times Square



ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή 2 Μαΐου 2010
Τελευταία ενημέρωση: 02/05/2010 20:24
Web-Only


Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εντόπισε και εξουδετέρωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης στην «καρδιά» της αμερικανικής μεγαλούπολης το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με ισλαμιστική ιστοσελίδα, οι Ταλιμπάν του Πακιστάν σχεδίαζαν επίθεση για να εκδικηθούν για τη δολοφονία δύο ισλαμιστών και «μουσουλμάνων μαρτύρων». «Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι ευθύνονται για την επίθεση στη Νέα Υόρκη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε ένα Nissan Pathfinder που ήταν σταθμευμένο κοντά στην Times Square, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της ..
πόλης. Η βόμβα, που αποτελούνταν από δοχεία προπανίου, ένα είδος σκόνης, βενζίνη και ωρολογιακό μηχανισμό, εξουδετερώθηκε από την αστυνομία, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Η αστυνομία μελετά τώρα το υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης που υπάρχουν στην περιοχή, με την ελπίδα να εντοπίσει το άτομο που οδηγούσε το αυτοκίνητο.
Το αυτοκίνητο – βόμβα εντοπίστηκε λίγο μετά τις 6:30 τοπική ώρα το απόγευμα του Σαββάτου από ένα αστυνομικό, ο οποίος παρατήρησε ότι έβγαινε καπνός από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Ειδοποιήθηκε αμέσως η πυροσβεστική και η ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, επρόκειτο για αυτοσχέδιο μηχανισμό, που αν είχε πυροδοτηθεί θα προκαλούσε «μάλλον φωτιά, παρά έκρηξη μεγάλης ισχύος».

Και άλλος εκρηκτικός μηχανισμός

Σήμερα, η αστυνομία στο Πίτσμπουργκ εντόπισε και εξουδετέρωσε εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο Μαραθώνιος της πόλης. Αρκετά τετράγωνα αποκλείστηκαν κοντά στον τερματισμό και οι αθλητές ακολούθησαν άλλη πορεία, από αυτή που εκτελούν συνήθως. Ο εκρηκτικός μηχανισμός, είχε τοποθετηθεί μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων, σε  πεζοδρόμιο. Περίπου 5.000 άτομα πήραν μέρος στον μαραθώνιο.
tanea