24.5.10

Συγκέντρωση δυνάμεων από ΗΠΑ στην περιφέρεια της Κορέας: Γεωπολιτική περικύκλωση με F-22

Συνολικά 24 μαχητικά stealth F-22A Raptor θα μετασταθμεύσουν τις επόμενες μέρες σε προκεχωρημένες βάσεις εκστρατείας στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Συγκεκριμένα, 12 μαχητικά του τύπου με έδρα την αεροπορική βάση Χόλομαν στο Νέο Μεξικό θα μετασταθμεύσουν στην αεροπορική βάση Καντένα της Ιαπωνίας, όπου και θα παραμείνουν για τέσσερεις μήνες εκτελώντας «εκπαιδευτικές αποστολές».

Image

Ακόμα 12 μαχητικά του τύπου από την διακλαδική βάση Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια θα αναχωρήσουν, τέλη Μαΐου και αυτά, για την αεροπορική βάση Άντερσεν στη νήσο Γκουάμ.

Μαζί με τα αεροσκάφη θα μεταβεί στις ανωτέρω βάσεις και προσωπικό υποστήριξης 250 αντρών σε κάθε βάση, ιπτάμενοι και τεχνικοί.

Ο υποδιοικητής της 49 Πτέρυγας Μαχητικών της Χόλομαν, συνταγματάρχης (σμήναρχος) Ντέηβιντ Σάλιβαν δήλωσε σχετικά ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που μαχητικά της βάσης του ...
μετασταθμεύουν στο δυτικό Ειρηνικό για εκπαίδευση, γεγονός που αποτελεί «πρωτοφανές ορόσημο» για την Πτέρυγα.

Τα 12 F-22A στην βάση Καντένα θα βρίσκονται αρκετά κοντά, ώστε να μπορούν να επέμβουν σχεδόν άμεσα σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης.
Τα υπόλοιπα 12 F-22A στη νήσο Γκουάμ θα χρειαστούν εναέριο ανεφοδιασμό για να μεταβούν στην περιοχή, αλλά από την άλλη θα βρίσκονται και εκτός βεληνεκούς των βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων.

Πάντως εκτιμάται ότι 24 F-22A θα ήταν ικανά να εξολοθρεύσουν μόνα τους ολόκληρη την βορειοκορεάτικη Αεροπορία, αλλά και να πλήξουν καίρια και ανενόχλητα κρίσιμους στόχους στην ενδοχώρα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε με την ευκαιρία παλαιότερη ανάλυση της RAND, που έδειχνε ότι ακόμα και ενάντια στην κατά πολύ ανώτερη κινέζικη Αεροπορία, έξι μόνο μαχητικά F-22A θα ήταν ανίκητα, μέχρι που θα τους τελείωναν τα καύσιμα...

Image

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα από το Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται σκληρά για να αποτρέψουν κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο» μετά τις κατηγορίες κατά της Πιονγκγιάνγκ για τη βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας.

Το μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ είναι προφανώς αντιφατικό…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr