17.5.10

Πλήρωσε το χρέος του Τόλη



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010, 22:16


Μηδενική ανοχή επέδειξε για δεύτερη φορά ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αποδεχόμενος την παραίτηση της υφυπουργού Πολιτισμού, Άντζελας Γκερέκου, η οποία υπεβλήθη αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Ο κ. Παπανδρέου κατά τους πρώτους μήνες της δικής του διακυβέρνησης είχε αποδεχτεί και την παραίτηση του κ. Ντίνου Ρόβλια, υφυπουργού Εσωτερικών, μετά από δημοσίευμα της zougla.gr, που αποκάλυπτε εξυπηρετήσεις, στις οποίες προέβαινε σε ψηφοφόρους του. Αυτή τη φορά, ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» αποκάλυψε το υψηλότατο χρέος του συζύγου της Άντζελας Γκερέκου, Τόλη Βοσκόπουλου, προς την Εφορία, που έφθανε τα 5,5 εκατ. ευρώ και που -αν και ληξιπρόθεσμο- δεν είχε εισπραχθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά ούτε και είχε κινηθεί κάποια διαδικασία κατά του οφειλέτη.

Ο κ. Παπανδρέου πληροφορήθηκε...
τα περί του δημοσιεύματος, ενώ βρισκόταν στη Μαδρίτη. Το μεσημέρι της Δευτέρας, η κυβέρνηση φάνηκε να καλύπτει την υφυπουργό, ενώ, νωρίς το απόγευμα, ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Γερουλάνος, συνιστούσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή ψυχραιμία, ισχυριζόμενος ότι το ζήτημα διερευνάται. Αργότερα, στο Μαξίμου, συνεργάτες του πρωθυπουργού διατύπωναν μία χαλαρότερη άποψη, σύμφωνα με την οποία η Άντζελα Γκερέκου θα υπέβαλε μεν την παραίτησή της, αλλά ο πρωθυπουργός δε θα την έκανε αποδεκτή. Ωστόσο, «λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο». Ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφασή του κατά την επιστροφή του στο ξενοδοχείο του στη Μαδρίτη, αφού πρώτα συνομίλησε με συνεργάτες του. Προφανώς, αναλογίστηκε το βαρύ κόστος, στο οποίο θα καταδίκαζε την κυβέρνησή του, αν επεδείκνυε χαλαρότητα στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Ενίοτε, οι παραιτήσεις γίνονται αποδεκτές και η Άντζελα Γκερέκου έπεσε σε αυτήν την περίπτωση. Άλλωστε, δεν υπήρχαν περιθώρια άλλης ερμηνείας, παρά τις εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν από κυβερνητικούς κύκλους περί μη ηθικής εμπλοκής της υφυπουργού στις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος, το απόγευμα της Δευτέρας, δημοσιοποίησε μία δήλωση, στην οποία διατύπωνε τη χιλιοειπωμένη άποψη πως κάποιοι επιχειρούν να πλήξουν την Άντζελα Γκερέκου και πως στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι όπως τα αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα. Ήταν, όμως, αργά. Σε εποχές που οι πολίτες καλούνται να υποστούν θυσίες, με τα οικονομικά προβλήματα να κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο και φαινόμενα όπως αυτό με κολοσσιαία χρέη προς το Δημόσιο, που δεν έχουν καταβληθεί -και μάλιστα ατιμωρητί- ο πρωθυπουργός δε θα επαναλάμβανε το μοιραίο σφάλμα του προκατόχου του Κώστα Καραμανλή, είτε στην υπόθεση Βουλγαράκη είτε στην υπόθεση Βατοπεδίου, ισχυρίζονταν, εκ των υστέρων βεβαίως, κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι ήταν οι ίδιοι που προηγουμένως υποστήριζαν πως δεν προκύπτει ηθικό ζήτημα για την υφυπουργό.

Δήλωση της Άντζελας Γκερέκου

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η κ. Γκερέκου έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, αναφέρονται σε υπόθεση φορολογικών ζητημάτων του συζύγου μου, η οποία εκκρεμεί δικαστικά από χρόνο πολύ πρότερο της προσωπικής μας γνωριμίας, έως και σήμερα. Δεν θα επιθυμούσα να προχωρήσω σε λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση αυτή, για την οποία άλλωστε έχουν ήδη γίνει δημόσιες ανακοινώσεις από το σύζυγό μου και τους νομικούς του εκπροσώπους, στις οποίες και παραπέμπω.

Στη μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική, ποτέ δεν διεκδίκησα την κατοχή του «αλάθητου». Ενδεχομένως να μπορεί κανείς να συμφωνεί ή και να διαφωνεί με τις πολιτικές μου κρίσεις. Δεν θα επιτρέψω όμως σε κανέναν και για τον οποιοδήποτε λόγο, να μου καταλογίσει ατομική ιδιοτέλεια με σκοπό το προσωπικό όφελος. Πολύ δε περισσότερο, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επιτρέψω, ειδικά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η υπόθεση αυτή του συζύγου μου, να αποτελέσει τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό, υπέβαλα άμεσα την παραίτησή μου.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και για τις θέσεις ευθύνης που μου ανέθεσε και επιθυμώ να διαβεβαιώσω, ότι θα συνεχίζω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις το έργο της Κυβέρνησης αυτή την κρίσιμη στιγμή. Τέλος, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, οι οποίοι ξεπερνώντας κάθε μέρα τους εαυτούς τους, με στήριξαν στο δύσκολο έργο της θέσης μου ως Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού".


Τα περί Ανασχηματισμού

Με αφορμή την υποβολή παραίτησης από την υφυπουργό Πολιτισμού, αναβίωσαν, το απόγευμα της Δευτέρας, και τα σενάρια περί Ανασχηματισμού. Βασικός συνεργάτης του πρωθυπουργού ήταν απόλυτα ξεκάθαρος, απαντώντας σε ερώτημα που του υπέβαλε δημοσιογράφος. «Ανασχηματισμός δεν θα γίνει, τελεία και παύλα», δήλωσε κατηγορηματικά, κλείνοντας τη συζήτηση. Κατόπιν τούτου, και σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, η αντικατάσταση της Άντζελας Γκερέκου θα είναι ζήτημα ολίγων ωρών, το πολύ ολίγων εικοσιτετραώρων.
ZOUGLA