8.5.10

«Ναι» στη στήριξη της Ελλάδας ψήφισε η γερμανική Βουλή


Με 8 δισ. ευρώ θα συμμετέχουν οι τράπεζες του ιδιωτικού τομέα

Εγκρίθηκε και από την Άνω Βουλή

Τελευταία ενημέρωση: 
Η Μπούντεστανγκ άναψε το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο που επιτρέπει τη συμμετοχή της Γερμανίας στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας όπως άλλωστε και η Άνω Βουλή λίγο αργότερα. «Θα ήταν καταστροφικό να αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει» δήλωσε νωρίτερα ο Β. Σόιμπλε.
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου Άνκγελας Μέρκελ, με την υποστήριξη του Κόμματος των Πρασίνων, υπερψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε με 390 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 139 αποχές.
Μόλις το νομοσχέδιο λάβει την έγκριση και των δύο σωμάτων θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο, Χορστ Κέλερ, προκειμένου να αποκτήσει ισχύ νόμου.
Η πρόταση....
της Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, είναι να χορηγηθεί στην Ελλάδα ποσό 22,4 δισ. ευρώ, καθώς υποστηρίζει ότι στην περίπτωση αυτή κρίνεται η τύχη του ευρώ.
"Το ευρώ είναι σταθερό και πρέπει να το υπερασπιστούμε" δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ομιλία του στο πλαίσιο συζήτησης στην Κάτω Βουλή  και σημείωσε ακόμη ότι όλοι οι ανώτατοι αξιωματούχοι συμφωνούν πως θα ήταν καταστροφικό να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Χθες η κυρία Μέρκελ κάλεσε τις 27 χώρες της Ε.Ε να δράσουν από κοινού, γιατί διαφορετικά, όπως είπε, οι αγορές θα θεωρήσουν ότι "είμαστε ανίκανοι να αναλάβουμε δράση".
Επίσης ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Μπάρτλε δήλωσε ότι δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική από το προτεινόμενο πακέτο και υπογράμμισε ότι αν δεν ψηφιστεί τώρα η οικονομική βοήθεια, τότε είναι βέβαιο ότι στις προσεχείς εβδομάδες θα χρειαστεί να αποφασίσουν για νέα επείγοντα μέτρα διάσωσης σε τελείως διαφορετικές διαστάσεις.
Ακόμη επισήμανε ότι τα μέτρα επιτήρησης που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα είναι τα αυστηρότερα που έχουν εφαρμοσθεί ποτέ στην ευρωζώνη.
"Πετάξαμε στην Ελλάδα ένα σωσίβιο όμως αυτή θα πρέπει να κολυμπήσει μόνη της" δήλωσε ο ίδιος.
enet