7.5.10

«Πολιτική τρομοκρατία».Αστυνομική επιδρομή σε σπίτι δικηγόρου για σχόλιο σε ιστοσελίδα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 07 ΜΑΪ́ΟΥ 2010



Λευκωσία: Ξημερώματα Πέμπτης η Αστυνομία έκανε επιδρομή σε σπίτι δικηγόρου, κατάσχεσε δύο προσωπικά του κομπιούτερ και τον ανέκρινε για σχόλιο σε ιστοσελίδα, το οποίο δημοσιογράφος θεώρησε ότι στρέφεται κατά της ζωής του. Ο δικηγόρος θεωρήθηκε διαχειριστής της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και επαρακολουθείτο. Ο δικηγόρος του, Χρήστος Κληρίδης, κατήγγειλε πολιτική δίωξη και άσκηση πνευματικής τρομοκρατίας.

Αστυνομική επιδρομή σε σπίτι δικηγόρου για σχόλιο σε ιστοσελίδα
ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑχτες η Αστυνομία έκανε επιδρομή σε σπίτι δικηγόρου, ....
κατάσχεσε δύο προσωπικά του κομπιούτερ και τον ανέκρινε για σχόλιο σε ιστοσελίδα, το οποίο δημοσιογράφος θεώρησε ότι στρέφεται κατά της ζωής του. Ο δικηγόρος θεωρήθηκε διαχειριστής της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και επαρακολουθείτο. Ο δικηγόρος του, Χρήστος Κληρίδης, κατήγγειλε πολιτική δίωξη και άσκηση πνευματικής τρομοκρατίας.

Δεν ενημέρωσαν τον Γενικό Εισαγγελέα «Κάποιοι θέλουν να φιμώσουν το μπλογκ», υποστηρίζει από την πλευρά του ο δικηγόρος. Η Αστυνομία απέρριψε τις καταγγελίες ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα.

Ούτε τρομοκράτης να ήταν!
Πρωτοφανής αστυνομική έφοδος τα χαράματα σε σπίτι δικηγόρου
ΤΟΥΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ

Ήταν γύρω στις 6:30 χθες το πρωί όταν αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι του δικηγόρου Ξενή Ξενοφώντος στη Λευκωσία για να διερευνήσουν παράπονο δημοσιογράφου ότι απειλείται η ζωή του, έπειτα από ανάρτηση σχολίου σε διαδικτυακό χώρο. Τα μέλη του γραφείου καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος του Αρχηγείου της Αστυνομίας κατάσχεσαν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του δικηγόρου, τον υπολογιστή της συζύγου του, ενώ κάλεσαν τον ίδιο να δώσει κατάθεση σε αστυνομικό σταθμό, θεωρώντας ότι ο Ξενοφώντος είναι ο διαχειριστής του μπλογκ στο οποίο έγινε η καταγγελία.

Την καταγγελία είχε κάνει ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης, μέσω του δικηγορικού γραφείου Μ. Παπαπέτρου. Ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι απειλείται η ζωή του από δημοσιεύματα που είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα «christofias-watch.blogspot.com». Όπως φάνηκε από την έρευνα, επισκέπτης του μπλογκ, σχολιάζοντας την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο δημοσιογράφος στην Τουρκία και τη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν, έγραψε: «Ένας Μακάριος στην αυλή του Αρταξέρξη». Στη συνέχεια, άλλος επισκέπτης ανήρτησε σχόλιο γράφοντας ότι: «Σε άλλη χώρα ο Μακάριος θα ήταν προδότης.
Μόνο στην Κύπρο παίρνει και πόζα. Φωτιά και τσεκούρι στους τουρκοπροσκυνημένους».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτό, ο παραπονούμενος κλήθηκε στην Αστυνομία στις 16 Μαρτίου και προέβη σε γραπτή κατάθεση, αναφέροντας ότι οι συγκεκριμένες αναφορές αποτελούσαν απειλή κατά της ζωής του. Ο κ. Κατσουνωτός πρόσθεσε πως ο Ξενοφώντος θεωρήθηκε ως ο διαχειριστής του μπλογκ με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής του διεύθυνσης. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται, είπε ο κ. Κατσουνωτός, είναι κατά πόσο ο δικηγόρος, ο οποίος φέρεται να είναι ο διαχειριστής του συγκεκριμένου διαδικτυακού χώρου, ήταν και ο μοναδικός που θα μπορούσε να καταγράψει τα συγκεκριμένα σχόλια τα οποία κατέθεσε ο παραπονούμενος. «Ωστόσο», συμπλήρωσε, «αυτό το ερώτημα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έρευνα γι’ αυτό και δεν έχει διενεργηθεί η σύλληψη του (Ξενοφώντος)». Είπε επίσης ότι το κατά πόσον οι αναρτήσεις συνιστούν απειλή κατά της ζωής του δημοσιογράφου είναι θέμα που θα τεθεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ενώπιον του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει εάν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα

Ο κ. Κατσουνωτός διαβεβαίωσε ότι η όποια επεξεργασία των υπολογιστών που κατασχέθηκαν δεν θα αφορά τα προσωπικά δεδομένα των πελατών του Ξενοφώντος, ενώ απέρριψε τις καταγγελίες ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την αστυνομική έρευνα.

«Πολιτική τρομοκρατία»
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑτης Αστυνομίας να μεταβεί στο σπίτι του δικηγόρου στις 6:30 το πρωί προκάλεσε την αντίδρασή του όσο και του δικηγόρου του Χρίστου Κληρίδη, που δήλωσε στον «Φ» ότι οι Αρχές ενήργησαν ως να επρόκειτο για έναν τρομοκράτη. Ο Ξενοφώντος δήλωσε στην Αστυνομία πως κάποιοι ενοχλούνται από την κριτική που ασκείται από το συγκεκριμένο μπλογκ και θέλουν πρώτα να αποκαλύψουν τους διαχειριστές του και στη συνέχεια να το κλείσουν. Αρνήθηκε πως είναι ο διαχειριστής της ιστοσελίδας «http://christofiaswatch.blogspot.com», στην οποία αναρτήθηκε το επίμαχο σχόλιο, σημειώνοντας ότι οποιοσδήποτε μπορεί να αναρτήσει σχόλιο στο μπλογκ.

Σε δήλωσή του στον «Φ», ο δικηγόρος του κ. Ξενοφώντος, Χρίστος Κληρίδης ανέφερε ότι η επιχείρηση της Αστυνομίας συνιστά πνευματική τρομοκρατία. «Πρόκειται» είπε ο κ. Κληρίδης, «για πολιτική δίωξη», προσθέτοντας ότι έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον αρχηγό της Αστυνομίας, ζητώντας να επιστραφούν οι δύο υπολογιστές που κατασχέθηκαν. Σε περίπτωση που δεν επιστραφούν, ανέφερε, ότι θα κατατεθεί αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για ακύρωση του διατάγματος κατάσχεσης και του διατάγματος αποκάλυψης του περιεχομένου τους.

«Καταδικάζουμε ξανά την πνευματική τρομοκρατία»
«ΤΟ γεγονός ότι όσα γράφονται σε αυτό το ιστολόγιο δεν τους βρίσκουν όλους σύμφωνους, αλλά μια μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού, το γνωρίζουμε. Με έκπληξη ενημερωθήκαμε σήμερα από διάφορα ΜΜΕ ότι κατηγορείται συγκεκριμένο άτομο για τη διαχείριση αυτού του χώρου. Ξεκίνησε πόλεμος κατά του ιστολογίου. Αυτός ο πόλεμος όμως γίνεται εναντίον όλων των ελεύθερων πολίτων. Είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι με τα γραφόμενα, είμαστε βέβαιοι ότι δεν επικροτεί την τακτική περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης. Η πνευματική τρομοκρατία δεν φοβίζει κανένα, παρά μόνο προσβάλλει αυτούς που την επιβάλλουν. Δεν διστάζουμε να χειροκροτούμε τις σωστές κατά την άποψά μας κινήσεις, από όποιο χώρο κι αν προέρχονται. Θεωρούμε καθήκον μας όμως να καυτηριάζουμε τα κακώς έχοντα και να ασκούμε κριτική σε όσους προσβάλλουν την αντικατοχική μας ιδεολογία. Εκφράζουμε την αμέριστη μας συμπαράσταση στον αδίκως θεωρούμενο ως “ύποπτο”. Καλούμε όλους τους πολίτες να καταδικάσουν με κάθε δημοκρατικό τρόπο την πνευματική τρομοκρατία. Σήμερα μπορεί το christofias-watch να θεωρείται το μαύρο πρόβατο επειδή εκφράζεται ελεύθερα, αύριο όμως μπορεί να θεωρείσαι εσύ».
• Το πιο πάνω σχόλιο δημοσιεύτηκε χθες το απόγευμα στο μπλογκ .

ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
ΓΙΑ την κατάσχεση των υπολογιστών και το διάταγμα αποκάλυψής τους ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός δήλωσε ότι υπήρχε έγκριση του γενικού εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του “Φ”, ο γενικός εισαγγελέας επικοινώνησε χθες με την Αστυνομία και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν ενημερώθηκε για την πρόθεσής της να κάνει έρευνα στην οικία του δικηγόρου.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_8757.html#ixzz0nF9PhXhH