22.5.10

Το Βατοπαίδι καίει την «αυλή» Καραμανλή



Καταπέλτης για τέως ενοίκους του Μαξίμου η απολογία της Σταματίνας Μαντέλη στην εφέτη-ανακρίτρια

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ | Σάββατο 22 Μαΐου 2010
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmark
Την προηγούμενη ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου «έδειξε» ευθέως ως υπεύθυνη για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Σταματίνα Μαντέλη, με τη «μαραθώνια» απολογία της στην εφέτη-ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού. Ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, κ. Γιάννης Αγγέλου , οι πρώην υπουργοί Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος και Γεωργίας κ. Ευ. Μπασιάκος , οι υφυπουργοί Γεωργίας Αλ. Κοντός και Κ. Κιλτίδης κατονομάζονται από την κατηγορούμενη για σοβαρότατα αδικήματα Μαντέλη ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο και εκείνοι που κινούσαν τα νήματα για τις ιερές ανταλλαγές. Μάλιστα, η κατηγορουμένη, κατά την απολογία της που διήρκεσε δύο ημέρες, δεν παραλείπει να «καρφώσει» και δύο συγγενικά πρόσωπα ισάριθμων πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας: την αδελφή του κ. Μπασιάκου, Μαρία, για την όποια αναφέρει ότι «υπήρχε φήμη ότι έκανε κουμάντο στο υπουργείο», και τη σύζυγο του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλγαράκη και συμβολαιογράφο κυρία Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη , για την οποία υποστηρίζει ότι διέπραξε παρανομίες κατά τη σύνταξη των επίμαχων συμβολαίων για τις «ιερές ανταλλαγές» ακινήτων, αν και «δεν τη γνώρισα ποτέ προσωπικά». Επιπλέον εμπλέκει δύο μέλη της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ, τον πρώην υπουργό Γεωργίας κ. Γ. Δρυ και τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Φωτιάδη, υποστηρίζοντας ότι ο μοναχός Αρσένιος της είπε ότι ήταν ενήμεροι για τις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπαιδίου στις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η κυρία Καλού θα αποστείλει την ...
πολυσέλιδη απολογία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και εκτιμούν ότι οι απαντήσεις και οι ισχυρισμοί της «είναι πιθανόν όχι μόνο να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της παραπομπής σε δίκη στο αρμόδιο Ειδικό Δικαστήριο πρώην κυβερνητικών στελεχών, αλλά και να προσθέσουν στη λίστα των κατηγορουμένων και πρόσωπα που ως σήμερα βρίσκονταν στο απυρόβλητο».

Η Σταματίνα Μαντέλη, η οποία απολογούνταν επί δύο ημέρες στην κυρία Καλού, αντιμετωπίζει τα κακουργήματα της απλής συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και σε απιστία, καθώς και της υπεξαγωγής εγγράφων σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η εφέτηςανακρίτρια, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών, την άφησε ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Με εντολές Κοντού και Μπασιάκου
Στην κατάθεσή της η Σταματίνα Μαντέλη αναφέρει ότι όλα ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν με εντολές των κκ. Μπασιάκου και Κοντού: «Με το έγγραφο που είχα αποστείλει ως διευθύντρια Πολιτικής Γης τον Ιούλιο του 2003 στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης για τη δίκη μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου πήγα στο γραφείο και του κ. Μπασιάκου και του κ. Κοντού, το επέδειξα και στους δύο και εξέφρασα προφορικά τις περιεχόμενες στο έγγραφο απόψεις μου. Η απάντηση και των δύο ήταν ότι “το όλο θέμα έχει λυθεί διοικητικά και οφείλεις σαν αρμόδια διευθύντρια να εφαρμόσεις την υπουργική απόφαση και τις εντολές μας”. Μάλιστα ο κ. Μπασιάκος μού είπε: “Ποια είσαι εσύ με ένα πτυχίο Νομικής που θα αντιπαρατεθείς με νομικούς συμβούλους που είναι μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου; ” και επειδή ήταν απότομος και αγενής κατάλαβα ότι έπρεπε να φύγω και έφυγα. (...) Τότε μου λέχθηκε, από τον κ. Μπασιάκο, ότι πρέπει να χειριστώ κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα το θέμα, γιατί αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή που έχει αποφασιστεί στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».

«Διαπίστωσα εκ των υστέρων»
«Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι εννοούσε το Μέγαρο Μαξίμου, τον κ. Αγγέλου και τον κ. Ρουσόπουλο» ισχυρίζεται η κυρία Μαντέλη, εξηγώντας: «Ο Αρσένιος από το γραφείο μου έκανε τηλέφωνα, τους αποκαλούσε με τα μικρά τους ονόματα, Γιάννη και Θόδωρε, πολλές φορές μου ανέφερε ότι πέρναγε από το Μαξίμου και έπινε καφέ, μετά πήγαινε στον Μπασιάκο και μετά ερχόταν σε μένα, ότι συνέτρωγε με τον κ. Ρουσόπουλο και ότι τον επισκέπτονταν στο Αγιον Ορος. Δεν είχα αμφιβολία για τα λεγόμενά του και ότι ήταν αληθή, δεδομένου ότι έκανε αυτά τα τηλέφωνα από το κινητό του μέσα στο γραφείο μου και μπροστά μου. Πολλές φορές όταν καθυστερούσα ή δημιουργούνταν κάποιο πρόβλημα, ο Αρσένιος έπαιρνε τηλέφωνο μπροστά μου τον κ. Αγγέλου και τον κ. Ρουσόπουλο και αμέσως μετά ο Μπασιάκος ή κάποιος από το γραφείο του μου έλεγε “καθυστερείς και πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της μονής”».

«Δυσφορία από το Μαξίμου»
«Η εντολή Μπασιάκου ήταν να διεκπεραιώνονται με μεγάλη ταχύτητα τα αιτήματα της μονής και να προωθούνται οι καταστάσεις με τα προεπιλεγμένα ακίνητα, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα με το Μαξίμου. Η εντολή αυτή δόθηκε μια φορά, όταν ξεκίνησαν οι ανταλλαγές, αλλά και δυο- τρεις φορές που δημιουργήθηκαν καθυστερήσεις δεχόμουν τηλεφωνήματα από τον υπουργό ή από την αδελφή του να συμμορφωθώ, γιατί θα υπήρχε δυσαρέσκεια και δυσφορία στις σχέσεις του με το Μαξίμου».

Συγκεκριμένη στιχομυθία
«Θα σας πω για ένα τηλεφώνημα που έγινε στον Αγγέλου από το κινητό του Αρσένιου μέσα στο γραφείο μου και ειπώθηκαν τα εξής: “Γιάννη, καλημέρα. Εχουμε κατέβει με τον γέροντα στην Αθήνα. Είμαι στο γραφείο της κυρίας Μαντέλη, πρέπει να συνεννοηθούμε για να βρεθούμε το βράδυ στου Θοδωρή και να σου πω ότι υπάρχει πρόβλημα με την Ουρανούπολη και γι΄ αυτό θα πρέπει να πάρεις τηλέφωνο τον Μπασιάκο άμεσα” . Σε άλλο τηλεφώνημα στο ίδιο πρόσωπο άλλες φορές που άκουσα, έλεγε: “Γιάννη, θα φάμε το βράδυ στου Θοδωρή μαζί ή θα έρθω αύριο το πρωί στο Μαξίμου για καφέ;”. Θεωρώ ότι έπαιρνε πολλές φορές τηλέφωνο τον Ρουσόπουλο και τον Αγγέλου μπροστά μου, επίτηδες, για να μου δείξει ότι έχει υψηλές διασυνδέσεις και μεγάλη δύναμη».

«Κατουριόταν πάνω του»
«Το επιβεβαίωσα, όταν μετά από το τηλεφώνημα του Αρσένιου στον “Γιάννη”, ακολούθησε φορτικό τηλεφώνημα από την αδελφή του υπουργού κυρία Μαρία Μπασιάκου με σκοπό να λυθεί το θέμα της Ουρανούπολης. Απ΄ ό,τι είχα αντιληφθεί, και όπως μου είχε πει ο Αρσένιος, όταν ο Αγγέλου και ο Ρουσόπουλος έπαιρναν τον Μπασιάκο τηλέφωνο, ο Μπασιάκος “κατουριόταν πάνω του”. Πριν καταθέσω στην Εξεταστική, με κάλεσε στο γραφείο του ο υπουργός Α. Κοντός και μου είπε: “Αν θέλεις να γλιτώσεις από τα δικαστήρια, πρόσεξε τι θα πεις στην Εξεταστική” και μου υπέδειξε σε γενικές γραμμές τι πρέπει να πω. (...) Την επόμενη ημέρα 8.12.2008 κλήθηκα στο γραφείο του υπουργού Α. Κοντού, όπου με επέπληξε για το περιεχόμενο του παραπάνω δημοσιεύματος και μου ζήτησε με αυστηρό ύφος να μην ξαναμιλήσω σε δημοσιογράφους και να κλείσω το στόμα μου επιτέλους, ενώ παρουσία μου τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και του είπε: “Εχω εδώ μπροστά μου τη Μαντέλη, υπέγραψε διάψευση του παραπάνω δημοσιεύματος, θα σου στείλω τη διάψευση και κοίταξε να τη διαβάσεις στην Εξεταστική και να μην κληθεί η Μαντέλη να ξανακαταθέσει γιατί μπορεί να γίνει το έλα να δεις στην Εξεταστική και να έρθει το πάνω κάτω” και τελικά διαβάστηκε το εν λόγω κείμενο στην Εξεταστική και δεν κλήθηκα να ξαναεξεταστώ».

«Ηξερε για ανασχηματισμό»
«Κάποιες φορές (σ.σ.: ο Αρσένιος) μπορεί να ήρθε και δύο φορές την ίδια ημέρα πιέζοντας για την αποστολή σχετικών εγγράφων στην ΚΕΔ. Ερχόταν αρκετές φορές για να προωθεί τα αιτήματα της μονής και να επιταχύνει τις διαδικασίες των ανταλλαγών. (...) Συζητούσαμε για την Ουρανούπολη, για τα ακίνητα και γενικά για όλα τα θέματα του Βατοπαιδίου. Μου έλεγε “κάνε υπακοή” και ότι πρέπει να λυθεί το θέμα γρήγορα. Μου έλεγε ότι είναι επιθυμία του γέροντα Εφραίμ και επιθυμία του πρωθυπουργικού γραφείου. Επίσης (...) μου έλεγε ότι ήξερε πότε θα γίνει ανασχηματισμός, ποιοι θα γίνουν υπουργοί Οικονομικών και Γεωργίας, γιατί αυτοί οι υπουργοί τον ενδιέφεραν πρωτίστως, και πότε θα γίνουν εκλογές. Εγώ έδειχνα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πότε θα φύγει ο Μπασιάκος γιατί δεν τον συμπαθούσα και ο Αρσένιος μού απάντησε: “Κάνε υπομονή, σε λίγο θα έρθει άλλος”. Τον ρώτησα και μου απάντησε ότι αυτές τις πληροφορίες τις είχε από τον υπουργό Τύπου Ρουσόπουλο».

Για Βουλγαράκη και Πελέκη
Η Σταματίνα Μαντέλη ρωτήθηκε και το πώς ενεπλάκη η κυρία Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη στα συμβόλαια ανταλλαγής των ακινήτων της μονής, χρησιμοποιώντας γνωμοδότησή της: «Δεν γνωρίζω γιατί χρησιμοποιήθηκε στα συμβόλαια. Το πώς περιήλθε στην κυρία Βουλγαράκη η άνω γνωμοδότηση δεν γνωρίζω. Ούτε κατ΄ όψη τη γνωρίζω, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία είχα μαζί της, ούτε προσωπική επαφή, ούτε της απέστειλα ποτέ έγγραφα ή στοιχεία. Ουδέποτε μου ζήτησαν οι μοναχοί κάτι σχετικά με την κυρία Πελέκη. Δεν γνωρίζω πώς καταρτίζει η κυρία Πελέκη τα συμβόλαια ούτε τι δήλωσαν τα αντισυμβαλλόμενα μέρη. (...) Εκ των υστέρων είδα ότι έκανε χρήση και των απλών υπηρεσιακών εγγράφων και των διαβιβαστικών και των ερωτημάτων, αλλά και των δύο ατομικών γνωμοδοτήσεων. Κατά τη γνώμη μου, παρανόμως περιελήφθησαν όλα τα παραπάνω στα σχετικά συμβόλαια».

Η εντολή Δρυ
«Ο Αρσένιος ήρθε πρώτη φορά στο γραφείο μου τον Μάρτιο του 2003, μόλις είχα αναλάβει προϊσταμένη της Δ/νσης, για να μου πει για τις διεκδικήσεις της μονής. Η επίσκεψή του έγινε κατόπιν τηλεφωνήματος του τότε υπουργού Γεωργίας Γεωργίου Δρυ. Ο Αρσένιος, για το θέμα της διεκδίκησης των παραλιμνίων εκτάσεων, μου ανέφερε ότι ήταν ενήμεροι ο τότε υπουργός Γεωργίας κ. Δρυς και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φωτιάδης».

Οι επισκέψεις σε Ρουσόπουλο- Αγγέλου

Επάνω: Οι κκ. Ι. Αγγέλου (αριστερά) και Θ. Ρουσόπουλος. Στη διπλανή σελίδα: οι κκ. Ευ. Μπασιάκος (αριστερά) και Αλ. Κοντός. Και οι τέσσερις κατονομάζονται από την κατηγορούμενη κυρία Σταματίνα Μαντέλη ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο και ως εκείνοι που κινούσαν τα νήματα για τις ιερές ανταλλαγές
«Κατά τη διάρκεια του 2005 με επισκέφθηκε αρκετές φορές ο μοναχός Αρσένιος ενώ ο Εφραίμ μια φορά, τον Νοέμβριο του 2005, για να με γνωρίσει. Σε κάποιες επισκέψεις ο Αρσένιος έφερνε καταστάσεις με αγροκτήματα από διάφορες περιοχές της χώρας, χειρόγραφες ή σε λάπτοπ, που αφορούσαν ακίνητα τα οποία ήθελε να προωθηθούν για ανταλλαγή στην ΚΕΔ. (...) Είχα σαφή προφορική εντολή από τον Ευάγγελο Μπασιάκο, οποιαδήποτε κατάσταση για τα ακίνητα που είχε επιλέξει ο Αρσένιος να την προωθήσω είτε στην ΚΕΔ είτε στο γραφείο του γενικού γραμματέα κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα και τάχιστα». Ο ηγούμενος τηλεφωνεί στη Μαντέλη και ακολουθεί η παρακάτω συνομιλία, σύμφωνα με την κατάθεσή της: «“Καλημέρα, τέκνο Τίνα. Πήρες ένα φαξ σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 75 παρ. 2 του Ν. 998/79. Να στείλεις άμεσα στην ΚΕΔ την απάντησή σου”. Εγώ του απάντησα: “Δεν 
Οι μοναχοί Εφραίμ (δεξιά) και Αρσένιος προσερχόμενοι να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στις 24 Απριλίου
μπορώ να στείλω άμεσα έγγραφο στην ΚΕΔ γιατί πρέπει να το ψάξω, θεωρώ ότι είναι σοβαρό”. Στη συνέχεια εκνευρίστηκε γιατί περίμενε ότι θα απαντήσω άμεσα, οπότε πριν κλείσουμε την τηλεφωνική γραμμή, μου διεμήνυσε ότι θα απευθυνθεί στα γραφεία των πολιτικών προϊσταμένων μου υπουργού και υφυπουργού και στο γραφείο του πρωθυπουργού για να μου γίνουν συστάσεις προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα άμεσα. Μετά από λίγα λεπτά, μου τηλεφώνησε κάποιος από το γραφείο του υπουργού, ίσως ο διευθυντής του γραφείου του κ. Μήτσαινας ή η αδελφή του κ. Μπασιάκου, Μαρία Μπασιάκου, κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρη, και μου είπε τα εξής: “Γιατί αντιδράς, γιατί καθυστερείς να συμμορφωθείς με τις υποδείξεις του μοναχού; Η καθυστέρηση από μέρους σου προκαλεί δυσφορία στον υπουργό και δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου”».

Πώς εντοπίστηκαν τα ακίνητα προς ανταλλαγή
«Τον Νοέμβριο του 2004, πριν βγει καν η πρώτη υπουργική απόφαση, ο υφυπουργός κ. Κοντός μού έδωσε προφορική εντολή να αναζητήσω εκτάσεις που είχαν τουριστική οικοπεδική αξία ή ήταν παραθαλάσσιες, χωρίς να μου εξηγήσει τον λόγο. (...) Την 21.10.2004 μου εστάλη η επιστολή του πατέρα Αρσένιου από τον διευθυντή του γραφείου του Ευάγγελου Μπασιάκου, τον Νοέμβριο του 2004 μου δόθηκε η προφορική εντολή από τον Αλέξανδρο Κοντό να ζητήσω τα ακίνητα. Επειδή και στο παρελθόν είχαν γίνει τέτοιες καταγραφές ακινήτων από το υπουργείο Γεωργίας, δεν πήγε το μυαλό μου στο να συνδυάσω την επιστολή Αρσένιου προς τον Μπασιάκο με την προφορική εντολή του Κοντού προς εμένα. Σήμερα και εκ των υστέρων φαίνεται καθαρά γιατί μου δόθηκε εντολή από τον Κοντό να στείλω την παραπάνω διαταγή. Είναι ξεκάθαρο ότι αναζητούνταν ακίνητα για να ανταλλαγούν με τη μονή, πριν καν ακόμα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις».Η ταχύτητα των ανταλλαγών
Ηανακρίτρια ρωτάει αν, χωρίς τις παρεμβάσεις που επικαλείται των κκ. Ρουσόπουλου και Αγγέλου, θα υλοποιούνταν οι ανταλλαγές. Η κυρία Μαντέλη απαντά κατηγορηματικά: «Σε καμιά περίπτωση δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή σε τόσο σύντομο χρόνο ή με τις κανονικές διαδικασίες».

«Μόλις ξέσπασε ο θόρυβος για το Βατοπαίδι, διακατεχόμουν από τρόμο, δεν είχα ψυχική ηρεμία εν όψει της κατάθεσής μου στην Εξεταστική. Ο φόβος έγινε μεγαλύτερος γιατί στην υπόθεση ήξερα ότι εμπλέκονται και υψηλά κυβερνητικά στελέχη, δηλαδή Αγγέλου, Ρουσόπουλος, Μπασιάκος, Κοντός, που μπορεί να έβρισκα απέναντί μου. Ο φόβος μου μεγάλωσε όταν είδα ότι ήρθαν να πάρουν τα αρχεία που θα αποδείκνυαν την αθωότητά μου και μάλιστα όταν με ειδοποίησαν συνάδελφοι ότι, κατά την απουσία μου, πρόσωπα τα οποία τα είχε στείλει ο υπουργός Κοντός έψαχναν το γραφείο μου και πήραν τα φύλλα πρωτοκόλλου από το 2004 και μετά, με πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής. Πάντως αυτά τα έγγραφα μετά επεστράφησαν». 


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=333175&dt=22/05/2010#ixzz0odXlgCkP