27.5.10

«Μίνωας» με ελληνικά και ισραηλινά μαχητικά



Posted: 26 May 2010 11:47 AM PDT
Σενάρια εναέριας μάχης, προσβολής επίγειων στόχων και εναέριου ανεφοδιασμού περιλαμβάνει η άσκηση «Μίνωας», που άρχισε χθες και πραγματοποιείται από δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ.

Στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας έφθασαν και θα τη χρησιμοποιήσουν ως βάση μέχρι τις 3 Ιουνίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η άσκηση, 10 μαχητικά της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για 5 F-16 και 5 F-15, τα οποία θα συμμετέχουν στα σενάρια που έχουν εκπονηθεί.

Για την άσκηση έχουν... δεσμευθεί περιοχές στο Ανατολικό Αιγαίο, στο Ιόνιο και στην κυρίως χώρα, όπου τις επόμενες ημέρες θα πετάξουν τα μαχητικά. Παράλληλα, στο Βόρειο Αιγαίο, στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης θα γίνουν ασκήσεις εναέριου εφοδιασμού. Στις ασκήσεις αυτές θα συμμετέχει αεροσκάφος τύπου KC 707 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο δεν θα σταθμεύσει στη Σούδα. Θα μεταβαίνει στο εκάστοτε σημείο της άσκησης από τη βάση του στο Ισραήλ, όπου και θα επιστρέφει μετά την ολοκλήρωσή της. Οι ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού της ισραηλινής αεροπορίας με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους εντάσσονται στην προετοιμασία του Ισραήλ έναντι του ενδεχομένου απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν και απόφασης να βληθούν πυρηνικές εγκαταστάσεις σε μεγάλη απόσταση, οπότε και θα είναι απαραίτητος ο εναέριος ανεφοδιασμός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται άσκηση με τη συνεργασία των αεροπορικών δυνάμεων Ελλάδας και Ισραήλ, ωστόσο, στη δεδομένη συγκυρία η άσκηση αποκτά διαφορετική σημειολογία και ειδικό βάρος, λόγω της κρίσης που έχει επέλθει τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

Επίσης, είναι η πρώτη φορά που τα ισραηλινά μαχητικά χρησιμοποιούν ως έδρα τους κατά τη διάρκεια της άσκησης ελληνική αεροπορική βάση. Σε προηγούμενη άσκηση πετούσαν από το έδαφος του Ισραήλ, όπου και επέστρεφαν μετά τις εκπαιδεύσεις.

kathimerini.gr