27.5.10

«Σταμάτησε η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού»



Η τελευταία υποβρύχια επιχείρηση της BP στον Κόλπο του Μεξικού είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε Αμερικανός τοπικός αξιωματούχος.

Ωστόσο η πετρελαϊκή εταιρία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή και αρκέστηκε να δηλώσει ότι η επιχείρηση συνεχίζεται.

Η British Petroleum χρησιμοποίησε λάσπη για να κλείσει την τρύπα, απ΄όπου γινόταν η διαρροή και, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε από την ακτοφυλακή ο ναύαρχος Ταντ Άλεν που επιβλέπει την επιχείρηση, «σταθεροποίησε την κεφαλή της γεώτρησης». Στη συνέχεια η εταιρία αναμένεται να τη «σφραγίσει» με τσιμέντο.

Πάντως, άλλος αξιωματούχος της ακτοφυλακής, ο πλωτάρχης Τόνι Ράσελ, αμφισβήτησε τα περί «επιτυχίας» της επιχείρησης. ...


Χειρότερη από την πετρελαιοκηλίδα του Εξόν Βαλντέζ
Σύμφωνα με νεότερους  επιστημονικούς υπολογισμούς, η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι η χειρότερη στην αμερικανική ιστορία-μεγαλύτερη και από την καταστροφή του Εξόν Βαλντέζ.

Το 1989 το πετρελαιοφόρο Εξόν Βαλντέζ προσέκρουσε σε ύφαλο στην Αλάσκα με αποτέλεσμα 11 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου να χυθούν στη θάλασσα ενώ, σύμφωνα με δύο ομάδες επιστημόνων, από την πρόσφατη καταστροφή διέρρευσαν στη θάλασσα από 17 ως 39 εκατομμύρια γαλόνια.
tanea