9.5.10

Αποκλεισμός της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα από κατοίκους της Πυλαίας για τον Καλλικράτη


newsblog | Σάββατο 8 Μαΐου 2010 | 15:28
«Το γεγονός ότι ένας μεγάλος και ιστορικός δήμος όπως η Πυλαία υποβαθμίζεται τόσο πολύ, που χάνει και το όνομα και την έδρα του δήμου, ανάγκασε τους κατοίκους να διαμαρτυρηθούν έντονα, αποφασίζοντας και κινητοποιήσεις. Η πρώτη και ίσως η μεγαλύτερη, θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 10 Μαΐου 08:00 – 10:00 το πρωί και προβλέπει τον δίωρο αποκλεισμό του περιφερικού της Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα στο ύψος της γέφυρας της Πυλαίας – Πανοράματος. Την ίδια μέρα, τα σχολεία του δήμου, θα παραμείνουν κλειστά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο Δήμος Πυλαίας,...
είναι από τους δήμους που όχι μόνο συνορεύει με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά έχει στα όριά του και ένα κομμάτι της Άνω Τούμπας, πράγμα το οποίο σημάνει, ότι είναι δήμος του μείζονος πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Ο Καλλικράτης, προβλέπει τη συνένωση της Πυλαίας με το Πανόραμα και το Χορτιάτη. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα, όχι μόνο λόγο της απόστασης από τη μια άκρη του δήμου ως την άλλη, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες, μια που θα καλύπτει από την παραλιακή ζώνη και το αεροδρόμιο, ως τα ορεινά του νομού. Αυτό θα σημαίνει πολλές δυσκολίες στην εκτέλεση του δημοτικού έργου λόγο των μεγάλων αποστάσεων και του δρόμου που τους συνδέει (είναι ορεινός), αλλά και τις διαφορετικές προτεραιότητες που θα έχει η Πυλαία, ως δήμος της πόλης, με το Χορτιάτη που απέχει 25 – 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κανονικά ο Χορτιάτης, θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως Ορεινός Δήμος, αλλά με αυτό το σχέδιο, θα είναι αστείο να χαρακτηριστεί ως ορεινός, ένας δήμος που καταλήγει ή αρχίζει στη τούμπα και στο μείζον πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης.
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι και η ονομασία του νέου δήμου, μια που, θα ονομαστεί Δήμος Χορτιάτη, ξεχνώντας την ιστορία και την ιστορική θέση της Πυλαίας, που ουσιαστικά είναι η Πύλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και το ότι πληθυσμιακά, είναι πολύ μεγαλύτερος δήμος από τον Χορτιάτη και το Πανόραμα, δημιουργώντας έτσι και πρόβλημα στους κατοίκους της Άνω Τούμπας, που θα είναι αστείο να λένε ότι μένουν στο Δήμο Χορτιάτη, που απέχει 30 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.»