13.5.10

Στην δημοσιότητα λίστα γιατρών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή

Ρεπορτάζ: Μ. Λεκκάκου, Ε. Δουράκης,
Δ. Περγελής, Α. Καλογερόπουλος, Α. Κουβέλης

Οι αποκαλύψεις των ονομάτων όσων φοροδιαφεύγουν, άρχισαν την Πέμπτη με την κυβέρνηση να δίνει στη δημοσιότητα λίστα με 180 γιατρούς, που έπεσαν στην «τσιμπίδα» της ΥΠΕΕ για διαφορές παραβάσεις. Ανάμεσα τους γιατροί του Κολωνακιού που δήλωναν εισοδήματα πείνας, αλλά και γιατροί που δεν έκοβαν αποδείξεις ή αρνήθηκαν τον έλεγχο. Σε 11 από αυτούς μάλιστα έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε τέσσερις γιατρούς έχουν ασκηθεί και ποινικές διώξεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών 57 περιπτώσεις γιατρών σε όλη την Αθήνα αποτελούν τρανταχτές περιπτώσεις φοροφυγάδων. Για παράδειγμα ο πλαστικός χειρουργός Ν.Π. κρατούσε διπλά βιβλία, δεν καταχωρούσε τους ασθενείς ως όφειλε ούτε το 2009, ούτε το 2010, ενώ αρνήθηκε να δείξει τα βιβλία εσόδων εξόδων στην Εφορία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ALPHA μαζί του, υποστήριξε ότι «έχει παρουσιάσει ο λογιστής μου τα έντυπα που ζητήθηκαν» και σε ερώτηση αν είναι στη λίστα φοροφυγάδων του υπουργείου ..
Οικονομικών απάντησε «δεν γνωρίζω. Ελεγχόμαστε».

Αλλά και η μαιευτήρας Μ.Α. δεν εξέδιδε αποδείξεις, δεν ενημέρωνε το βιβλίο εσόδων-εξόδων που διατηρεί, δεν καταχωρούσε ποιοι είναι οι ασθενείς της και δεν εξέδιδε δελτίο αποστολής. Ακριβώς με τις ίδιες παραβάσεις βαρύνεται και ο παιδοψυχίατρος Δ.Κ. Στον ALPHA μίλησε ο δερματολόγος Γιώργος Ζολώτας, του οποίου το όνομα βρίσκεται στη λίστα με τους φοροφυγάδες και δείχνοντας στην κάμερα την φορολογική του δήλωση, διερωτήθηκε αν «για μία απόδειξη που το πρόστιμο είναι 300 ευρώ, είναι δυνατόν να με εντάσσουν στους φοροφυγάδες;». Και άλλοι γιατροί όμως πέφτουν απ’ τα σύννεφα, όπως ο νευρολόγος Ν.Μ. ο οποίος ερωτηθείς για το θέμα από τον ALPHA δήλωσε άγνοια και υποστήριξε ότι θα απευθυνθεί στην Εφορία, για να ενημερωθεί.

Θεραπευτήριο που κατηγορείται από το υπουργείο Οικονομικών για σωρεία παραβάσεων, απαντά ότι «είναι αρρύθμιστες οφειλές, που ρυθμίστηκαν με το νέο νομοσχέδιο και δεν αποτελούν προϊόντα απόκρυψης κερδών». Για φοροδιαφυγή μέσω μίζας ελέγχονται 12 γιατροί, στην πλειονότητα τους διοικητές κλινικών νοσοκομείων, οι οποίοι εμπλέκονται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών σε σκάνδαλο με την Βρετανική εταιρεία παραϊατρικών ειδών De Puy, η οποία τους έδινε μίζα, για να δέχονται στα νοσοκομεία υπερτιμολογημένα εργαλεία και αναλώσιμα.

Εξ αυτών, γιατρός που δήλωσε στην επταετία 2001-’08 εισόδημα 1,35 εκατομμύρια ευρώ, είχε καταθέσεις στην τράπεζα 8,26 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν εξαπλάσιο ποσό από το δηλωθέν εισόδημα. Άλλος διοικητής νοσοκομείου που δήλωσε εισόδημα 2,42 εκατομμύρια ευρώ, είχε καταθέσεις στην τράπεζα 11,17 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν πενταπλάσιο ποσό από το δηλωθέν εισόδημα. Ήδη οι καταθέσεις των 12 γιατρών που ξεπερνούν συνολικά τα 31 εκατομμύρια ευρώ, έχουν δεσμευθεί με εισαγγελική παραγγελία. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα εισοδήματα που δήλωσαν γιατροί του Κολωνακίου, όπως προέκυψε απ’ τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών.

Οδοντίατρος στο Κολωνάκι δήλωσε ετήσιο εισόδημα μόλις 300 ευρώ, ενώ χειρουργός με ιατρείο στην ίδια περιοχή δήλωσε ετήσιο εισόδημα μόλις 1.144 ευρώ. Αντιθέτως, ένας ορθοπεδικός επίσης στο Κολωνάκι δήλωσε ετήσιο εισόδημα 350.000 ευρώ και ένας μαιευτήρας 550.000 ευρώ. Δηλαδή γιατροί δύο ταχυτήτων. Οι εξαιρετικά φτωχοί που δεν μπορούν να συντηρηθούν ούτε μισό μήνα και άλλοι που βάζουν στην τσέπη πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Για 180 συνολικά γιατρούς οι υπηρεσίες διασταυρώνουν τα στοιχεία και ετοιμάζουν διώξεις, ενώ ήδη για 11 από αυτούς επιβάλλονται πρόστιμα συνολικού ύψους 4.354.000 ευρώ και σε τέσσερις ασκούνται και ποινικές διώξεις.

Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης