26.5.10

Στο φως οι μίζες εφοριακών-κροίσων

Πόλεμο στη διαφθορά κήρυξε το υπουργείο Οικονομικών- ΕΔΕ για 50 σκάνδαλα σε ΔΟΥ, τελωνεία και ΣΔΟΕ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ | Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmark
Στο φως «μίζες» εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων φέρνει έρευνα του υπουργείου Οικονομικών τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και προκαλούν πολλά ερωτηματικά για το πώς τόσα χρόνια ορισμένοι υπάλληλοι εφοριών και άλλων υπηρεσιών του κράτους κατάφεραν να πλουτίσουν πέραν των νόμιμων εισοδημάτων τους χωρίς κανείς να τους ζητήσει μία εξήγηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες 234 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται να μην έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για την περίοδο 2007-2008 ή δεν έχει εκκαθαριστεί η δήλωσή τους, ενώ ακόμη πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι 70 υπάλληλοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία από 800.000 ευρώ ως και 3 εκατ. ευρώ τη στιγμή που τα ετήσια εισοδήματά τους δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο ετησίως τις 50.000 ευρώ. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «αποκεφάλισε» 20 προϊσταμένους εφοριών οι οποίοι δεν έπιασαν τους στόχους των εσόδων που είχαν τεθεί και την ίδια στιγμή μετακίνησε σε άλλες υπηρεσίες 70 υπαλλήλους για την ενίσχυση των ελέγχων. ..


Να απολυθούν από το Δημόσιο όσοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών αποδειχθεί ότι παρανόμως πλούτισαν και να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος προς όλες τις κατευθύνσεις αναφέρει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων κ. Ι. Γρίβας, επισημαίνοντας όμως ότι «πρέπει να κλείσει ο κύκλος της συλλήβδην κατασυκοφάντησης όλου του εφοριακού κλάδου». Ο ίδιος δηλώνει: «Αυτή τη στιγμή απουσιάζει ο διάλογος και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τεθεί κίνηση ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Αυτό δεν θα γίνει με κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνίας αλλά με κινήσεις ουσίας, οι οποίες μπορεί να προκύψουν μέσα από διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. 


Οι πειραματισμοί πρέπει να λάβουν τέλος και να υπάρξουν κατευθύνσεις και σχέδια δράσεις συγκεκριμένα, τα οποία θα οδηγήσουνστο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο εφοριακός κλάδος αγωνιά για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, διότι γνωρίζει ότι αν αυτό δεν συμβεί, από τον Οκτώβριο έρχονται νέα επώδυνα και σκληρά και για τους εφοριακούς και για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους».

Σε ό,τι αφορά τους διευθυντές των εφοριών που μετακινούνται, ο κ. Γρίβας αναφέρει: «Υπάρχει σε εξέλιξη η προκήρυξη θέσεων διευθυντών και τμηματαρχών με το νέο σύστημα, και όλοι αυτοί που σήμερα καθαιρούνται ύστερα από έναν μήνα είναι εξαιρετικά πιθανόν να ξαναγίνουνδιευθυντές, διότι το νέο σύστημα επιλογής είναι μεν μετρήσιμο και αντικειμενικό αλλά δίνει τεράστιο προβάδισμα σε όσους ασκούν σήμερα καθήκοντα διοίκησης».
Μετακινήσεις
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι χθεσινές ανακοινώσεις βασίζονται στη δεδομένη ανάγκη για την περαιτέρω βελτίωση στη λειτουργία και στην απόδοση των εισπρακτικών μηχανισμών και την αποκατάσταση της διαφάνειας των οικονομικών υπηρεσιών. Το τελευταίο διάστημα ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Δ. Γεωργακόπουλος επισκέφθηκε όλες τις εφορίες της επικράτειας επισημαίνοντας ότι όσοι επικεφαλής ΔΟΥ δεν πιάνουν τους στόχους των εσόδων θα μετακινούνται άμεσα.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις αποδόσεις και τα αποτελέσματα στους στόχους εισπράξεων που έχουν τεθεί για κάθε ΔΟΥ, αντικαθίστανται 20 προϊστάμενοι που σήμερα εκτελούν καθήκοντα διευθυντή σε ΔΟΥ με μεγάλο φορολογικό αντικείμενο που εμφάνισαν καθυστερήσεις στην απόδοση εσόδων και σημαντικές αποκλίσεις στην επίτευξη των στόχων. Οι ΔΟΥ αυτές είναι: ΙΕ΄ Αθηνών, ΚΑ΄ Αθηνών, ΙΣτ΄ Αθηνών, ΚΒ΄ Αθηνών, Κορωπίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ιλίου, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Α΄ Θεσσαλονίκης, Δ΄ Θεσσαλονίκης, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Αγρινίου, Α΄ Καλλιθέας, Α΄ Πατρών, Ρεθύμνου, ΦΑΒΕ Αθηνών, Μοσχάτου, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας και Α΄ Περιστερίου. Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί άμεσα στην προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων ευθύνης σε όλες τις ΔΟΥ, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα μετακινούνται 70 υπάλληλοι σε όλη τη χώρα σε άλλες οικονομικές υπηρεσίες από αυτές όπου σήμερα υπηρετούν. Εξ αυτών μετακινούνται 42 υπάλληλοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες σε ΔΟΥ και 25 μετακινούνται από ΔΟΥ σε ελεγκτικές υπηρεσίες, για την ενίσχυση των ελέγχων.

Καταγγελίες από πολίτες
Για τη διερεύνηση επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών πολιτών, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1517, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε 50 έρευνες-ΕΔΕ κατά υπαλλήλων σε 31 ΔΟΥ, 10 τελωνεία, ΣΔΟΕ, ΠΕΚ και Κτηματικές Υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Οι καταγγελίες που θα διερευνηθούν αφορούν χρηματισμό, παράνομη οικονομική δραστηριότητα, παράνομο πλουτισμό, μεγάλο ύψος καταθέσεων, παραλείψεις ελέγχου παραστατικών επιχειρήσεων, ευνοϊκότερο υπολογισμό φόρων φυσικών ή νομικών προσώπων, παράνομη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, πλαστά στοιχεία, πλημμελή παραστατικά τελωνειακών ελέγχων, παράνομους εκτελωνισμούς, ενδεχομένως λαθρεμπόριο, διαφυγόντα έσοδα από δασμούς, χρηματισμό από διερχόμενα τα σύνορα φορτηγά, χρηματισμό κατά τον εφοδιασμό πλοίων κτλ. Αξίζει να τονιστεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να παίξουν οι ίδιοι ενεργό και σημαντικό ρόλο στην πάταξη φαινομένων φοροδιαφυγής και άλλων φορολογικών και οικονομικών παραβάσεων. Για τον λόγο αυτόν έχει δημιουργήσει το τηλεφωνικό κέντρο καταγγελιών 1517, όπου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται με στόχο να εντοπιστούν και να διερευνηθούν αυτά τα φαινόμενα.

to vima