8.5.10

Φοβούνται παγκοσμιοποίηση της ελληνικής κρίσης


Σύνοδος των «16» στις Βρυξέλλες και έκτακτη τηλεδιάσκεψη των G7

Όλι Ρεν: Χειρότερη της Lehman Bros μια χρεοκοπία της Ελλάδας

Τελευταία ενημέρωση: 
Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι η ελληνική κρίση χρέους θα εξελιχθεί σε παγκόσμια, οι ηγέτες των 16 μελών της Ευρωζώνης επικυρώνουν το βράδυ, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου, τον μηχανισμό στήριξης. Δράση αναλαμβάνει και η G7. Οι υπουργοί οικονομικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη, σήμερα το μεσημέρι. Εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, η παγκόσμια οικονομία θα παραλύσει, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.
Αρθρογραφώντας στο φινλανδικό περιοδικό "Suomen Kuvalehti", ο επίτροπος συνέκρινε τις επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, με εκείνη που είχε η χρεοκοπία της Lehman Brothers, η οποία πυροδότησε τη χρηματοπιστωτική κρίση και οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και στη μεγαλύτερη κρίση από το 1930. "Οι συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα είναι οι ίδιες -αν όχι χειρότερες", υπογράμμισε.
"Είμαι ανήσυχος για την Ευρώπη και για το ευρώ, όπως όλοι οι υπεύθυνοι πολιτικοί", δήλωσε ο Ζοζέ Σόκρατες,...
πρωθυπουργός της Ποροτογαλίας, η οποία επίσης δέχεται πιέσεις. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα επιχειρήσει να δώσει απάντηση, στο πλαίσιο της σημερινής συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στην Ελλάδα, τόσο από τον υπουργό του των Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, όσο και απο τον πρόεδρο του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Λόρενς Σάμερς. Εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου δήλωσε ότι "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά αυτή την προσπάθεια για την ανάκτηση της σταθερότητας στην Ελλάδα και της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».
Σε συνομιλία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη.
Η Ρώμη ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέλαβε πρωτοβουλία, ώστε η Ευρώπη να βρει "κοινή λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης". Στο πλαίσιο αυτό, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Iσπανίας Νικολά Σαρκοζί και Χοσέ Θαπατέρο, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπούι.
Εν τω μεταξύ στο Τόκιο, ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Ναότο Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επέλθει σταθεροποίηση ως προς τις ισοτιμίες των νομισμάτων, αλλά επανέλαβε ότι οι χώρες του G7 θεωρούν ανεπιθύμητες τις μεγάλες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων.
Η σημερινή συζήτηση δείχνει τις ανησυχίες των ηγετών των πλέον αναπτυγμένων οικονομιών για την κλιμάκωση των κινδύνων που συνιστούν για την ανάκαμψη τα δημόσια χρέη χωρών όπως η Ελλάδα. «Χρειάζεται να κάνουν κάτι. Οτιδήποτε δοκίμασαν μέχρι τώρα απέτυχε να πείσει τις αγορές πως ελέγχουν την κατάσταση» δήλωσε ο Μπράιαν Τζάκσον, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Royal Bank of Canada στο Χονγκ Κονγκ. Συμπλήρωσε, δε, πως ο κίνδυνος είναι πως εάν δεν υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, η συζήτηση αυτή μπορεί να κάνει περισσότερο κακό απ’ ότι καλό.
Την Κυριακή συνέρχεται το ΔΝΤ για να αποφασίσει τις ενέργειες που θα γίνουν για την εκταμίευση του ποσού που θα χορηγήσει στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια Ευρώ.
enet