«Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»





Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στα όσα συμβαίνουν στη χώρα, παρέμβαση η οποία εκδηλώθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, υπό την Προεδρία του.

Ο Πρόεδρος τόνισε αρχικώς, καλωσορίζοντας τους τρεις αρχηγούς, ότι είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε σημεία σύγκλισης στη διαχείριση μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο.

«Είναι πραγματικά πολύ ...
σημαντικό το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δίνει, έστω και καθυστερημένα, μία ισχυρή απάντηση στους κερδοσκόπους που επιτίθενται στο ευρώ. Το ελληνικό πρόβλημα είναι σύμπτωμα μίας ασθένειας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ελλείμματος πολιτικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Παπούλιας επεσήμανε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας δεν έχει τις δικές της εγγενείς αιτίες. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι βαθιά πολιτική. Γιατί χρεοκόπησε το πελατειακό σύστημα και ένα μοντέλο αδιαφανούς άσκησης εξουσίας. Εδώ που φτάσαμε, οι δανειστές επέβαλαν τους όρους».

«Πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να τους διαψεύσουμε. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους πολιτικούς όρους. Και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι το να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής. Για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και γιατί η σύλληψή της αποτελεί μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος. Σας καλώ να συζητήσουμε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα και τρόπους επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης», πρότεινε ο Κάρολος Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζεται και ξέρουμε γιατί. Η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και η υπαγωγή τους στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, η αλλαγή επί του ουσιαστικότερου του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και του εκλογικού νόμου, προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης του μαύρου πολιτικού χρήματος, πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα».

«Μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε εξαίρεση πολιτικού από τους κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες, είτε πρόκειται για τα μικρά είτε για τα μεγάλα», ζήτησε ο Κάρολος Παπούλιας. Ο Πρόεδρος επεσήμανε πως «η αυστηροποίηση αλλά κυρίως η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ώστε να τιμωρούνται γρήγορα και αυστηρά οι επίορκοι, αποτελεί προϋπόθεση για την κάθαρση στην κρατική μηχανή».

Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε και στο θάνατο των τριών ανθρώπων της Μαρφίν, λέγοντας πως «είναι αξεπέραστη η οδύνη για τον φρικτό θάνατο τριών νέων ανθρώπων που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας» και σημείωσε ότι «οι διαδηλώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για την τέλεση παράνομων πράξεων. Η ελευθερία της διαμαρτυρίας καθενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της ζωής, της ελευθερίας και της εργασίας του άλλου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα».

«Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, ώστε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία, αλλά χρειάζονται αλλαγές», είπε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Σειρά μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε τολμηρές τομές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική και πολιτική κρίση, πρότεινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράςστη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ήταν μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε ότι σε αυτήν συζητήθηκαν «πέρα από τα οικονομικά και μια άλλη σειρά θεμάτων και έχω την αίσθηση πως αν όλα αυτά που συζητήθηκαν πραγματοποιηθούν θα μπορούσε η κρίση να γίνει ευκαιρία για τη χώρα».

Ερωτηθείς «τι απαντούν οι πολιτικοί σε αυτό που λέει όλος ο κόσμος, δηλαδή κάποιοι να πάνε φυλακή» ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα. Στο ερώτημα αν ζήτησε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι «υπήρξε οικουμενική συνεννόηση >>
Αντ1