18.5.10

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΕΣ


Τρίτη, 18 Μαΐου 2010


ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ..

Δεν είναι μόνο η συχνότητα των καυσώνων, αλλά και η διάρκειά τους που θα κάνει αφόρητη την κατάσταση. 
Το διάστημα 2017-2100 υπολογίζεται 
ότι ένας καύσωνας (40 βαθμοί Κελσίου και άνω) θα διαρκεί 16 ημέρες, αντί 1,6 ημερών κατά την περίοδο 1961-1990.

Τρεις καύσωνες κάθε καλοκαίρι θα πλήττουν, από το 2071 έως το 2100, τις μεγάλες πόλεις της Μεσογείου, κάνοντας αφόρητη τη διαβίωση των πληθυσμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων που ανακοινώθηκαν χθες στη Νορβηγία. 
Ενδεικτικό των αλλαγών από την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ότι το διάστημα 1961-1990
 οι κάτοικοι της Μεσογείου είχαν να αντιμετωπίσουν μόλις έναν καύσωνα ανά τρία χρόνια!

Οι κάτοικοι της Αθήνας,... της Ρώμης ή της Μασσαλίας, είναι πιθανό ότι θα υποφέρουν περισσότερο στην Ευρώπη από τους έντονους και επίμονους καύσωνες, που θα προκληθούν από τις κλιματικές αλλαγές.

Προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι που διαβιούν κοντά στις ακτογραμμές, ή σε χαμηλού υψομέτρου παραποτάμιες κοιλάδες, όπως αυτές του Πάδου στη Βόρειο Ιταλία, ή του Δούναβη, υποστηρίζουν επιστήμονες από την Ελβετία και τις ΗΠΑ, που συμμετέχουν σε μελέτη για τις προβλέψεις για τη ζέστη και την υγεία, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

«Ορισμένες από τις πυκνότερα κατοικημένες περιοχές στην Ευρώπη, όπως η Αθήνα, το Βουκουρέστι, η Μασσαλία, το Μιλάνο, η Ρώμη και η Νάπολη, θα αντιμετωπίσουν τις δεινότερες αλλαγές στους δείκτες υγείας», τονίζουν οι ίδιοι επιστήμονες.

Υπολογίζεται ότι το 2003 περίπου 40.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη. Όμως για τον Έριχ Φίσερ, επικεφαλής της μελέτης στο Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικών και Κλιματικών Επιστημών στο ΕΤΗ της Ζυρίχης, είναι αβέβαιο το πόσο θανατηφόροι μπορεί να αποδειχθούν οι καύσωνες στο μέλλον.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε υψηλότερες θερμοκρασίες είναι δυνατόν να επιδεινώσει τους κινδύνους για ανθρώπους με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, τόνισε ο Φίσερ.
Επίσης, πρόσθεσε πως η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι οι πόλεις μπορεί να λειτουργήσουν ως «νησίδες θερμότητας», δηλαδή ως περιοχές θερμότερες από την περιβάλλουσα εξοχή τους.


Εντούτοις, οι βελτιωμένες τεχνικές πρόβλεψης του καιρού μπορούν να βοηθήσουν, ώστε οι επικίνδυνες ομάδες πληθυσμού -ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και τα νεαρά παιδιά- να παραμένουν στη σκιά, να καταναλώνουν περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια του καύσωνα και να επεκταθεί περισσότερο η χρήση κλιματιστικών, δηλώνει ο ίδιος.
trelokouneli