11.5.10

Γιατρός «κροίσος» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.


11/05/2010



Και άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων ιατρών, πλην των 13 που ήδη έχουν ανοιχθεί και ελεγχθεί, πρόκειται να ανοίξουν οι ελληνικές αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσος μεγάλος είναι ο αριθμός των ιατρών, που φέρεται να έχουν λάβει σημαντικά χρηματικά ποσά, ως δώρο, από εταιρεία ορθοπεδικού υλικού, με αντάλλαγμα την προώθηση των προϊόντων της.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο το τελευταίο χρονικό διάστημα, όταν οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν σχετικά από τις αμερικανικές αρχές (Επιτροπή Ελέγχου της Κεφαλαιαγοράς της Νέας Υόρκης και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ), ότι ανιχνεύτηκαν παράνομες πληρωμές «σε δύο μικρές ευρωπαϊκές αγορές», την ελληνική και την...

πολωνική. Από τον έλεγχο που συνεχίστηκε και εξελίχθηκε και στον οποίο ενεργό ρόλο ανέλαβε και η εταιρεία κολοσσός Johnson & Johnson, που το 2007 είχε εξαγοράσει την εταιρεία, προέκυψε, ότι σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, στελέχη της εταιρείας ερχόταν σε επαφή με γιατρούς, τους οποίους δωροδοκούσαν είτε με χρήματα είτε με ταξίδια, κατά παράβαση της νομοθεσίας, που αναφέρεται σε δωροδοκία κρατικού λειτουργού.

Την υπόθεση στην Ελλάδα ανέλαβε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, ενώ το έργο της ανάκρισης διενεργείται από την ανακρίτρια κα Ζαϊρη.
Όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, μεταξύ των εμπλεκομένων ιατρών φέρεται να είναι και ένας χειρουργός ορθοπεδικός του ΠΠΓΝΙ,, ο οποίος ενώ δήλωνε εισοδήματα 250.000 ευρώ, σε έναν λογαριασμό του είχε ποσό 2,5 εκ. ευρώ.

Η ΥπΕΕ πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να επεκτείνει τους ελέγχους και το άνοιγμα και άλλων λογαριασμών γιατρών, που φέρονται να συμμετείχαν στο κύκλωμα διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, καθώς η εταιρεία πωλούσε τα χειρουργικά εμφυτεύματα σε τιμή πολλαπλάσια της πραγματικής τους, αλλά και των άλλων ανταγωνιστικών τους προϊόντων από άλλες εταιρείες.
Εκείνο που είναι σαφές, είναι πως σε κάθε περίπτωση, ο εντοπισμός μεγάλων χρηματικών ποσών στους λογαριασμούς γιατρών δεν αποδεικνύει κατ’ ανάγκην και το χρηματισμό τους, όμως επειδή ό,τι γίνεται στην Ελλάδα έχει ήδη γίνει και στην Πολωνία, εκεί αποδείχθηκε, ότι υπήρχε χρηματισμός και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από στελέχη της εταιρείας και μάλιστα οι πολωνικές αρχές έχουν ήδη οδηγήσει στη φυλακή δεκάδες στελέχη δημοσίων νοσοκομείων και πολλούς γιατρούς.

«Είναι χιλιάδες οι γιατροί…»
Η είδηση ότι στο κύκλωμα της εταιρείας στην Ελλάδα φέρεται να εμπλέκεται και ένας τουλάχιστον γιατρός του ΠΠΓΝΙ προκάλεσε αίσθηση στην τοπική κοινωνία, όχι όμως και τόσο μεγάλη στα στελέχη του Δ.Σ της ΕΙΝΗ, με τον πρόεδρό της Τάκη Νικολόπουλο να επισημαίνει πως πρόκειται πολύ απλά, για την κορυφή του παγόβουνου.
Σημείωσε μάλιστα, ότι το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται σε ένα πρόσωπο, αλλά είναι χιλιάδες οι γιατροί σε όλη τη χώρα που έχουν δεχθεί μικρότερα ή μεγαλύτερα δώρα από φαρμακευτικές και άλλες εταιρείες, προμηθεύτριες του ελληνικού δημοσίου.

«Γι’ αυτό ακριβώς ζητάμε την εφαρμογή ενός πάγιου και δίκαιου συστήματος που δε θα επιτρέπει τις υπερτιμολογήσεις και θα επιβάλει αυστηρές ποινές στους γιατρούς που χρηματίζονται, καθώς επίσης και ποινές στην εταιρεία που δωροδοκεί με τον αποκλεισμό της από αντίστοιχους διαγωνισμούς του δημοσίου. Η Πολιτεία δυστυχώς έχει αφήσει μέχρι και το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα στις εταιρείες αυτές. Είναι ένα πρόβλημα της πολιτικής ηγεσίας που συντηρεί με τις επιλογές του διαχρονικά, το σάπιο σύστημα των προμηθειών στη δημόσια υγεία της χώρας. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η τιμωρία, του γιατρού, αλλά και όλων όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.


Πηγή Ελευθερία/ Epirus-Ellas