15.5.10

Στη Σμύρνη η επαναπροώθηση μεταναστών



Διμερής συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών, υπεγράφη το πρωί μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοίδη και του Τούρκου ομολόγου του Μπεσίρ Αταλάγ.

Άλλη μία διμερής συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών, υπεγράφη το πρωί μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοίδη και του Τούρκου ομολόγου του Μπεσίρ Αταλάγ....


Ο τελευταίος συμμετέχει στην πολυπληθή διπλωματική αντιπροσωπεία που συνοδεύει κατά την σημερινή επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παραλλήλως, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα αντιμετωπίσεως της μην νόμιμης μετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος, της διακινήσεως ναρκωτικών και της πολιτικής προστασίας.

Το θέμα, πλέον, είναι εάν οι υπογραφείσες συμφωνίες και οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν, αφού ,έως σήμερα, η Τουρκία ναι μεν τις υπογραφεί ,αλλά στη συνέχεια τις αγνοεί επιδεικτικά.

Η μη τήρηση ανάλογης συμφωνία είχε οδηγήσει τον Μάρτιο τον κ. Χρυοσοχοϊδη να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη γείτονα, όπου θα είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του για θέματα λαθρομετανάστευσης.

Η αναβολή του ταξιδιού αυτού είχε πραγματοποιηθεί λόγω των συνεχιζόμενων επικίνδυνων παρενοχλήσεων ελικοπτέρων του Οργανισμού FRONTEX που περιπολούσαν στα νησιά μας (ευρωπαϊκός οργανισμός αποτροπής λαθρομετανάστευσης) από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Σε κοινή τους απόφαση που συνυπέγραψαν σήμερα ο Έλληνας και ο Τούρκος υπουργός, η Τουρκία συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στην συμφωνία προβλέπεται ότι η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με σκοπό, εντός τριών μηνών να λειτουργήσει ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών.

Επίσης, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το λιμάνι που θα επιλεγεί τελικά, θα διατηρήσει τη χρήση αυτή υπό οποιαδήποτε νέα συμφωνία ή πρωτόκολλο υπογραφεί στο μέλλον.

Σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής, ενώ θα ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του ασύλου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών.

Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση, δεσμεύτηκε η Τουρκία να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη της τετραμερούς συνεργασίας που ξεκίνησε το 2005 στον τομέα της αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης με την πιθανή συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής.

Σπύρος Κουντούρης
Skountouris@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ


infognomonpolitics