13.5.10

Λουκέτο στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής λόγω σπατάλης


Ρεπορτάζ: Κ. Σαρικάς


Την κατάργηση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς διαπιστώθηκε ένα όργιο σπατάλης με πανάκριβα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, πολυτελέστατα γραφεία στο Κολωνάκι, λιμουζίνες και υψηλές αμοιβές. Η ετήσια επιχορήγηση της Πολιτείας στο Ινστιτούτο με το οκταμελές Δ.Σ. και τους 17 εργαζόμενους ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του μεταβιβάζονται πλέον στις υφιστάμενες υπηρεσίες του υπουργείου.

Μιλώντας στον ALPHA ο...
απερχόμενος πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Αλέξανδρος Ζαβός, είπε ότι τα τελευταία 6 χρόνια που είναι πρόεδρος, το Ινστιτούτο έχει επιδοτηθεί με 15 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 4 εκατομμύρια είναι διαθέσιμα στο ταμείο του. Από το 2004 λοιπόν έως και σήμερα το Ινστιτούτο σπατάλησε 11 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως σε υψηλού κόστους ταξίδια, σε αμοιβές ειδικών συμβούλων, σε αναθέσεις παροχής υπηρεσιών και σε αναθέσεις μελετών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως είπε στον ALPHA ο πρόεδρος των εργαζομένων Χρήστος Δήμας «ενώ υπήρχε επιστημονική ομάδα, η οποία είχε προσληφθεί να συμβάλει στην διεξαγωγή των μελετών, είχε κατά κάποιο τρόπο εξαιρεθεί από τις μελέτες».

Χαρακτηριστικό είναι, ότι ταξίδι 10 ημερών τον Μάρτιο του 2008 στην Αυστραλία στο οποίο συμμετείχαν 11 άτομα, δηλαδή σχεδόν το μισό Ινστιτούτο, κόστισε 87.000 ευρώ. Τις ομορφιές της Ινδίας απόλαυσαν τον Φεβρουάριο του 2009 για μια εβδομάδα 7 άτομα, δηλαδή μόλις ένας από το Δ.Σ. δεν παρέστη και πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι 35.899 ευρώ. Αλλά και στα εγχώρια ταξίδια το χρήμα περίσσευε. Δέκα ημέρες έμειναν στη Θεσσαλονίκη 15 μέλη του Ινστιτούτου κατά της διάρκεια της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2008 με κόστος 14.721 ευρώ και πάντα τα έξοδα πληρωμένα από τις παχυλές επιχορηγήσεις του Κράτους.

Ωστόσο ο κ. Ζαβός υποστηρίζει, ότι «η κακοδιαχείριση θα είχε προκύψει τόσο από τον έλεγχο των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όσο και από τις εκθέσεις του ορκωτού λογιστή που εμείς με δική μας πρωτοβουλία είχαμε βάλει από το 2004 μέχρι και το 2010». Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 2002 και απασχολεί 17 εργαζόμενους, των οποίων οι συνολικές μεικτές ετήσιες αποδοχές τους κυμαίνονται στα 350.000. Όπως είπε μιλώντας στον ALPHA ο κ. Δήμας «υπάλληλος με διδακτορικό, έγγαμος, χωρίς κανένα επιπλέον επίδομα μετά βίας έφθανε τα 1.025 ευρώ καθαρές αποδοχές τον μήνα».

Ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο Ινστιτούτο, που μόνο για ενοίκιο στο εξαόροφο κτίριο του Κολωνακίου πληρώνει περισσότερα από 150.000 το χρόνο. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι «οι υπέρογκες αυτές δαπάνες εδραίωσαν στους κύκλους των ενασχολουμένων με τα ζητήματα μετανάστευσης, τη δυσάρεστη φήμη του ΙΜΕΠΟ ως ενός θεσμού υπερπολυτελούς λειτουργίας». Ο απερχόμενος πάντως πρόεδρος του Ινστιτούτου Αλέξανδρος Ζαβός κάνει λόγο για πολιτική απόφαση, που καταργεί ένα θεσμό, ο οποίος προσέφερε έργο.

Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης