19.5.10

Είδα έναν ολόκληρο… τοίχο να περνάει από μπροστά μου!



[P]
Διάδωσέ το  
Κλειστόν επ’ αόριστον το δικαστικό μέγαρο. Στον αέρα δεκάδες υποθέσεις. Τα τηλεφωνήματα ψάχνει η αντιτρομοκρατική.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


“Αν είχα βγει από το γραφείο, δεν θα ήμουν ζωντανός. Είχα ειδοποιηθεί δύο λεπτά νωρίτερα από συναδέλφους και εκείνη την ώρα έκλεινα τον υπολογιστή μου, για να βγω, και έγινε η έκρηξη”. Συγκλονισμένος και τρέμοντας ακόμη και σήμερα απ’ όσα έζησε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής με την έκρηξη της βόμβας στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, ο 48χρονος υπεύθυνος του γραφείου των δικαστικών επιμελητών Αναστάσιος Καραπέτσας ήταν αυτός που είδε έναν ολόκληρο τοίχο να περνάει από μπροστά του.
Περιγράφει στη “Μ” όσα συνέβησαν εκείνη την ώρα μπροστά στα μάτια του, πιστεύοντας πως έζησε από θαύμα. “Ήμουν μαζί με έναν συνάδελφο στα ..
γραφεία μας. Λιγότερα από δύο λεπτά πριν από την έκρηξη μάθαμε ότι εκκενώνεται το κτίριο. Δεν φύγαμε αμέσως για να κλείσουμε τους υπολογιστές μας. Αυτό μας έσωσε”, λέει ο κ. Καραπέτσας. “Αν είχαμε βγει από το γραφείο, θα είχαμε σκοτωθεί”, συμπλήρωσε. Συγκλονιστικά είναι όσα περιγράφει ότι συνέβησαν μετά την έκρηξη. “Πέσε γρήγορα κάτω”, φώναξα στον συνάδελφο, μείναμε εκεί περίπου για ένα τέταρτο της ώρας, η γη έτρεμε σαν να είχαμε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Φύγαμε μόλις κάθισε το σύννεφο σκόνης”. Ο 48χρονος υπάλληλος και ο συνάδελφός του βγήκαν από το γραφείο τους μόλις καταλάγιασε ο κουρνιαχτός και είδαν απέναντί τους τις τουαλέτες κοινού του δικαστικού μεγάρου να... έχουν βομβαρδιστεί.
Η καταστροφή ήταν μεγάλη, όλα τα τζάμια του γραφείου ήταν σπασμένα και μπροστά είχαν συγκεντρωθεί τόνοι μπαζών από τους καταστραμμένους τοίχους. “Αν η βόμβα ήταν τοποθετημένη στην άλλη πλευρά, μέσα στις τουαλέτες, δεν θα ήμασταν ζωντανοί”, τόνισε.
Την ώρα της έκρηξης προσπαθούσε να επικοινωνήσει, για να ενημερώσει ότι είχε μείνει μέσα στο γραφείο, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί, όπως συνέβη με τον συνάδελφό του, ο οποίος εκείνη την ώρα ανέβαινε τις σκάλες. “Έπιασα το τηλέφωνο να πάρω την Άμεση Δράση ή την πυροσβεστική, για να τους πω ότι μείναμε μέσα και είχαν καταστραφεί όλα και να μας βγάλουν, αλλά τα τηλέφωνα δεν λειτουργούσαν”, κατέληξε.

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση
Κλειστό θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας το δικαστικό μέγαρο, καθώς λόγω της έκρηξης έχουν διακοπεί όλα τα κοινόχρηστα δίκτυα ρεύματος και νερού, ενώ πολλά είναι τα επικίνδυνα σημεία από τα σπασμένα τζάμια που δεν έχουν αφαιρεθεί. Χθες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο δίκασε σε αίθουσα του Διοικητικού Πρωτοδικείου και ανοιχτά έμειναν μόνο τα γραφεία του εισαγγελέα δίωξης και των ανακριτών που ήταν υπηρεσία. Κλιμάκιο της πολεοδομίας που εξέτασε χθες το κτίριο έκρινε πως δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας, αλλά θα χρειαστεί να γίνουν επεμβάσεις σε κολόνες του υπογείου που πρέπει να ενισχυθούν.
Εκτιμήσεις τεχνικών ανέφεραν πως την επόμενη εβδομάδα θα είναι δυνατή η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση τμήματος του κτιρίου, ώστε να λειτουργήσουν ακροατήρια, αλλά μέχρι τότε στον “αέρα” βρίσκονται δεκάδες δικαστικές υποθέσεις. “Καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργήσει το κτίριο με τις μισές αίθουσες και να γίνονται τα δικαστήρια που είναι επείγοντα”, επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής μεγάρου και προϊστάμενος του εφετείου Δημήτρης Ευθυμιάδης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης εξέδωσε χθες απόφαση, με την οποία αναστέλλονται όλες οι λειτουργίες των υπηρεσιών του μεγάρου, μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών.
Έντονα προβληματίζει το θέμα της ασφάλειας στο δικαστικό μέγαρο. Δικαστές και εισαγγελείς ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα. Σύσκεψη για το θέμα αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του κ. Καστανίδη με τη συμμετοχή των παραγόντων της δικαιοσύνης στην πόλη.


Βήμα-βήμα οι έρευνες

Στα συντρίμμια του υπογείου του δικαστικού μεγάρου αστυνομικοί των εγκληματολογικών εργαστηρίων αλλά και του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών αναζητούσαν για τέταρτη μέρα χθες υπολείμματα από τον ωρολογιακό μηχανισμό που εξερράγη το μεσημέρι της Παρασκευής προκαλώντας πρωτοφανείς καταστροφές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χρησιμοποιήθηκε εκρηκτική ύλη μεγάλης ποσότητας, πιθανότατα ζελατοδυναμίτιδα. Συλλέχθηκαν υπολείμματα καλωδίου και μπαταρίας και όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ο μηχανισμός είναι παρόμοιος με αυτόν που εξερράγη στον Κορυδαλλό.
Εκδηλη είναι η ανησυχία των διωκτικών αρχών για το χτύπημα της Θεσσαλονίκης, καθώς πιστεύουν πως οι βομβιστές δεν υπολόγισαν τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές, ενώ θεωρούν πως πίσω από την έκρηξη βρίσκεται η οργάνωση “Πυρήνες της Φωτιάς”. “Πιστεύουμε πως είναι νέα παιδιά, τα οποία δεν υπολογίζουν τίποτε και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο”, έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. “Ο χρόνος εκκένωσης ενός τέτοιου πολυδαίδαλου κτιρίου ήταν πολύ λίγος”, συμπλήρωναν και “από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα”.
Η αντιτρομοκρατική μελετάει βήμα-βήμα τις κινήσεις που μπορεί να έκαναν οι βομβιστές, οι οποίοι άφησαν τη σακούλα με τον μηχανισμό μέσα στις τουαλέτες, γνωρίζοντας ότι οι καθαρίστριες είχαν τελειώσει τη δουλειά τους στον συγκεκριμένο χώρο και στη συνέχεια ειδοποίησαν προκειμένου να γίνουν τα τηλεφωνήματα στην “Ελευθεροτυπία” και στον “Αλτερ”. Αυτό που μελετάται είναι τα τηλεφωνήματα που έγιναν εκείνη την ώρα, καθώς οι προειδοποιήσεις έγιναν από καρτοκινητά τηλέφωνα, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί τα στίγματά τους και συγκεκριμένα αν οι κλήσεις έγιναν από τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα.
makthes