3.5.10

«Αιματηρή» διάσωση



Τρία χρόνια άγριας λιτότητας το τίμημα για τη στήριξη από Ε.Ε.- ΔΝΤ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό  Υπουργικό Συμβούλιο: «Δεν με  ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Στο  τέλος της θητείας μου η Ελλάδα δεν θα  είναι χρεοκοπημένη. Θα είναι  αναγεννημένη», τόνισε σε μια  συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία
Με την παραδοχή ότι πάνω απ΄ όλα είναι το εθνικό συμφέρον και τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει τα πάντα για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, επισφράγισε ο Γιώργος Παπανδρέου τη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επιβολή των σκληρότερων μέτρων που έλαβε ποτέ ελληνική κυβέρνηση για την οικονομία της χώρας και τους πολίτες. 
Μέτρα που ισχύουν κατ΄ αρχήν για την επόμενη τριετία, θίγουν κατά κύριο λόγο τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους με περικοπές μισθών και συντάξεων. Πλήττουν όμως και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα από την αύξηση της φορολογίας και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. ...

Ως τη νέα «εθνική κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε την αποφυγή της χρεοκοπίας. Και σε μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους Ελληνες που πληρώνουν τις «αμαρτίες άλλων» να στηρίξουν την προσπάθεια παρά τα επώδυνα μέτρα που εξαναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνησή του. «Δεν ήταν επιλογή μας τα μέτρα αυτά. Η οικονομική πραγματικότητα μας υποχρέωσε να πάρουμε πολύ σκληρές αποφάσεις», είπε και έκανε λόγο για θυσίες «σκληρές αλλά αναγκαίες».

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντέδρασαν με οξύτατες ανακοινώσεις και δίνουν ραντεβού με τους εργαζομένους στην καθολική απεργία της 5ης Μαΐου, προαναγγέλλοντας παράλληλα την οργάνωση και άλλων. Η αντιπολίτευση επίσης αντέδρασε έντονα. «Βατερλώ» των προβλέψεων και των πολιτικών της κυβέρνησης χαρακτήρισε τα μέτρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Σήμερα κινδυνεύουμε περισσότερο από την υπερβολική δόση του “φαρμάκου” παρά από την ίδια την “ασθένεια”». Σκληρές ήταν και οι αντιδράσεις της αριστερής αντιπολίτευσης: Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε σε προσκλητήριο για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού παλλαϊκού ρεύματος και τόνισε: «Μπορούμε να τους σαρώσουμε». Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος «για να επιλέξει ο ίδιος ο λαός τον δρόμο για το μέλλον του».

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ανήγγειλε την επικύρωση της συμφωνίας με φωνή που μόλις ακουγόταν και σε εμφανώς άσχημη ψυχολογική κατάσταση, δήλωσε πως αδιαφορεί παντελώς για το πολιτικό κόστος, για το ότι αυτά τα μέτρα δεν συνάδουν με τις αρχές και τον χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και για το αν αυτή θα είναι και η μοναδική του θητεία στη διακυβέρνηση της χώρας. Οπως είπε, μοναδική του αποστολή πλέον είναι το πώς θα διασωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία. Πρόσθεσε δε σε έντονα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα: «Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες, με ενδιαφέρει όταν παραδώσω τη σκυτάλη να έχω κάνει το σωστό. Στο τέλος της θητείας μου, η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη αλλά αναγεννημένη».

Ιδιοχείρως...
Το συγκεκριμένο απόσπασμα αλλά και αρκετά άλλα, όπως οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα των βουλευτών, η πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι τομές στο πολιτικό σύστημα γράφτηκαν σύμφωνα με πληροφορίες από τον ίδιο, θέλοντας έτσι να δώσει περισσότερο πολιτικό και προσωπικό τόνο στην ιστορική ομιλία που εκφώνησε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός που αναλώθηκε χθες, αλλά και προχθές, σε έναν μαραθώνιο τηλεφωνικών διαβουλεύσεων με ευρωπαίους εταίρους και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος- Καν, φέρεται μεν πολύ στενοχωρημένος και απογοητευμένος από τις εξελίξεις αλλά παράλληλα βέβαιος ότι έπραξε το σωστό μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Οι συνεργάτες του υποστήριζαν χθες ότι τώρα η μόνη ανησυχία που έχει είναι «να τα καταφέρει» η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με το γερμανικό Κοινοβούλιο όπου θα φτάσει το νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Πάντως, η καγκελάριος σε δηλώσεις της χθες χαιρέτισε το πρόγραμμα λιτότητας ως «υψηλής ποιότητας» και «βιώσιμο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ολοκληρωθεί οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη χορήγηση των δανείων προς την Ελλάδα. 
tanea