2.5.10

«Έξυπνα» κράνη και γιλέκα για τους μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας



Το έργο της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας MoveON, με ελληνικό συντονισμό, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ε.Ε. έρχεται να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών για να κάνει πιο “high tech” τους μοτοσικλετιστές της αστυνομίας, παρέχοντάς τους «έξυπνα» κράνη και γιλέκα, καθώς και άλλες καινοτομίες, που παρουσιάστηκαν σε σχετική ημερίδα στην Αθήνα.
Το έργο MoveON (Multi-modal and multi-sensor zero-distraction interaction interface for two wheel vehicles ON the move) ερευνά καινοτόμες τεχνολογίες για την αλληλεπίδραση του αναβάτη της μοτοσικλέτας με μια σειρά από ηλεκτρονικές συσκευές και συστήματα. Το πεδίο εφαρμογής του έργου είναι οι μονάδες μοτοσικλετιστών της Αστυνομίας, αλλά η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε άλλο μοτοσικλετιστή.

Στόχος του έργου είναι η....
διεύρυνση του επιχειρησιακού δυναμικού των μοτοσικλετιστών της Αστυνομίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αποστολής τους. Το πρωτότυπο που έχει ήδη δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό στο πλαίσιο του έργου, αποτελείται από:

• Ένα ειδικά διασκευασμένο «έξυπνο» κράνος

• Ένα διασκευασμένο «έξυπνο» γιλέκο, το οποίο ενσωματώνει την κεντρική επεξεργαστική μονάδα και μέρος των ηλεκτρονικών συσκευών

• Μία ασύρματη συσκευή των χειριστηρίων ελέγχου

Με τη χρήση της παρεχόμενης από το έργο τεχνολογίας, οι αναβάτες-αστυνομικοί μπορούν να ελέγχουν διάφορες συσκευές, όπως τον ασύρματο Tetra, μέσα από φωνητικές εντολές, χειριστήριο πλήκτρων και μοχλών, οθόνες αφής, καθώς επίσης να δέχονται πληροφορίες από τα ακουστικά τους μέσα στο κράνος, από συσκευές δόνησης στο τζάκετ και από διόδους φωτοεκπομπής (LED) στο κράνος τους.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία, η επιλογή του καναλιού μέσα από το οποίο θα περάσει η πληροφορία στον χρήστη, βελτιστοποιείται με τρόπο ώστε να δημιουργείται η ελάχιστη απώλεια προσοχής κατά την οδήγηση. Ένα άλλο αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση των φωνητικών εντολών, βελτιστοποιώντας το λόγο του σήματος προς τον θόρυβο.

Σε σχέση με όλα τα διαθέσιμα στην αγορά σχετικά προϊόντα (π.χ. ενδοεπικοινωνία με άλλον αναβάτη, χρήση κινητού τηλεφώνου μέσα από το κράνος με χρήση Bluetooth), όπως τονίστηκε, το έργο MoveON στοχεύει στην ανθρώπινη ασφάλεια πρώτα από όλα, ενώ την ίδια στιγμή φροντίζει για την συγκέντρωση και μετάδοση πληροφοριών από και προς τον αναβάτη.

Η Κοινοπραξία εκτέλεσης του έργου αποτελείται από οκτώ εταίρους που προέρχονται από έξι χώρες: την συντονίστρια ελληνική εταιρία Systema Technologies S.A., την ιταλική  Pininfarina S.p.A., το βρετανικό πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, την πορτογαλική εταιρία Microtech International Ltd. Sp. z o.o., το γερμανικό Ινστιτούτο Φραουνχόφερ, το πανεπιστήμιο της Πάτρας και τη βρετανική αστυνομία.
enet