9.5.10

«Πνίγει» ξανά την Ευρώπη η ηφαιστειακή τέφρα



 Κυριακή, 9 Μαΐου 2010, 22:52
Σοβαρά προβλήματα με καθυστερήσεις αλλά και σημαντικό αριθμό ματαιώσεων έχει προκαλέσει στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές η νέα έλευση της τέφρας από το ισλανδικό ηφαίστειο Εϊγιαφλατλαγιοκούλ.

Μολονότι αργά το απόγευμα της Κυριακής η κατάσταση είχε βελτιωθεί στην Ισπανία και την Ιταλία, το νέφος έφτασε μέχρι την Κροατία, τη νότια Γερμανία και την Αυστρία.

Τα μικροσωματίδια που περιέχει το νέφος μπορεί...
να καταστρέψουν τους κινητήρες των αεροσκαφών και ο κίνδυνος αυτός οδήγησε τις αρχές να ακυρώσουν, για προληπτικούς λόγους, εκατοντάδες πτήσεις.

Η Eurocontrol, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας, προβλέπει πάντως ότι τα περισσότερα από τα αεροδρόμια που έκλεισαν θα ξανανοίξουν μέσα σε λίγες ώρες.

Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία, μέχρι τις 19:00 ώρα Ελλάδας είχαν ακυρωθεί συνολικά 308 πτήσεις. Η πορτογαλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας NAV ανακοίνωσε ότι αναμένει να ξεκινήσουν ξανά οι πτήσεις από το Πόρτο το πρωί της Δευτέρας ενώ στο αρχιπέλαγος των Αζόρων τα αεροδρόμια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 09:00.

Τη νύχτα αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση και στη Λισαβόνα, όπου παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις, όχι όμως και ακυρώσεις πτήσεων. Εάν το νέφος έφτανε στην πορτογαλική πρωτεύουσα, υπήρχε περίπτωση να ακυρωθεί η επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει την Τρίτη στην Πορτογαλία ο πάπας Βενέδικτος.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Federico Lombardi, διαβεβαίωσε πάντως ότι επί του παρόντος το πρόγραμμα του ποντίφικα δεν έχει αλλάξει.

Ισπανία

Στην Ισπανία, επτά αεροδρόμια έκλεισαν στις 17:00 αλλά μία ώρα αργότερα τρία άλλα, που είχαν κλείσει νωρίτερα, άρχισαν να λειτουργούν και πάλι κανονικά.

Ιταλία

Στην Ιταλία, ο εναέριος χώρος στα βορειοδυτικά της χώρας έκλεισε το πρωί και ξανάνοιξε το μεσημέρι. Περίπου 300 πτήσεις ακυρώθηκαν από τα αεροδρόμια του Τορίνου και του Μιλάνου και άλλες 100 από τη Ρώμη.

Γερμανία

Στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Στουτγκάρδης ακυρώθηκαν "μέχρι νεωτέρας" όλες οι πτήσεις. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι αύριο Δευτέρα το νέφος θα καλύψει όλο το γερμανικό εναέριο χώρο.

Αυστρία

Στην Αυστρία έκλεισε ο εναέριος χώρος μέχρι το πρωί της Δευτέρας και ματαιώθηκαν οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Βιένης, του Ίνσμπρουκ, του Λιντς και του Σάλτσμπουργκ.

Κροατία - Τσεχία

Έκλεισαν τα αεροδρόμια του Σπλιτ και του Ζάνταρ, στις ακτές της Αδριατικής ενώ στην Τσεχία, μολονότι έκλεισε ο εναέριος χώρος στα νότια, το αεροδρόμιο της Πράγας παραμένει ανοιχτό.

Σκωτία - Ιρλανδία


Τέλος, έκλεισε ένα μικρό μέρος του εναέριου χώρου της Σκωτίας, καθώς και η δυτική Ιρλανδία.
zougla