6.5.10

Συναίνεση ή... άβυσσος



Εκκλήσεις για εθνική συνεννόηση μετά τη χθεσινή τραγωδία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος gpapachristos@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Σε κατάσταση σοκ και με το πρόσωπο καπνισμένο, μία υπάλληλος της Μarfin λίγο μετά τον  απεγκλωβισμό της από το φλεγόμενο κτίριο. Ο θάνατος τριών νέων ανθρώπων, μετά την επίθεση με  μολότοφ, καταγγέλθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ως «έγκλημα»
Εκκλήσεις για ψυχραιμία, εθνική συνεννόηση, προστασία της δημοκρατικής νομιμότητας και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής διατυπώνει το σύνολο του πολιτικού κόσμου μετά τα χθεσινά τραγικά γεγονότα που κόστισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και τον τραυματισμό 14 άλλων. 
Και ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που πρότεινε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και αποδέχθηκε αμέσως ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, και στη συνέχεια οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων. Παράλληλα το βράδυ ο Πρωθυπουργός είχε έναν γύρο τηλεφωνικών διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται και να καθοριστεί η ημερήσια διάταξη κατά τη σύσκεψη υπό τον Κάρολο Παπούλια. Ωστόσο όσα συνέβησαν χθες δεν στάθηκαν ικανά να ...δημιουργήσουν συνθήκες μιας μίνιμουμ συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων για διέξοδο από την οικονομική κρίση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πλην των δύο κομμάτων της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία κυβέρνησης- «τρόικας» για τον μηχανισμό στήριξης και η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει επί της αρχής.

Ο Πρωθυπουργός που είχε συνεχείς συσκέψεις με κορυφαίους υπουργούς ώς αργά χθες το βράδυ, εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην εικόνα της χώρας διεθνώς τα γεγονότα. Ο Γ. Παπανδρέου δεν θεωρεί ότι τα χθεσινά έκτροπα μπορεί να επηρεάσουν την υλοποίηση της συμφωνίας με την «τρόικα» αλλά, όπως ανέφεραν συνεργάτες του, προβληματίζεται για το τι επιπτώσεις θα έχουν στον ελληνικό τουρισμό. Ηδη η Βουλγαρία (!..), εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής βουλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί η επίσκεψη Ερντογάν, αν συνεχιστούν τα επεισόδια.

Στόχος η ηρεμία
Στόχος της κυβέρνησης είναι τώρα να ηρεμήσει η κατάσταση στη χώρα με την επιβολή του νόμου και την αποτροπή άλλων εκτρόπων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αντιμετωπιστούν άμεσα οι όποιες προσπάθειες διασάλευσης της τάξης. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να απέρριψε εισηγήσεις για τυχόν μετάθεση της συζήτησης του νομοσχεδίου που περιέχει το πακέτο των νέων μέτρων. Ετσι η συζήτηση που είναι προγραμματισμένη να αρχίσει σήμερα στη Βουλή και να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η κυβέρνηση επιδιώκει- σύμφωνα με δήλωση κυβερνητικής πηγής- την πραγματοποίησή της «το συντομότερο δυνατόν», προκειμένου «να δοθεί μια εικόνα εθνικής συνοχής τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο κυρίως στο εξωτερικό», όλα όμως εξαρτώνται από το βεβαρημένο πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου, ο οποίος αύριο Παρασκευή μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η προοπτική πάντως της σύσκεψης είναι ίσως το μόνο θετικό στοιχείο που προέκυψε από τη χθεσινή αιματηρή διαδήλωση διαμαρτυρίας. Η πορεία που σημαδεύτηκε από επεισόδια που παρέπεμπαν ευθέως στα «Δεκεμβριανά» του 2008, χαρακτηρίστηκε από μαχητικότητα αλλά και ακραίες εκδηλώσεις, όπως η απόπειρα εισβολής διαδηλωτών στο κτίριο της Βουλής, Η απόπειρα αυτή προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, καθώς ο μεν πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης υπέδειξε ως «εισβολείς» μέλη του ΠΑΜΕ, η δε Γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε τη δράση προβοκατόρων που προσπάθησαν, όπως είπε, να αμαυρώσουν τον αγώνα των εργαζομένων.
tanea