Νέες προοπτικές στη συνεργασία Ελλάδας-Λιβύης





Ανοίγονται νέες προοπτικές εμβάθυνσης και ενίσχυσης των σχέσεων Αθηνών - Τρίπολης, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τις συνομιλίες που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αλμπαγνάντι Αλμαχμούντι.

Με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, τον οποίο με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε, διαπιστώσαμε ..
ότι ανοίγονται πολλές νέες προοπτικές εμβάθυνσης και ενίσχυσης των σχέσεών μας, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι εξετάσαμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας Ελλάδας και Λιβύης, τονίζοντας παράλληλα ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε πως η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη σημαντική θέση της Λιβύης και έχει αποκαταστήσει μαζί της σχέσεις συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Λιβύη διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο, στο σύνολο του αραβικού κόσμου και αποτελεί επιπλέον πύλη επικοινωνίας με ολόκληρη την Αφρική.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός τόνισε ότι για τον Λιβυκό λαό και τον ηγέτη του Μουαμάρ Καντάφι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είναι φίλος και αδελφός, αναφέρθηκε και αυτός στις μακρόχρονες στενές σχέσεις των δύο χωρών και έκανε λόγο για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, των επικοινωνιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του φυσικού αερίου, των υποδομών, του τουρισμού, των θαλάσσιων μεταφορών και των λιβυκών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η Λιβύη διανύει μεγάλη αναπτυξιακή φάση και διατίθενται κονδύλια ύψους 200 δισ. δολαρίων, είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι καλωσορίζουμε από τώρα τη συμβολή των ελληνικών εταιριών.

Επίσης έκανε λόγο για ίδρυση οικονομικής ζώνης μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας και αξιοποίηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Στη Λιβύη έχουμε ξεκάθαρη πολιτική απόφαση για συνεργασία με την Ελλάδα και ξεκάθαρη πολιτική απόφαση να σταθούμε δίπλα της για να ξεπεράσει την κρίση, τόνισε ο κ. Αλμαχμούντι και χαρακτήρισε επιπλέον την λιβυκή αγορά ως προέκταση της ελληνικής, προσκαλώντας τον κ. Παπανδρέου στην Τρίπολη, για την υπογραφή αναπτυξιακών συμφωνιών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Λίβυο ομόλογό του για την πολιτική βούληση της Τρίπολης για συνεργασία, αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη χώρα και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του στον αδελφό και φίλο Μουαμάρ Καντάφι.
Ant1 online