28.5.10

Συναγερμός χθες στο Μαξίμου





ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ συγκροτήθηκε σύσκεψη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Επισήμως η σύσκεψη, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Χ. Καστανίδης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Χ. Παμπούκης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Πεταλωτής, ο Ν. Αθανασάκης κ.ά., αφορούσε την προώθηση μέτρων «για την ευνομία στη δημόσια ζωή». Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκε ευρύτατα το θέμα Μαντέλη, και ειδικότερα το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να επανακτήσει το ηθικό πλεονέκτημα που διέθετε έναντι της Νέας Δημοκρατίας. ...
Η κυβέρνηση, που έδειξε να αιφνιδιάζεται από την κυνική ομολογία του Τ. Μαντέλη, πρέπει να σημειωθεί ότι πέρασε ένα μικρό σοκ χθες το πρωί, όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες πως ο πρώην υπουργός είχε διαφύγει στο εξωτερικό. Χρειάστηκε η συνδρομή της ΕΥΠ για να διαπιστωθεί με «τεχνικά μέσα» ότι ο Τ. Μαντέλης βρισκόταν στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν χθες το βράδυ, μετά την επιβολή στον Τ. Μαντέλη της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, να εκδοθεί και ένταλμα σύλληψής του με βάση τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που του απήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Παράλληλα ζητήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη να επιταχύνει την κατάθεση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν σκανδαλώδεις παραγραφές σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες υπουργών, επισημάνθηκε η αμήχανη αντίδραση της κυβέρνησης μπροστά στο κολοσσιαίο πολιτικό ζήτημα που δημιουργήθηκε, και ειδικότερα οι σκιές που άφησε στην απολογία του ο πρώην υπουργός για μίζα 10 εκατομμυρίων ευρώ, και τονίστηκε ότι θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που θα δείξουν στους πολίτες πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτε η κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου που φέρεται να τόνισε στη σύσκεψη ότι «πρέπει να εκλείψει το αίσθημα ατιμωρησίας και να υπάρξουν τιμωρίες για τα σκάνδαλα, χωρίς όμως ανθρωποθυσίες και ρεβανσισμούς», αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα δημόσια στην Κομοτηνή, την οποία επρόκειτο να επισκεφθεί το πρωί. 

tanea online