13.5.10

ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ...



Το ειδικό «καθεστώς» της Λήμνου
ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ


Σε επιχείρηση αμφισβήτησης της Λήμνου προέβησαν χθες, για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι, παραβιάζονταν δεσμευμένη με ΝΟΤΑΜ περιοχή στο βόρειο Αιγαίο του Πολεμικού Ναυτικού για τη διεξαγωγή της άσκησης «Κυκλώνας». Για την αποφυγή ατυχήματος ή έντασης στην περιοχή ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη» γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των Στρατηγείων της Λάρισας και του Εσκί Σεχίρ.
Σχηματισμός 8 τουρκικών F-16 εκ των οποίων τα 6 παραβίασαν δεσμευμένη περιοχή από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Β. Αιγαίο για τη διεξαγωγή της άσκησης
Σχηματισμός 8 τουρκικών F-16 εκ των οποίων τα 6 παραβίασαν δεσμευμένη περιοχή από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Β. Αιγαίο για τη διεξαγωγή της άσκησης "Κυκλώνας".
   Σχηματισμός οκτώ τουρκικών μαχητικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να έχει καταθέσει σχέδια πτήσης, στις 10:02 το πρωί ανάμεσα από τη Λήμνο και τη Λέσβο. Κινήθηκαν δυτικά, όπου το Πολεμικό Ναυτικό είχε δεσμεύσει μια μεγάλη περιοχή στο βόρειο Αιγαίο, στο τετράγωνο Λήμνος, Άγιο Όρος, Σκύρος και Χίος με σκοπό μεταξύ 10 το πρωί και 12 το μεσημέρι να πραγματοποιήσει ο Στόλος εικονικές μάχες με τη συμμετοχή και αεροπορικών δυνάμεων για προσβολές θαλασσίων στόχων. Τα πλοία χωρισμένες σε δύο ομάδες, «φίλια» και «εχθρικά» θα υλοποιούσε το σενάριο του Κυκλώνα.
   Έξι από τα οκτώ τουρκικά μαχητικά παραβίασαν την περιοχή και συνέχισαν την πορεία τους παρά την επικοινωνία επιτελών τωνΣτρατηγείων να αποχωρήσουν το συντομότερο για την αποφυγή ατυχήματος, δεδομένου ότι θα ακολουθούσαν πτήσεις ελληνικών μαχητικών για εικονικές προσβολές στόχων. Απλά, τα τουρκικά αεροσκάφη άλλαξαν ύψος και από τα 6.000 πόδια που πετούσαν ανέβηκαν χωρίς ωστόσο και πάλι να βγαίνουν από τα 12.000 πόδια που προέβλεπε ως όριο η ΝΟΤΑΜ. Πέταξαν και πάλι ανατολικά όταν τα προσέγγισαν ελληνικά μαχητικά Mirage 2000-5 προκειμένου να τα αναγνωρίσουν και εν συνεχεία να τα αναχαιτίσουν. Στις 10:26 τα οκτώ μαχητικά της Άγκυρας εξήλθαν του FIR Αθηνών μεταξύ Χίου και Σάμου.
   Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση που είχε στόχο, σύμφωνα με Έλληνες επιτελείς, την αμφισβήτηση της Λήμνου και την ένταξη της από ελληνικής πλευράς σε στρατιωτικά σενάρια, σημειώθηκε μόλις 10 ημέρες πριν της επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα με σκοπό τη διεξαγωγή συνομιλιών για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
diplomatia
_________________________________________

EFENPRESS