31.5.10

Έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εντός του θέρους

30-05-2010 21:34:14
ImageΆρωμα έκτακτων αποστρατειών στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εντός του θέρους αναδύεται από τα δύο υπουργικά γραφεία στο ΥΠΕΘΑ. Μία σειρά γεγονότων, όπως η «λευκή απεργία» των πιλότων, η πορεία των ένστολων, η αδυναμία αναχαίτισης του κύματος φυγής των αξιωματικών, η διαρροή στα ΜΜΕ των τουρκικών επιθετικών κινήσεων στο Aιγαίο, παρά το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η πολιτική ηγεσία για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση-εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, φαίνεται ότι σπρώχνουν σε έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των Ε.Δ.....

Και αποτελούν παραμέτρους που συντείνουν στην απομάκρυνση του νυν Α/ΓΕΕΘΑ, πτέραρχου Ιωάννη Γιάγκου και δημιουργούν και ερωτηματικά στην πολιτική ηγεσία ως προς το αν πρέπει να τον ακολουθήσει στην έξοδο ο Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας. Και στους δύο καταλογίζεται «Αδυναμία ελέγχου και πληροφόρησης ακραίων γεγονότων, όπως ήταν η «λευκή απεργία» των πιλότων».

Για την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ φαβορί φέρεται ο νυν Α/ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, ο οποίος θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίκτυο πληροφόρησης στο εσωτερικό των τριών Κλάδων προκειμένου να αποφευχθούν «χειρότερα γεγονότα» που θα πλήξουν την πολιτική εικόνα τόσο του υπουργού Ε.Βενιζέλου, όσο και το αναπληρωτή του Π.Μπεγλίτη.

Η προϋπηρεσία του Φράγκου Φραγκούλη στις στρατιωτικές υπηρεσίας πληροφοριών θεωρείται «εχέγγυο» αποτελεσματικότητας ως προς τον έλεγχο των Κλάδων. Πρακτικά δηλαδή αναζητούν κάποιον Α/ΓΕΕΘΑ ο οποίος θα δημιουργήσει μία αποτελεσματική υπηρεσία «εσωτερικών υποθέσεων» στις Ένοπλες Δυνάμεις! Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε ένα χώρο που οι κλαδικές αντιπαλότητες δεν είναι απλή θεωρία.

Και ακριβώς επειδή τα σημαντικότερα προβλήματα για την πολιτική ηγεσία εκπορεύονται από την Αεροπορία και το Ναυτικό το ερώτημα είναι κατά πόσον κάποιος εκτός των δύο αυτών Κλάδων θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά-κατασταλτικά στις θύελλες που έρχονται.

Το γεγονός ότι και οι τρεις προαναφερθέντες έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις που κατέχουν από την προηγούμενη κυβέρνηση για την περίπτωση του Φράγκου Φραγκούλη φαίνεται ότι δεν ισχύει πλέον, τουλάχιστον στον βαθμό που ισχύει για τους άλλους δύο: Στη Νέα Δημοκρατία στελέχη με θητεία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας χαρακτηρίζουν υποτιμητικά τον Α/ΓΕΣ, Φράγκο Φραγκούλη ως «γενίτσαρο» και "κωλοτούμπα" δηλαδή ότι έχει «αλλαξοπιστήσει» και από «δεξιός» έχει μεταμορφωθεί σε "πιστό στρατιώτη" του κυβερνώντος κόμματος, αλλά όλα αυτά είναι μάλλον υπερβολικά.

Απλώς φαίνεται ότι υπάρχει υπάρχει «ισχυρή χημεία» μεταξύ του Φράγκου Φραγκούλη και το υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου. Επίσης για την θέση του Α/ΓΕΣ έχει υπάρξει προεπιλογή, ανώτατου αξιωματικού...

Άλλωστε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από τον βαθμό του εν ενεργεία ταξίαρχου και άνω, κάτω από την στολή τα τελευταία χρόνια κρύβεται πάντα το κοστούμι του πολιτικού...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr