14.5.10

ΘΕΩΡΟΥΝ ΗΛΙΘΙΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ;



Ο νέος νόμος περί ευθύνης Υπουργών δεν θα ισχύει για το παρελθόν



Ουδέποτε έχω δηλώσει ότι ο νέος νόμος περί ευθύνης Υπουργών, ο οποίος θα διαμορφωθεί με την σύμπραξη όλων των κομμάτων, θα έχει αναδρομική ισχύ, ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι νομικά ανεπίτρεπτο.

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπευθύνου της ΝΔ για θέματα Δικαιοσύνης, T. Νεράντζη, ο κ. Καστανίδης, γνωστοποιεί... ότι την επόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα προτείνει, μεταξύ άλλων, να αλλάξει η χρονική αφετηρία από την οποία θα εκκινεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 του Συντάγματος προθεσμία, εντός της οποίας η Βουλή δικαιούται να ασκεί δίωξη κατά Υπουργών ή Υφυπουργών.

Γιατί ενοχλείται από αυτή την άποψη η Νέα Δημοκρατία; Γιατί τόση αγωνία να θεωρηθούν τα πάντα παραγεγραμμένα;», διερωτάται ο υπουργός. Ο κ. Καστανίδης αναφέρεται ακόμη στη διαφωνία, όπως σημειώνει, της ΝΔ με τη διάταξη για την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση όσων συνεργάζονται με την Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς στο Δημόσιο.

«Η ευνοϊκή ποινική μεταχείριση είναι θεσμός γνωστός στην ελληνική έννομη τάξη για αυτούς που αποκαλύπτουν στοιχεία για τρομοκρατικές οργανώσεις και για εμπόρους ναρκωτικών. Στις περιπτώσεις μάλιστα αυτές τα αποδεικτικά στοιχεία που προσφέρει ένας κατηγορούμενος μπορούν να προσφερθούν χωρίς χρονικό περιορισμό», επισημαίνει.

Νωρίτερα ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, επέκρινε έντονα τον υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή την πρόθεσή του να φέρει διάταξη για επέκταση του χρόνου παραγραφής, αλλά και την επιείκια στην ποινή για μάρτυρες, που καταθέτουν εναντίον άλλων για αδικήματα που έπραξαν.

«Ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί κατάπληκτος -θα έλεγα, σχεδόν αποσβολωμένος- αυτή την απροκάλυπτη καταστροφική έφοδο του υπουργού κ. Καστανίδη στον χώρο των θεσμών. Ο κ. Καστανίδης, αλόγιστα κατεδαφίζει τα νόμιμα και τα παραδεδεγμένα και αναγείρει αυθαίρετα. Αυτή του η δραστηριότητα, προφανώς, εμπίπτει στην αρμοδιότητα της συνάδελφου του, της Υυπουργού ΠΕΧΩΔΕ», ανέφερε ο κ. Νεράντζης.
peripatris.blogspot.com
_______________________________________________________

 Εν προκειμένου ο -ακόμη-  ισχύων "νόμος" περί ...ευθύνης υπουργών, είναι έκτρωμα θήλεως άνευ επιβήτορος - όπως έλεγε ο ποινικολόγος Πίττος- διότι εξ υπαρχής ήτο αντισυνταγματικός διότι ανέτρεπε κατάφωρα τις περί ισότητος των Ελλήνων πολιτών διατάξεις του Συντάγματος. Κατόπιν αυτού δεν νοείται  χρονικός περιορισμός μικρότερος των είκοσι ετών, από της διαπράξεως των αδικημάτων, εφ όσον ταύτα αποτελούν κακουργήματα, ούτε είναι δυνατή η ένταξη σε διατάξεις "περί αναδρομικής ισχύος του ηπιωτέρου νόμου" κ.λ.π. ευφυολογήματα..
EFENPRESS