17.5.10

Δώδεκα ορθοπεδικοί θα δώσουν εξηγήσεις



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα 

Δώδεκα γιατροί δημόσιων νοσοκομείων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αποτελούν την πρώτη ομάδα υπόπτων που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της εταιρείας ορθοπεδικών ειδών DeΡuy Ιnternational. Οι ίδιοι γιατροί ελέγχονται και για φοροδιαφυγή, καθώς μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου οι αρχές μέτρησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δεν είχαν δηλωθεί στην Εφορία.

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φέρνουν αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη τους πρώτους γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι φέρονται ότι σε συνεργασία με μέλη διοικήσεων νοσοκομείων προωθούσαν τα είδη της συγκεκριμένης εταιρείας, που είναι θυγατρική της εταιρείας Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με πληροφορίες,...

τα αδικήματα για τα οποία τις επόμενες ημέρες καλούνται να δώσουν εξηγήσεις όχι ως απλοί μάρτυρες αλλά με την ιδιότητα πλέον του «υπόπτου τέλεσης αξιοποίνων πράξεων» έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα, ενώ ενδέχεται να συνοδεύονται από τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 «περί καταχραστών του Δημοσίου». Η λίστα των αδικημάτων περιλαμβάνει πράξεις όπως νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), παθητική δωροδοκία και συνέργεια σε απάτη.

Και άλλοι στο στόχαστρο
Ο κύκλος των υπόπτων όσο προχωράει η έρευνα θα διευρύνεται, καθώς στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών βρίσκονται και άλλοι συνάδελφοί τους- περισσότεροι από 20- στην πλειονότητά τους ορθοπεδικοί-χειρουργοί, οι οποίοι φέρονται να έχουν δωροδοκηθεί με χρήματα από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας DeΡuy Ιnternational. Για τον λόγο αυτόν εκτιμάται ότι από το γραφείο της εισαγγελέως Εφετών κ. Αννας Ζαΐρη θα περάσουν πολλοί ακόμη γιατροί, αλλά και στελέχη της εταιρείας που κατηγορούνται για ύποπτες συναλλαγές, οι οποίες έχουν καταγραφεί και σε έγγραφο των βρετανικών αρχών, που επίσης ερευνούν την υπόθεση.

Ενδιαφέροντα στοιχεία έχουν προκύψει και από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων γιατρών, λόγος για τον οποίο ελέγχονται και για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, καθώς μεγάλα χρηματικά ποσά που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς τους ήταν αδήλωτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ερευνόμενες καταγγελίες τα ορθοπεδικά είδη που επέλεγαν οι εν λόγω γιατροί με το αζημίωτο κοστολογούνταν μέχρι και 30% ακριβότερα, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Στέμματος στη Βρετανία καταδίκασε 44χρονο στέλεχος της DeΡuy Ιnternational, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις πωλήσεις στην Ευρώπη την περίοδο Φεβρουαρίου 2002- Δεκεμβρίου 2005, όταν σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές η εταιρεία επιδόθηκε σε παράνομες πληρωμές με αποδέκτες έλληνες γιατρούς και μέλη διοικήσεων δημόσιων νοσοκομείων.
tanea