5.5.10

Η Τουρκία πλήρωσε τα ποσά που επιδίκασε το ΕΔΑΔ για τις υποθέσεις Παναγή και Ανδρέου

Η Τουρκία έχει πληρώσει τα ποσά που επιδίκασε εις βάρος της το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ως δίκαιη ικανοποίηση στις υποθέσεις Παναγή και Ανδρέου, σύμφωνα με ανακοίνωση των δικηγόρων των αιτητών, Αχιλλέα Δημητριάδη και Κώστα Παρασκευά.

Οπως αναφέρεται, στην προσφυγή Καλλή και Ανδρούλλα Παναγή εναντίον Τουρκίας επιδικάστηκε το ποσό των 70.000 ευρώ και στην προσφυγή Ανδρέου εναντίον Τουρκίας το ποσό των 40.585 ευρώ.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούσαν τη δολοφονία Ελληνοκύπριου στρατιώτη στη νεκρή ζώνη τον Ιούνιο του 1996 και τον τραυματισμό Ελληνοκύπριας στα γεγονότα της Δερύνειας τον Αύγουστο του 1996.

Το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει τον Οκτώβριο του 2009 την Τουρκία και στις δύο υποθέσεις για παραβίαση του Αρθρου 2 της Ευρωπαϊκής...
Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Σύμβαση), δηλαδή του δικαιώματος στη ζωή.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η επιδίκαση ποσού δίκαιης ικανοποίησης είναι ουσιαστικά το μοναδικό μέτρο το οποίο μπορεί το ΕΔΑΔ να διατάξει ευθέως εναντίον του καταδικασθέντος κράτους.

''Αν και τα ποσά αυτά φαινομενικά είναι χαμηλά αν ληφθεί υπόψη ότι αφορούν το ύψιστο έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, εν τούτοις θα πρέπει να υπογραμμισθεί πως το πρωταρχικό μέλημα του ΕΔΑΔ έγκειται στο εύρημα παραβίασης της Σύμβασης. Πολύ συχνά το ΕΔΑΔ αποφεύγει εντελώς να επιδικάσει αποζημιώσεις, θεωρώντας πως το εύρημα παραβίασης της Σύμβασης από μόνο του συνιστά δίκαιη ικανοποίηση'', αναφέρουν.

Προσθέτουν ότι η Τουρκία, καταβάλλοντας τις αποζημιώσεις που όφειλε στους προσφεύγοντες, επιβεβαιώνει κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διεθνή της ευθύνη που απορρέει από τα συγκεκριμένα γεγονότα.

Επιπρόσθετα, η πληρωμή των ποσών αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως η επιδίκαση ποσού δίκαιης ικανοποίησης από το ΕΔΑΔ δεν αφήνει περιθώρια μη πληρωμής του από το καταδικασθέν κράτος, το οποίο και θα πρέπει να συμμορφωθεί.

Τέλος, οι δικηγόροι αναφέρουν ότι το ΕΔΑΔ παραμένει ένα βήμα προς το οποίο μπορούν να προσφεύγουν οι Ευρωπαίοι πολίτες επικαλούμενοι παραβιάσεις ατομικών τους δικαιωμάτων, όπως στις υπό αναφορά υποθέσεις, που χωρίς την ύπαρξη του δικαιοδοτικού αυτού οργάνου θα παρέμεναν ατιμώρητες.

iKypros
04/05/2010


infognomonpolitics.