Ρωσοτουρκική συμφωνία για κατάργηση της βίζας



Συμφωνία αμοιβαίας απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης βίζας αναμένεται να υπογράψουν η Τουρκία και η Ρωσία μέσα στην επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Άγκυρα στις 11-12 Μαΐου.

«Τα προξενεία των δύο χωρών έχουν μονογράψει τη συμφωνία για την άρση των διαδικασιών θεώρησης των διαβατηρίων», δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης στη Ρωσία Χαλίλ Ακιντσί στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει ζητήσει κάποιες μικρές αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο ...
Τούρκος ομόλογός του Αμπντουλάχ Γκιουλ μπορούν να υπογράψουν τη συμφωνία, χωρίς να περιμένουν την ολοκλήρωση της εσωτερικής διαδικασίας έγκρισης, σημείωσε ο κ. Ακιντσί.

Μάλιστα, οι μετακινήσεις των πολιτών των δύο χωρών χωρίς βίζα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους. Το θέμα της αμοιβαίας απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης βίζας τέθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα τον περασμένο Ιανουάριο. Ακολούθησαν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και η Ρωσία ήταν θετική προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συμφωνία που έχει ήδη μονογραφεί προβλέπει ελεύθερη διαμονή των τουριστών έως έναν μήνα. Σύμφωνα με τουρκικά στατιστικά στοιχεία, 2,6 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφθηκαν πέρυσι τη Ρωσία (οι Ρώσοι κάνουν λόγο για 1,9 εκ. τουρίστες προς τη Ρωσία).

Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι που επιλέγουν τη Μόσχα ως τουριστικό προορισμό εκτιμώνται σε 30.000-40.000.

Επιπλέον, κατά την επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Τουρκία, οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν περισσότερες από 20 συμφωνίες, σύμφωνα με τον διπλωματικό σύμβουλο του Κρεμλίνου Σεργκέι Πριχόντκο. «Θα υπογραφούν περίπου 25 συμφωνίες», ανέφερε ο Πριχόντκο.

Στην Άγκυρα η Ρωσία κι η Τουρκία πρόκειται την 11η και 12η Μαΐου να υπογράψουν ένα «μνημόνιο συνεργασίας»που θα αφορά την κατασκευή και την εκμετάλλευση μιας μονάδας πυρηνικής ενέργειας, την πρώτη σε τουρκικό έδαφος. Στο σχέδιο αυτό αυξημένης διμερούς συνεργασίας για τα ενεργειακά ζητήματα ενεπλάκη αρχικά η κοινοπραξία «Atomstroiexport», η μειοδοτική προσφορά της οποίας ακυρώθηκε στη συνέχεια με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου. Άλλοι ρωσικοί φορείς που εμπλέκονται είναι η «Rosneft», αλλά κι η «Gazprom»

Η εν λόγω πυρηνική μονάδα θα υποδιαιρείται σε τέσσερα «μπλοκ», από καθένα από το οποίο θα παράγεται ενέργεια ίση με 1.200 μεγαβάτ, διέρρευσε από καλά πληροφορημένη πηγή. 

Η Ρωσία συγκαταλέγεται στους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας, ενώ αποτελεί τον βασικότερο προμηθευτή της για το αέριο. Η Τουρκία εμπλέκεται στο ρωσικό ενεργειακό σχέδιο «South Stream» σε ό,τι αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη θάλασσα. Σε εφαρμογή του ενεργειακού προγράμματος με παράκαμψη της Ουκρανίας ρωσικό πετρέλαιο κι αέριο θα καταφθάνουν στην Ευρώπη.
Ant1