12.5.10

ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ (ΕΠΙΤΗΔΕΣ) ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ;


Posted: 11 May 2010 11:46 PM PDT
Με επιθετικούς τόνους υποδέχεται η Ρηγίλλης τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια στιγμή κατά την οποία στο εσωτερικό της ΝΔ συγκρούονται παρασκηνιακά δύο σχολές σκέψης: 

Από τη μία πλευρά υπάρχουν στελέχη που επιχειρηματολογούν υπέρ της αναβολής της επίσκεψης του κ. Ερντογάν και από την άλλη βρίσκονται στελέχη που υπεραμύνονται της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς θέτει ως «κόκκινη γραμμή» του κόμματός του την αποφυγή διαβουλεύσεων για τα εθνικά θέματα εν όψει και της επίσκεψης της τουρκικής αντιπροσωπείας, ενώ προχθές το βράδυ ο βασικός σύμβουλός του κ. Χρ. Λαζαρίδης σε εκδήλωση με τίτλο «Αντίσταση στο νεο-οθωμανισμό- όχι στην αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν» εμφανίστηκε επικριτικός για τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες.Παράλληλα ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις, επιμένει σε πιο μετριοπαθή στάση, ενώ σε συνομιλητές του υπενθυμίζει την πολυετή φιλία του με τον κ. Ερντογάν, από την εποχή που και οι δύο ήταν δήμαρχοι Αθηνών και Κωνσταντινούπολης, αντίστοιχα.


Με τον κ. Αβραμόπουλο συντάσσονται αρκετά στελέχη της ΝΔ τα οποία δεν επιθυμούν επιθετική ρητορική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ζητούν την τήρηση ήπιων τόνων στην....
άσκηση.αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος στα εθνικά θέματα.Στις συσκέψεις που έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες στη Ρηγίλλης επικρατεί η άποψη ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να προχωρήσει σε συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν. Υπέρμαχοι αυτής της άποψης είναι οι περισσότεροι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, μεταξύ των οποίων ο κ. Λαζαρίδης, αλλά και ο σύμβουλός του για θέματα πολιτικής οργάνωσης κ. Δ. Σταμάτης ο οποίος έχει διατελέσει και περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης και ήταν το «κόκκινο πανί» για σκληροπυρηνικά στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας.Η ΝΔ είναι κάθετα αντίθετη στην επιλογή της κυβέρνησης να συνομιλήσει με την τουρκική πλευρά στην παρούσα φάση και έχει αποφασίσει να «υψώσει τους τόνους» στα εθνικά θέματα, με βασικό επιχείρημα ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης δεν ευνοούνται τέτοιες συνομιλίες.Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Σαμαράς είχε εναντιωθεί στην επίσκεψη, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για να καλέσει τον κ. Ερντογάν, ενώ από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ δόθηκε γραμμή στους βουλευτές και στα στελέχη με την επισήμανση πως η έλευση του κ. Ερντογάν είναι «άκαιρη». Σε αυτό το κλίμα ο κ. Λαζαρίδης συμμετείχε σε εκδήλωση του περιοδικού «Αρδην».


Ο κ. Λαζαρίδης μίλησε για τον ρεαλισμό της υποταγής που ακολουθεί η κυβέρνηση και αφού ανέλυσε επί μακρόν το δόγμα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου περί νεοοθωμανισμού, υποστήριξε ότι η σημερινή ανισορροπία δυνάμεων επιβάλλει το «πάγωμα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σε αυτό το πλαίσιο έπρεπε να αναβληθεί η επίσκεψη του κ. Ερντογάν.

ΤΟ ΒΗΜΑ

______________________________________________________________________
Να καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, στη Σταδίου, όπως καταθέτουν οι δικοί μας στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ ....
EFENPRESS